Jak správně pečovat o dřevěnou podlahu, aby vydržela co nejdéle jako nová

Ženské nohy naboso na dřevěné podlaze fizkes / Shutterstock.com

Dřevo jako přírodní materiál vyžaduje vaši pravidelnou péči. Líbí se vám podlahy ze dřeva? Pak je ten pravý čas na to zjistit, jak se o ně správně starat. Díky dobře zvoleným přípravkům a krokům při čištění zůstane podlaha dlouho krásná, ne-li jako nová. Jak na to?

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Dřevo. Jeden z nejúžasnějších živých přírodních materiálů, které interiéru dodají tu pravou rustikální atmosféru. Protože se jedná o přírodní a křehký materiál, ač to tak na první pohled nevypadá, je dobré o něj správně pečovat. Co používat, a čemu se naopak vyhnout?

Vlhko, nebo sucho?

Chcete-li si krásy dřevěné podlahy užívat po celá léta, je potřeba správně ji upravit. Zvolená povrchová úprava závisí na vlhkosti prostředí – pokud máte doma příliš vlhko, je pro vás ideální dřevěná podlaha ošetřená oleji nebo vosky. Lak je naopak vhodný pro suché klima, při přílišných změnách teploty či vlhkosti by se nátěr snadno poničil a popraskal.

Vyberte si ten správný lak v akci

Lakované podlahy

Lak je šikovný pomocník, který je odolný proti oděru a působí přiměřeně protiskluzově. Péče o lakovaný povrch je navíc poměrně nenáročná, což je další výhodou. Oblíbená je také volba jeho finálního vzhledu – ten může být lesklý, vysoce lesklý, polomatný či matný.

A jak se k lakovanému dřevu chovat? Pokud jde o čerstvý nátěr, je dobré ponechat podlahy alespoň týden bez zátěže. Také je důležité čistit pouze vysavačem, vytírání je dobré v prvním týdnu odložit. Čím o lakované podlahy pečovat? Vyhněte se agresivním látkám, které by lakový film poškodily – pečujte o dřevo pouze přípravky, které jsou k tomu určené. A když se lak prošlape? Nevadí. Podlahy stačí pečlivě přebrousit a můžete je znovu nalakovat.

  • Tip: Hledáte účinný čistič dřevěných podlah? Zaběhněte do své oblíbené drogerie, například drogerie dm, Rossmann nebo Teta, kde najdete čistič Alex. Vybírejte podle typu povrchové úpravy. Akční ceny najdete v letácích na Kupi.cz.
Ruka se štětcem pečuje o podlahu Krailath / Shutterstock.com

Kouzlo olejovaného povrchu

Ve vlhkém prostředí je dobré podlahy ošetřit vhodným olejem. Jeho benefitem je možnost vybrat si zajímavé odstíny, které na dřevu vytvoří krásnou patinu. Olej je k dřevu nesmírně laskavý – působí také proti prasklinkám a nadměrnému vysoušení, díky čemuž zůstává dřevo přírodní a krásně pružné, a to i přestože je důkladně ošetřené.

V tomto případě je však dobré nezapomínat na pravidelnou obnovu povrchové úpravy – olejovat podlahu je potřeba pravidelně alespoň jednou za dva roky. A rozdíl je také v péči – dejte si pozor na chemické přípravky a saponáty. Vybírejte ty, které obsahují pečující oleje a jsou určeny k vytírání olejovaných podlahových krytin.

Pravidelná údržba dřevěných podlah

Jakých pravidel se držet při pravidelném úklidu?

Netrapte dřevo už zmíněnou nadměrnou vlhkostí, při vytírání buďte opatrní. Pokud potřebujete vytřít na mokro, nevadí – jen okamžitě veškeré zbytky vody vytřete do sucha. Lepší řešení? Důkladně ždímejte. Při ruce se hodí mít takový mop, který jde dobře a kvalitně zbavit vody.

Vybírejte hygienické přípravky, které jsou určeny pro daný typ dřeva – především pak pro povrchovou úpravu. Ty většinou obsahují pečující dávku olejů či vosků, které se o dřevo láskyplně starají. Naopak se vyhýbejte běžným saponátům, jejichž úkolem je zpravidla odmaštění povrchů – ty by dřevu a povrchové úpravě uškodily.

Pokud navíc chcete olejovanou či voskovanou podlahu v rámci údržby znovu natřít ošetřujícím přípravkem, je dobré ji vytřít a nechat oschnout. Teprve poté pomocí hadříku či mopu nanášejte olej, vosk či impregnaci. Nechte působit dle návodu a nezapomeňte po uplynutí doby setřít zbytky nátěru dosucha.

Žena čistí dřevěnou podlahu Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Pár tipů na závěr

A co ještě dodržovat, aby podlaha zářila po mnoho měsíců?

  • Nezapomeňte její povrch chránit před odřením – nožky nábytku by měly být opatřeny filcovými polštářky.
  • Opatřete si také vhodné náčiní – vyhněte se hrubým kartáčům a nešetrným drsným hadříkům. Hodit se bude jemný mop nebo utěrky z mikrovlákna, které zatočí s nečistotami, aniž by poškodily vaši dřevěnou podlahu.
  • A rada na závěr? Buďte ke dřevu šetrní. Dřevěná podlahová krytina se vám odvděčí dlouhodobou životností a přirozenou, stálou krásou.

Tip: Učarovalo vám dřevo, ale toužíte po jednodušší variantě? Pak se nabízí moderní vinylové podlahy, které nesou dřevěný dekor a věrně napodobí skutečné dřevo. Poohlédnout se můžete v letácích hobbymarketů – aby vám neutekl ten pravý dekor v akci pro váš domov.