Jak chytře skladovat potraviny v lednici, abyste prodloužili trvanlivost a zvýšili úspory?

Mladá žena v blízkosti otevřené lednice v kuchyni New Africa / Shutterstock.com

Přestože nákup potravin tvoří značnou část výdajů každé domácnosti, končí spousta jídla místo na talíři v koši. Některé potraviny se prostě zkazí dřív, než je stihneme zužitkovat – což je škoda ekonomická i ekologická. Plýtvání přitom můžeme výrazně omezit už jen vhodně nastavenou teplotou v lednici nebo správným skladováním. Jak na to?

Přečtěte si také

Podvodníci cílí na zákazníky obchodů i pošty. Nyní se k tomu přidaly i falešné SMS z úřadů

Teplota a vlhkost v ledničce

Možná si myslíte, že v ledničce stačí nastavit pouze doporučenou teplotu, i vlhkost je však důležitým faktorem ovlivňujícím trvanlivost potravin. Největší vlhkost potřebuje ovoce a zelenina (až 95 %), masu stačí o něco méně (jen 85–90 %) a nejméně vlhka vyžadují mléčné výrobky (vystačí si se 75% vlhkostí).

  • Přehnané sucho v lednici způsobuje vysychání potravin – oschlé salámy a sýry změní nejen vzhled, ale ani chuť už nebude tak dobrá.
  • Nadměrná vlhkost je naopak skvělým místem pro růst bakterií a rychlejší rozvoj plísně. Vysoká vlhkost v kombinaci s vyšší teplotou tvoří ideální prostředí pro množení patogenních mikroorganismů.
  • V lednici byste měli mít ideálně 5 °C, bakterie a plísně se nerady množí při teplotách pod 8 °C.

Nezmeškejte výhodnou ledničku v akci

Jak skladovat potraviny v lednici?

Skladování ovoce, zeleniny a masa

Správné uspořádání potravin v lednici je nejen přehlednější, ale také lepší z hlediska trvanlivosti. Nejvyšší vlhkost je v přihrádkách na zeleninu nebo těsně nad ní – zde tedy skladujte zeleninu, ovoce a nad nimi maso. Některé lednice mají dokonce box na maso a nastavitelnou vlhkost pro jednotlivé přihrádky.

Skladování uzenin a mléčných výrobků

Nad maso patří šunky a uzeniny, úplně nahoru byste pak měli dát mléčné výrobky a hotová jídla. Maso a mléčné výrobky by spolu navíc ideálně neměly přijít do styku, ukládejte je proto co nejdále od sebe.

Skladování vajec a másla

Ve dveřích lednice je místo pro vajíčka, otevřené marmelády a krabičku s máslem nebo margarínem. Vejce dejte do speciálních držáků do nejvyšší přihrádky dveří, nenechávejte je v kartonovém obalu, který může být kontaminován bakteriemi.

Potraviny v dózách a pytlech v lednici New Africa / Shutterstock.com

Jak zabránit osychání potravin? V hlavní roli dózy a krabičky

Každý miluje krabičky – všechno je s nimi hezčí, přehlednější, a navíc taky trvanlivější. Potraviny uchovávejte v adekvátně velkých dózách, jeden plátek sýra v obří krabičce vám určitě oschne, pokud jej nezabalíte do potravinové fólie.

  • Nejlepší jsou krabičky, ze kterých je možné vysát vzduch. Vakuování je moderní a umožňuje uchovávat potraviny i na dlouhou dobu, vakuované maso lze navíc zamrazit také po jednotlivých porcích.

Hotová jídla dávejte do lednice vychladlá a s pokličkou – můžete je přemístit do krabičky nebo sklenice, praktičtější je ovšem nechat je v hrnci. Uvařené těstoviny či rýži naopak přesypte do přiměřeně velké dózy, v níž vydrží déle čerstvé a neoschnou.

Tip: Porozhlédnout se po dózách do své domácnosti můžete třeba u Tescomy, Orionu nebo v IKEA.

4 rychlé tipy na závěr

  1. Využívejte chytrých funkcí své lednice. Spousta chladniček má v sobě WiFi a můžete si je propojit se svým chytrým telefonem a dát jim vědět, že vezete velký nákup, aby snížily teplotu a zvládly vychladit větší množství jídla najednou.
  2. Pokud je vaše lednice vybavena Fresh zónou, nebojte se do ní ukládat i maso. Jde o zásuvku s teplotou okolo nuly, v níž maso a ryby vydrží déle čerstvé. Při současné ceně masa je to skvělá funkce, která vám může ušetřit peníze.
  3. Nedávejte do lednice potraviny, které tam být nemusí, zbytečně ji tím totiž zatěžujete. Zavřené džemy, konzervy, kečupy, hořčice nebo některé druhy olejů lze uchovat při pokojové teplotě. Citrusy a banány mají také raději pokojovou teplotu.
  4. Pravidelně lednici kontrolujte – v zapomenutém otevřeném jogurtu kdesi vzadu může vesele růst plíseň, jejíž spory se šíří vzduchem a napadají další potraviny. Při inventuře jednou za čas zkontrolujete čistotu lednice – a rovnou si napište seznam na další nákup. K tomu využijte i nabídku výhodných akcí na Kupi.cz.