První slunce je hrozbou pro oči! Na co si dát pozor

První slunce je hrozbou pro oči! Na co si dát pozor Canva

Slunce přináší do našich životů mnoho prospěšného. Cítíme, jak se energie doslova vlévá do našich žil, rozhýbává ztuhlé svalstvo a ještě dodává tolik potřebný vitamín D. Svět vypadá optimističtější. Jenže slunce s sebou nese i několik ohrožení. Například zatěžuje naše oči. Jak o ně správně pečovat, abychom ochránili jejich zdraví?

Přečtěte si také

Řetězec Popeyes otevře v Česku další pobočky. Do deseti let chce mít u nás 60 restaurací

Sluneční brýle nejen pro parádu

Sluneční brýle mohou být skvělým módním doplňkem. Obzvlášť nyní, kdy je jaro v plném proudu a barvami se to začíná hemžit. Sluneční brýle by však měly plnit i svou ochrannou funkci (tedy kromě tmavšího odstínu být vybaveny ještě ochrannými filtry). Zejména ti, kteří mají oči citlivé by je vždy měli mít přibalené v kabelce či kapse u bundy. Neváhejte investovat do samozabarvovacích brýlí, dioptrických slunečních brýlí a nebo si pořiďte alespoň sluneční filtry před brýle. Vyplatí se to, ušetříte si řadu nepříjemných obtíží.

9 kroků péče o oči aneb prevence je základ

Ačkoli jsou oči nejvíce citlivé právě v prvních jarních dnech, vyplatí se jim dávat dobrou péči pravidelně. Jak na to?

  1. Nezapomeňte, že vaše oči po většinu zimního období pracovali „jen“ s různými odstíny šedé. Slunečních dní bývá málo a navíc jsou výrazně kratší. Oči tedy nejsou zvyklé na náhlé prudké světlo. Zvykejte je postupně a chraňte je kšiltovkou, kloboučkem, brýlemi, aby nemusely čelit světlu přímo.
  2. Noste při sobě oční kapky. Pozor na vysušení očí.
  3. Dbejte i o zdraví kůže okolo očí. Ta se od zbytku obličeje výrazně liší, proto byste neměli používat stejný krém, ale takový, který je určen výhradně na oční okolí.
  4. Dodržujte pitný režim (zejména neperlivá voda či minerálky). A když vykoukne slunce, platí to dvojnásob. Nedostatek tekutin v organismu způsobuje kromě jiného i únavu a tmavé kruhy pod očima.
  5. Zařaďte do jídelníčku potraviny podporující činnost očí:  - borůvky a mrkev,- potraviny obsahující vitamín A - brokolice, paprika, petržel, mléko, vaječné žloutky, špenát, ryby,- potraviny obsahující zinek - ořechy, mléko, luštěniny, slunečnicová a dýňová semínka, hovězí a vepřové maso,- potraviny obsahující vitamín E - olivový olej, slunečnicový olej, listová zelenina, rajčata.
  6. Při přetížených očích pomůže jejich zchlazení - stříkejte si do obličeje studenou vodu, sáhněte po kostkách ledu a nebo přiložte gelové chladící pytlíčky.
  7. Zapojte oční jógu - jedná se o řadu jemných technik (otáčení očí, mrkání, jemná masáž dlaněmi či prsty), které zlepšují prokrvení v oblasti očí a také posílí okohybné svaly. Cviky nejsou nijak náročné a často se u nich i zasmějete.
  8. Vybírejte kvalitní zkrášlovací kosmetiku (řasenku, stíny, make-up, podkladové krémy i pudry). A hlavně, pravidelně se odličujte. Opět vybírejte kvalitní produkty.
  9. Pokud nosíte kontaktní čočky - vyndávejte je na noc, dejte očím šanci si odpočinout a pečlivě dbejte o hygienu.