Umíte vybrat kakao? Zjistěte, co vám o něm prozradí barva a jaký význam má jeho původ

Kakao je důležitou ingrediencí při pečení čokoládových dezertů Lindsay Cotter / Unsplash

Kakao patří mezi velmi oblíbené přísady na pečení – bez něj by nebyly tolik oblíbené brownies nebo třeba různé čokoládové dortíky. Věděli jste však, že je kakao také zdravé a obsahuje velké množství hořčíku? Dokonce prý vyplavuje hormony štěstí, což je dobrá zpráva pro spoustu čokoholiků, kteří mohou touhu po dortíku považovat za druh psychoterapie.

Přečtěte si také

Celerová pomazánka s mrkví a jablkem od Garden and Kitchen, kterou budete chtít dělat pořád dokola
Celerová pomazánka s mrkví a jablkem od Garden and Kitchen, kterou budete chtít dělat pořád dokola

Výroba kakaa

Kakaové boby nejsou ve skutečnosti plody, nýbrž semena kakaovníku. Z plodů se tato semena vylupují a musí projít fermentací, při níž dojde ke změně barvy a také vůně. Zpracovatel následně boby zbaví prachu, předpraží a nadrtí a drť se ještě jednou praží a mele. Výsledkem je kakaové hmota, ze které se lisováním oddělí máslo a zbylá část bez tuku se znovu podrtí, čímž vznikne přírodní kakao. 

Barva o kvalitě nesvědčí

Pokud jste si domů přinesli pytlík kakaa a zjistili jste, že je tmavé a skoro černé, možná jste propadli nadšení, že je vaše kakao opravdu kvalitní a poctivé. Nicméně barva o kvalitě nevypovídá vůbec nic – ve skutečnosti nám napovídá, jak bylo kakao zpracováno

Víte, jak se vyrábí kakao? Pablo Merchán Montes / Unsplash

Je holandské kakao to nejlepší?

Holandské kakao bylo pojmenováno na počest holandského chemika Coenraada van Houtena, který přidal regulátory kyselosti do kakaové hmoty a tím zajistil, že se výsledný prášek snadno rozpustí v tekutině, je jemnější a tmavší. Přirozeně kyselé kakao se totiž tímto procesem alkalizace zneutralizuje.

  • V naší legislativě není termín „holandské kakao“ nebo „holandského typu“ nijak zakotveno a zákazníka toto označení pouze informuje, jakým technologickým postupem bylo připraveno – tedy že bylo chemickým procesem alkalizováno.
  • Slovíčko holandský už vůbec nesouvisí s krajinou původu, kterou Holandsko vůbec být nemusí.

Další druhy kakaa

Podle některých zdrojů je kakao superpotravina, většina kakaových prášků na našem trhu je ovšem pražena nebo jinak upravena, čímž dochází k odstranění mnoha zdraví prospěšných látek. K výrobě toho holandského se navíc přidává řada chemických látek zlepšujících jeho vlastnosti. Naštěstí už však máme na výběr i jiné druhy.

Do přírodního nealkalizovaného kakaa se nic nepřidává. Pokud ho máte poprvé, možná vás překvapí jeho světlejší barva a kyselejší chuť. Musíte počítat, že budete muset v receptu navýšit cukr a výsledný dezert nebude chutnat tak kakaově, jako po tom holandském.

Odtučněné kakao na pečení má, jak název vypovídá, snížený obsah tuku. Na pultech obchodů najdeme nejčastěji právě tento druh, musí nicméně obsahovat alespoň 20 % tuku v sušině, jinak jej za kakao nelze označit.

Naprosto přírodním produktem je potom raw kakao, které se nepraží a zachovává si tak většinu prospěšných látek. Je o něco tučnější, ale o to zdravější, protože jde o skvělý zdroj hodnotných tuků. Raw kakao přidávejte do jogurtu, kaší nebo nepečených dezertů. Byla by škoda se ochudit o bohatý zdroj prospěšných látek. 

Bez kakaa se v kuchyni neobejde žádná hospodyňka Canva

Lze je zaměnit?

Nejspíš si teď říkáte, jestli si musíte dávat pozor na recept, nebo můžete libovolně zaměňovat různé druhy kakaa. Pakliže recept neobsahuje kypřidlo a vaříte třeba pudink, sušenky nebo zmrzlinu či polevu, lze použít jakékoliv kakao, pouze musíte počítat s rozdílnou chutí. 

  • Problém může nastat v receptech s kypřidlem. Holandské kakao je více alkalické a reaguje v těstě jinak než to přírodní – kakao holandského typu nezreaguje s alkalickou jedlou sodou a je třeba použít prášek do pečiva s neutrálním pH.
  • Držte se vždy receptu a použijte kakao, jaké je v něm uvedeno. Budete-li experimentovat, může se stát, že z dortu budete mít tvrdou, hutnou placku.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz