Sladkovodní řasy plné zdraví. Čím se liší a proč je při nákupu důležitá země jejich původu?

Spirulina a chlorela: víte, jaký je mezi nimi rozdíl? A z jaké země pochází ta nejkvalitnější? Kate Johnson / Flickr

Barvou ani chutí nás sice nepřivábí, ale pro svůj vysoký obsah cenných látek a nesčetné zdravotní benefity se chlorella se spirulinou právem řadí mezi superpotraviny. Přesto mezi nimi existují výrazné rozdíly. Proč se vyplatí zařadit sladkovodní řasy do svého jídelníčku a podle čeho poznat ty skutečně kvalitní?

Přečtěte si také

Jak zařídit rostoucí dětský pokoj za cenu kočárku? Vyvarujte se nejčastějších chyb rodičů
Jak zařídit rostoucí dětský pokoj za cenu kočárku? Vyvarujte se nejčastějších chyb rodičů

Čím se od sebe vzájemně liší?

Chlorella je jednobuněčná řasa žijící ve sladké vodě. Má vysokou schopnost detoxikace, protože na sebe dokáže vázat těžké kovy. Ze všech rostlin obsahuje nejvíce cenného chlorofylu (až 10x více než spirulina), který je podobný lidskému krevnímu barvivu hemoglobin. Právě díky němu má chlorella svou specifickou, tmavě zelenou barvu. Oproti spirulině obsahuje také větší množství železa.

Spirulina je rovněž sladkovodní řasa neboli sinice. Patří mezi potraviny s nejvyšší koncentrací bílkovin, kterých obsahuje až 70 % – hodí se proto jako doplněk stravy například pro vegany, kteří se vyhýbají masu i vejcím, což jsou v běžném jídelníčku nejčastější zdroje bílkovin. Kromě chlorofylu v ní najdeme také látku fykocyanin, která způsobuje její zbarvení spíše domodra. Je lépe stravitelná než chlorella a je také lepším zdrojem kyseliny gama-linolenové. Její užívání se doporučuje i při redukčních dietách.

Chlorella je řasa, která má významný obsah chlorofylu a detoxikuje organismus. Spirulina je sinice s vysokým obsahem bílkovin, a navíc obsahuje i modré barvivo fykocyanin Molly Via / Flickr

Chlorella – detoxikuje organismus a regeneruje buňky v těle

  • Obsahuje všechny esenciální aminokyseliny, je bohatá hlavně na železo, beta karoteny, vápník, draslík nebo hořčík.
  • Detoxikuje organismus, odplavuje z těla toxiny a podporuje činnost jater a ledvin.
  • Pomáhá zlepšovat správnou funkci trávicího traktu, odstraňuje střevní potíže.
  • Díky faktoru CGF (který zajišťuje rychlý růst) napomáhá regeneraci a vzniku nových buněk v těle. Přispívá i k rychlejší opravě nervových tkání, čímž zlepšuje funkci mozku a nervové soustavy.
  • Podporuje imunitu.
  • Pomáhá při únavě a ztrátě energie.
  • Má antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky.

Chlorellu v BIO kvalitě seženete kromě lékáren také v dm drogerii

Spirulina – významně posiluje imunitu a pomáhá při hubnutí

  • Obsahuje všechny známé esenciální aminokyseliny, vitaminy skupiny B, beta karoteny, nenasycené mastné kyseliny i mangan, měď, zinek, selen a chrom.
  • Je ideálním zdrojem lehce stravitelných bílkovin při hubnutí, při budování svalové hmoty a její regeneraci.
  • Posiluje imunitní systém.
  • Snižuje hladinu špatného cholesterolu, vyrovnává hladinu cukru v krvi.
  • Zlepšuje stav pleti, vlasů a nehtů.
Spirulinu i chlorellu koupíte ve formě tabletek či mletého prášku, který můžete přidávat do vody, smoothies či jiných nápojů Freepik

3 tipy, které vám pomohou vybrat ty nejlepší na trhu

Složení

Mělo by obsahovat 100% spirulinu nebo chlorellu, ideálně v BIO kvalitě. Všechny ostatní přidané látky snižují jejich zdraví prospěné účinky. Vyhněte se výrobkům, které obsahují přidané stabilizátory, barviva či plniva. Někteří výrobci, kteří využívají méně šetrné a méně nákladné postupy zpracování, přidávají do svých výrobků maltodextrin nebo uhličitan vápenatý. Tyto doplňky stravy bývají výrazně levnější a nekvalitní.

Země původu

Zelené potraviny potřebují ke svému růstu dostatek světla, tepla a kvalitní vody i půdy. Čím více světla se k nim dostane, tím jsou kvalitnější – proto ty nejlepší pocházejí z rovníkových oblastí. Za ideální zemi původu je považován Taiwan, obě řasy však často pocházejí také z Japonska, Koreji, Indie nebo Havaje.

  • Za nejméně kvalitnínejméně čistou se běžně označují chlorella i spirulina z Číny, kde je silně znečištěné ovzduší a půda.
  • V minulosti se navíc u některých zelených potravin z Číny prokázal vyšší obsah těžkých kovů nebo ředění levnějšími surovinami (např. rýžovým proteinem u spiruliny).

Způsob dávkování

Narazili jste na přípravek, který obsahuje velké množství tablet a v porovnání s ostatními vychází velmi levně? Pak si zkontrolujte doporučené denní dávkování. Může mít totiž nižší koncentraci sinic v jedné tabletě a pro pokrytí doporučené denní dávky jich možná budete muset sníst mnohem více, než je tomu u zdánlivě dražších výrobků.

Rada na závěr: Po otevření zkontrolujte také barvu – ta by měla být až temně zelená u chlorelly a tmavě zelená až namodralá u spiruliny. Příliš světle zelená (až dožluta či dohněda) poukazuje na nedostatek světla při pěstování nebo na nesprávné skladování. A pokud si stále nejste jistí, v lékárnách Dr. Max, BENU nebo Alphega vám s výběrem rádi pomohou.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz