4 svěží důvody, proč byste si měli pořídit čističku vzduchu

Žena sedí na pohovce a čte si, v popředí je čistička vzduchu Proxima Studio / Shutterstock.com

Pomocník do domácnosti, který rychle a efektivně vylepší klima. Jak? Zbaví ovzduší polétavých částic – od pylů a nečistot až po prach a plísně. Chcete konečně lépe dýchat? Pořiďte si čističku vzduchu. Přístroj, který váš interiér hravě zbaví znečištění ve vzduchu.

Přečtěte si také

Výrobci nápojů v plechovkách mění design. Kofola či Rockstar více vsází na eleganci

Ať už máte doma chlupáče nebo patříte do skupiny alergiků, čistička vzduchu vám pomůže osvěžit domácí klima. A co víc – zbaví jej výkalů roztočů, prachu i alergenů. To vše pomocí sestavy šikovných filtrů.

Některé přístroje dokonce i zvlhčí a osvěží vzduch – záleží samozřejmě na tom, jaké parametry při výběru zvolíte. A proč si ji rozhodně pořídit? Protože známe 4 dobré důvody, proč je čistička vzduchu perfektním společníkem v domácnosti.

1. Odstraňuje plísně

Je to až překvapivé, ale plísně jsou zcela normální součástí vašeho okolí, třebaže patří mezi silné alergeny. Jak se jich zbavit, když právě při větrání zvete na návštěvu další a další nezvané hosty? Přizvěte do boje čističku vzduchu. HEPA filtr dokáže ovzduší zbavit i těch nejmenších částeček plísní, takže budete vědět, že konečně dýcháte svobodně.

Čistička vzduchu Casezy idea / Shutterstock.com

2. Čistí vzduch

Kdo by si nepřál bydlet v prostředí se svěžím a voňavým ovzduším. Chcete ho zachovat i mimo dobu bezprostředně po úklidu? Nepotřebujete osvěžovač vzduchu – možná je vhodnějším alternativou právě čistička.

Přístroj zbaví místnost nežádoucích pachů – ať už jde o přítomnost domácích mazlíčků, vůni vaření nebo závan cigaret. Důležité je vybrat čističku vzduchu opatřenou uhlíkovým filtrem, který se postará o to, aby váš domov zářil čistotou a příjemnou atmosférou díky absenci pachů.

3. Ulevuje alergikům

Patříte vy nebo vaši blízcí mezi alergiky? Čistička vzduchu vám dokáže přinést téměř okamžitou úlevu. Toto řešení zbaví domov nejen prachu a roztočů, ale i polétavé srsti mazlíčků a již zmíněných plísní. Pořádek, čistota – a konečně i svobodný nádech a výdech. Otázka zní: chcete opravdu volně dýchat a zbavit se alergické rýmy?

Vyberte si výkonný přístroj s ohledem na velikost místnosti. Vzduchový výkon čističky udává přefiltrovaný objem vzduchu, který za hodinu úspěšně vyčistí. A alergie? Na tu takřka zapomenete.

Žena leží v posteli a usmívá se Olena Yakobchuk / Shutterstock.com

4. Zlepšuje spánek

A jaký je čtvrtý důvod, proč se u vás doma čistička vzduchu neztratí? Zařízení má i další výhody. Díky přeměně nekvalitního vzduchu v uzavřených prostorách na svěží klima se vám bude nejen lépe dýchat, ale zbavíte se také únavy a bolestí hlavy. Ty často souvisí s nedostatkem větrání, ale i se smogem, prachem a pylem, které se dovnitř dostanou tehdy, když už vyvětráte.

Čistička je cesta, jak se z tohoto začarovaného kruhu dostat. Navíc tak zkvalitníte i svůj spánek, který ovlivňuje nejen správně zvolená postel a zdravá ložnice. Zdravý vzduch je nakonec ten nejlepší důvod, proč se při koupi čističky vzduchu rozhodně nespletete.

Zdroje: healthline.com, webmd.com, epa.gov