Boty pro dítě si koupíte, pro sebe ne! Otevřou se papírnictví i prodejny s dětským oblečením a obuví

 Boty pro dítě si od úterý koupíte, pro sebe však ne Canva

Zástupci vlády dnes potvrdili, že se v úterý s konečnou platností znovu otevřou papírnictví i prodejny oblečení a obuvi pro děti. Premiér Andrej Babiš v neděli v pořadu České televize hovořil také o otevření obchodů se spodním prádlem, to však kabinet neposvětil. Podle slov premiéra vláda dnes také schválila žádost o prodloužení nouzového stavu do 21. února. Poslanci o ní rozhodnou ještě tento týden.

Přečtěte si také

Lidl si ze zákazníků udělal pokladní: V méně vytížené časy zůstává jen jeden zaměstnanec u pokladen

Vláda vyslyšela prosby rodičů dětí, které chodí do školy, ale i školáků na distanční výuce, a od úterý otevře papírnictví.

Množí se požadavky zejména mladých rodin, a to i s ohledem na sezónnost, aby byla šance dětem koupit oblečení, protože dorůstají. Je pravda, že je to částečně dostupné na internetu, ale respektujeme, že může být problém se zkoušením sortimentu. Děti také potřebují papírenské potřeby,“ vysvětlil ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček dnešní rozhodnutí kabinetu. 

Rodiče tak konečně mohou svým dětem koupit od zítřejšího dne oblečení. Kromě prodejen s dětským textilem mohou otevřít i prodejny s dětskou obuví, pokud jste se však radovali, že si rovnou koupíte zimní boty i pro sebe, zklameme vás.

Ne každá obuv může otevřít

Výjimku dostaly pouze obchody, které prodávají dětskou obuv. Pokud má však některá prodejna v sortimentu i obuv pro dospělé, musí toto zboží zapáskovat a nesmí vám jej prodat.

Otevření restaurací není podle vlády na pořadu dne Canva

Otevřít školy ani restaurace zatím není na pořadu dne

Ministr vnitra Jan Hamáček dnes po zasedání vlády sdělil, že větší rozvolňování v Česku zatím nebude. Všichni jsme viděli, jak rychle epidemie nabrala sílu koncem roku po uvolnění, a to je riziko, které si dovolit nemůžeme. Společně všichni budeme apelovat na poslance, aby nouzový stav prodloužili o 30 dní. Z mého pohledu žádná jiná racionální a bezpečná alternativa není. Máme šanci využít sestupného trendu a počty stlačit co nejvíce, aby byla rezerva a prostor pro další vývoj, pokud by se epidemie měla vracet. Lidé budou naštvaní, že děti zůstanou ještě nějakou dobu doma, že některé služby nebudou k dispozici a restaurace zůstanou zavřené, ale to je problém celé Evropy. Státy kolem nás, jako jsou Německo a Rakousko – zpřísňují, protože se také obávají příchodu britské mutace. Je to reakce na aktuální realitu,“ vysvětluje Hamáček. 

Podle ministra Blatného se jako první k prezenční výuce vrátí závěrečné ročníky základních a středních škol. Přesný termín však neuvedl, řekl pouze, že k tomu dojde, jakmile to bude možné.