Jak by měly za pár let chutnat sýry a jogurty? Úplně stejně jako nyní. Rozdíl bude ale v tom, že k jejich výrobě nebude potřeba žádných krav. To je alespoň vize mnohých současných společností a start-upů, které se snaží přijít s produkty, které mají stejné vlastnosti jako živočišné, avšak nevyžadují chov dobytka. Aktuálně představil novinku izraelský start-up s názvem Remilk, který se chystá na trh vstoupit s autenticky chutnajícím sýrem z laboratoře.
Teprve nedávno proletěla světem zpráva o singapurských úřadech, které jako první povolily prodej uměle vyrobeného, kuřecího masa slibujícího stejnou chuť a konzistenci, jako má to klasické. Nyní se inovativní metoda přesunula do mléčného průmyslu.
Na trhu již nyní existuje řada alternativních výrobků, které mléčné produkty velmi dobře nahrazují. Izraelská startupová firma Remilk ovšem prohlašuje, že jejich umělé sýry budou průkopnické a chemicky zcela totožné s těmi klasickými. To znamená, že budou mít stejnou chuť, strukturu, rozpustnost i pružnost. K jejich výrobě ale nebude potřeba žádných živých krav, pouze uměle kultivovaných mléčných bílkovin. Navíc nebudou obsahovat laktózu ani cholesterol.
Alternativa by tak měla být nejen zdravější, nýbrž také vyjde vstříc lidem s nejrůznějšími stravovacími zvyklostmi (ať už těm, kteří živočišné produkty nejí kvůli intoleranci, nebo z vlastního přesvědčení). Co je ovšem nejdůležitější, výrazně přispěje k omezení chovu zvířat, který je kvůli vysoké spotřebě vody i výrazné produkci skleníkových plynů pro naši planetu devastující a do budoucna neudržitelný.
Jak o revoluční metodě v potravinářství hovoří sami zakladatelé start-upu Remilk, celý mechanismus výroby mléka přenesli v podstatě do jednobuněčného mikrobu – mléčné bílkoviny, která má stejné chemické složení jako kravské mléko.
Tento mléčný protein se bude pro začátek produkovat v podobě sušeného prášku, z něhož bude možné po přidání vody, rostlinného oleje a rostlinného cukru vyrábět jogurty, sýry i zmrzliny. První dostupné výrobky by měly být uvedeny na trh v roce 2022.
Příznivému osudu těchto inovativních produktů nahrává nejen pozitivní vliv na životní prostředí, ale také zvyšující se poptávka po rostlinné a alternativní stravě. A izraelský Remilk není jediný, který se touto cestou vydává.
Již nyní existuje řada společností, které pracují na výrobě mléčných produktů bez využití „jediné živé krávy“ – např. australsko-americká firma Change Foods, sanfranciská New Culture, německá Legendairy Foods, belgická The Vegan Cowboys a další. Je tedy možné očekávat, že sýry a jogurty z laboratoře budou mít v budoucnu své stálé místo v chladicích boxech supermarketů a hypermarketů a budou běžnou součástí naší stravy.