Znáte guarovou gumu? Pomáhá snižovat cholesterol a je prospěšná při hubnutí

Ruka drží cyamopsis tetragonoloba Asimm Graphics / Shutterstock.com

Už jste při vaření někdy zkusili použít guarovou gumu? Tato šikovná surovina má nejen v kuchyni široké využití a jistě ji oceníte v mnoha ohledech. Zvláště pak, pokud chcete péct bez lepku nebo si udělat krémové rostlinné mléko.

Přečtěte si také

Jak ošetřit travní porost po zimě? Pět kroků pro dokonalý trávník

Co je guarová guma?

S guarovou gumou v potravinách se potkáváme dnes a denně. Jedná se o luštěninovou vlákninu, která se získává z guarových bobů rostliny Cyamopsis tetragonoloba (čili klastrovaná fazole), která roste převážně v severozápadní Indii a Pákistánu a v menším množství i v USA, Austrálii a v Africe.

V potravinářství se využívá jako zahušťovadlo, stabilizátor či emulgátor, a to především při výrobě pečiva, sýrů, zmrzlin, masných produktů, ale také v kosmetice. Ve složení potravin ji poznáme podle éčka E412.

Když potřebujete něčím zahustit omáčku

Účinky na zdraví

Jedná se o naprosto bezpečné aditivum, které má i pozitivní účinky na hubnutí, protože snižuje pocit hladu, ba podle studií dokonce napomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Při vysokých koncentracích může mít nicméně projímavé účinky, způsobovat nadýmání či dokonce zacpat střeva.

Kde koupit guarovou gumu?

S guarovou gumou se dá nádherně kouzlit při vaření, což oceníte zejména, snažíte-li se jíst zdravě (například domácí rostlinné mléko si díky guaru získá fantastickou krémovou konzistenci, udělat se dá ale i skvělý pudink) či pokud nemůžete jíst potraviny obsahující lepek.

  • Guarová guma je běžně k dostání v obchodech se zdravými potravinami, přičemž 100 gramů stojí okolo 50 Kč.
  • Vzhledem k tomu, že jí při vaření budete potřebovat opravdu jen malé množství, si se 100 gramy vystačíte na dlouhou dobu.
Domácí chléb, nakrájený chléb a mouka v misce Katarzyna Wojtasik / Shutterstock.com

Použití

Lepek má tu úžasnou vlastnost, že dělá těsto pěkně pružné, tažné, udrží suroviny hezky u sebe a také podporuje dobré kynutí. Například pšeničný chléb je tak díky němu krásně nafouklý a vláčný, zatímco u chlebu z jiné mouky, třeba žitné, byste dané vláčnosti ani objemu nikdy nedocílili. Žitná mouka obsahuje totiž jen velmi málo lepku, trhá se a špatně kyne. Lepek je ovšem také silný alergen, který mnoho lidí nemůže – co s tím?

Náhrada za lepek

Pokud jste se z jakéhokoli důvodu rozhodli pro život bez lepku, guarová guma bude vaším věrným parťákem při nejrůznějších kulinářských počinech. Při bezlepkovém pečení se totiž používá jako náhrada za lepek, a právě díky ní jsou pak bezlepkové mouky (např. kukuřičná či pohanková) pružnější.

Bez lepku totiž vůbec není jednoduché docílit takové textury těst, na které jsme zvyklí a které vzniknou právě díky jeho speciálním vlastnostem. Těsto s použitím guaru je ovšem opět pevnější, více tažné a zachytává vzduch uvnitř hmoty, takže pomáhá při procesu kynutí a brání přílišnému drobení.

Dávkování

V potravinářství se guarová guma používá jako velmi účinné zahušťovadlo jak do teplých, tak do studených pokrmů, u něhož se udává, že má až osmkrát větší zahušťovací schopnost než kukuřičný škrob. Pokud jím tedy chcete v receptu škrob nahradit, přidejte guara 8x méně, než byste dávali kukuřičného škrobu. Pro dosažení nejlepších výsledků při zahušťování se doporučuje hmotu zahřát.

  • A pokud budete při pečení nahrazovat mouku guarovou gumou, použijte pouze šestnáctinu uvedeného množství.
  • Pokud je tedy v receptu např. 120 gramů mouky, použijte namísto ní pouze jednu polévkovou lžíci guaru.
Žena hází s moukou při pečení Mariia Korneeva / Shutterstock.com

Pozor na hrudky!

Stejně jako jiné práškové gumy, i ta guarová působí jako magnet na vodu, který ji přitahuje a zadržuje – takže vznik hrudek je to, co vás může nejen v začátcích hodně potrápit.

  • Podle výrobců je při používání guaru potřeba dobré strategie. Pokud jej přidáváte rovnou do kapaliny, je potřeba tak činit řízenou rychlostí a hned energicky míchat.
  • Riziko vzniku hrudek také výrazně snižuje smíchání gumy s jinými práškovými přísadami, jako je například cukr.
  • Na tvorbu hrudek však mohou mít vliv i ostatní ingredience v pokrmu, jako je například sůl či ocet – proto je lepší guar připravit bokem a až pak jej přidat.