Britové vynalezli nový typ alkoholu, po kterém se opijete, ale bez ranní kocoviny

O syntetickou náhražku alkoholu je zájem, prodávat se však má až za 4 roky Canva

Britský expert na psychofarmaka David Nutt vytvořil společně se svým týmem syntetickou náhražku alkoholu s názvem Alcarelle. Přípravek ovlivňuje GABA receptory v lidském mozku, čímž vyvolává příjemné stavy podobné mírnému alkoholovému opojení. Firma přirovnává účinky Alcarelle ke stavu po dvou skleničkách něčeho ostřejšího. U většiny lidí se dostavují pocity uvolnění a euforie a lépe se jim komunikuje s ostatními.

Přečtěte si také

Značení na vajíčkách: Co z něj vyčteme a proč je důležité si ho všímat?

Hrozí závislost?

Davida Nutta zná veřejnost hlavně díky jeho kontroverzním výrokům. V roce 2009 například prohlásil, že „rekreační užívání extáze je méně nebezpečné než jízda na koni“. Přesto patří k nejuznávanějším odborníkům, a tak je o jeho produkt Alcarelle zájem. Nejvíc samozřejmě lidi láká vidina euforických stavů bez následné kocoviny, a hlavně bez rizika závislosti.

Na oficiální prodej si ještě počkáme

Přesné složení přípravku výrobci pochopitelně tají, ale při občasném užívání by měl být naprosto bezpečný. Víme však, že Alcarelle obsahuje látku alcosynth, která na rozdíl od alkoholu působí jen na inhibiční neurotransmittery neboli GABA receptory v mozku, a tak zpomaluje vzruchy mezi nervovými buňkami. Jinde v těle by ovšem neměla způsobovat žádné změny. Zatím nicméně prodej tohoto nápoje není oficiálně schválený, počítá se s rokem 2025.

Veselí bez bolesti hlavy a kocoviny? Canva

Kampaň k produkci Alcarelle přitom spustila firma už v roce 2018 a Nutt je od začátku přesvědčený o jeho úspěchu. „Trh ví moc dobře, že alkohol je jedovatá látka,“ řekl tehdy pro deník Guardian. „Pokud by byl objevený dnes, byl by jako potravina nelegální. Bezpečný limit, pokud by se použila standardní pravidla, by byl jedna sklenice vína ročně,“ komentoval Nutt.

Nealkoholický likér pro nedočkavé

Zatím je v Británii k dostání pouze ochutnávka nealko likéru, na jehož výrobě se také podílel David Nutt se svým týmem. Od 21. ledna letošního roku jej bude distribuovat společnost Social Drinks Company. Ani v tomto případě ale není známá přesná receptura a zda a kdy se budou produkty prodávat v ČR zatím také není jasné.