Pokud milujete ostré jídlo a asijské restaurace, určitě jste už narazili na červenou sklenici s omáčkou Sriracha. Ta neodmyslitelně patří k východní kuchyni, ale znají ji na celém světě – jde o jednu z nejznámějších chilli omáček a také o tu nejoblíbenější. Sriracha má ovšem také velmi zajímavý příběh. Pojďme se na něj podívat blíže.
O vzniku původní omáčky se vedou spory. Nejpravděpodobněji byla poprvé připravena v Thajsku ve městě Sri Racha, a to ženou jménem Thanom Chakkapak. Asociace milovníků této omáčky však s tou verzí příběhu nesouhlasí a tvrdí, že ji poprvé připravila barmská komunita pracující na místní pile.
Příběh o prapůvodní omáčce je zamotaný a dnes už asi těžko najdeme pravdu, nicméně omáčka Sriracha získala jméno po městě svého vzniku a říká se jí tak dodnes.
Složení této omáčky je až geniálně jednoduché a připravit si ji můžete i doma. Do základní verze patří chilli pasta, ocet, česnek, sůl a cukr. Po celém světě existuje nespočet různých variant, základní ingredience ovšem zůstávají stejné – mění se jen jejich poměr a další suroviny jsou volitelné. Například v Thajsku je pak o něco pálivější, kyselejší a řidší než ve zbytku světa.
Kromě množství variant vyrábí Srirachu i spousta firem. Je zajímavé, že ani největší producent této omáčky, společnost Huy Fong Food, si nikdy neopatřila ochrannou známkou a výrobci tak mohou směle používat toto slavné jméno. Omáčku Sriracha koupíte jak v supermarketech, tak ve specializovaných prodejnách. Průměrná cena půlkilového balení je kolem 100 Kč.
A pokud budete cestovat po Asii a zejména po různých marketech v Thajsku, kde se prodává pověstné pouliční jídlo, určitě narazíte i na domácí omáčku vyrobenou přímo místními trhovci. Neváhejte a ochutnejte ji – každá je originální a dvě omáčky nikdy nechutnají stejně.
Největší továrna na výrobu omáčky Sriracha je nyní v Kalifornii ve městě Irwindale, kam byla přemístěna z jedné čínské čtvrti v Los Angeles. Továrna zpracuje za rok neuvěřitelných 45 milionů kg chilli papriček a zvládne vyprodukovat dvacet milionů lahví omáčky Sriracha s ročním obratem přes 60 milionů dolarů – a to vše bez jakékoliv reklamy.
Ne všichni jsou však z úspěchu továrny nadšeni. Při zpracování chilli totiž vzniká nepříjemný, štiplavý zápach, který zaháněl obyvatele nedalekého Irwindalu do domovů, především v létě, kdy se zpracovává největší množství papriček. Obyvatelé nakonec podali na továrnu žalobu, spor se nicméně uzavřel příměřím a firma nepříjemný problém vyřešila.