Chcete omezit kávu? 6 přírodních energetických nápojů, které vás povzbudí

Matcha ledový čaj ve sklenici Vladislav Noseek / Shutterstock.com

Padáte únavou a nemůžete se vzpamatovat? Pomoci vám mohou lahodné nápoje, které stimulují energii. Co popíjet během dne, když potřebujete rychlou vzpruhu? Vyzkoušejte matchu, maté nebo ceremoniální kakao.

Přečtěte si také

Recept na vláčný mazanec a výborného velikonočního beránka

Yerba maté

Sušená cesmína pochází z Jižní Ameriky a je známá pro své posilující a stimulační účinky. Zpravidla si můžete maté udělat doma i v práci, správně se však popíjí ze speciální nádoby – kalabasy s bombillou. O co jde? O energetický nakopávač, který si navíc v případě chuti můžete osladit.

Maté obsahuje vitaminy, minerály a antioxidanty a jeho pravidelné popíjení má prý dokonce pozitivní vliv na metabolismus a spánek, což je vzhledem ke stimulačním účinkům překvapivé.

Kopřivová šťáva

Odšťavněná kopřiva? No jasně! Kopřivové listy sbírané na jaře lze skutečně odšťavnit – šťávu poté smíchejte s vodou v poměru 1 : 5 a pijte. Tento povzbuzující nápoj má kromě přívalu energie za následek i účinnou detoxikaci organismu – a kdy jindy než na jaře s ní začít?

Povzbuďte i své zdraví

Matcha čaj

Co je matcha čaj? Výjimečný zelený čaj rozemletý na prach. Matcha je tradičně popíjena v Japonsku při speciální ceremonii, dnes si ji však můžete dopřát i u vás doma nebo v práci – a úprava je možná také zastudena.

Prášek z rozemletého čajovníku je plný zdraví prospěšných látek, například antioxidantů, flavonoidů a polyfenolů. A co matcha kromě povzbuzení přináší? Nabudí, uklidní a zlepší paměť – jde o ideální alternativu kávy.

Tip: Vytvořte si z pití čaje svůj oblíbený pravidelný rituál! Vyberte si stylové čajové nádobí, které najdete třeba v letácích Tescoma, Orion či Kitos na Kupi.cz. Pro momenty, které si vychutnáte naplno a do poslední kapky.

Miska s práškem matcha čaje, konvička a nálev v misce Kaiskynet Studio / Shutterstock.com

Listy ginkgo biloba

Léčivý strom a jeho typické lístky jsou oblíbené nejen pro různé zdravotní benefity, ale i stimulující účinky. Kromě povzbuzení paměti a prokrvení mozku je čaj z listů ginkga používán i na odstranění únavy a úzkostí. Lístky obsahují dokonce až na 60 užitečných látek, jako jsou flavonoidy, vitaminy, karbonové kyseliny a terpentýn. A pokud nejste příznivci čaje, lze používat také alternativní doplňky stravy.

Kukicha

Dalším čajem původem z Japonska je kukicha. Nejde o typický zelený čaj z lístků, nýbrž ze stonků – další výtečný horký nápoj a bohatý zdroj stopových prvků a minerálních látek. Přestože dokáže povzbudit, obsahuje jen malé množství kofeinu. Jde o chutný prvek pitného režimu během dne.

Udělejte radost také dětem

Čisté kakao

Milujete kakao? Pak tohle může být ten pravý povzbuzující nápoj právě pro vás. Bio kakao patří mezi superpotraviny a obsahuje nejen vitaminy a minerály, ale i alkaloidy, antioxidanty a polyfenoly. Čisté kakao z peruánských bobů podporuje oběhový systém, působí protizánětlivě, zlepšuje kognitivní funkce a má příznivé účinky na lidskou psychiku. Výsledkem je pohoda i povzbuzení současně – a navíc... Kdo by si nepochutnal na opravdovém kakau?