Budou v budoucnosti krávy bez práce? V Izraeli umí vyrobit mléko i bez nich

Mléčné výrobky bez krav? Budoucnost bude patřit „živočišným“ produktům z laboratoře Canva

Jak by měly za pár let chutnat sýry a jogurty? Úplně stejně jako nyní. Rozdíl bude ale v tom, že k jejich výrobě nebude potřeba žádných krav. To je alespoň vize mnohých současných společností a start-upů, které se snaží přijít s produkty, které mají stejné vlastnosti jako živočišné, avšak nevyžadují chov dobytka. Aktuálně představil novinku izraelský start-up s názvem Remilk, který se chystá na trh vstoupit s autenticky chutnajícím sýrem z laboratoře.

Přečtěte si také

Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod
Krémové se smetanou nebo křupavé se skořicí? Brambory na grilu jako příloha i hlavní chod

Teprve nedávno proletěla světem zpráva o singapurských úřadech, které jako první povolily prodej uměle vyrobeného, kuřecího masa slibujícího stejnou chuť a konzistenci, jako má to klasické. Nyní se inovativní metoda přesunula do mléčného průmyslu.

Sýry z laboratoře, které se budou roztékat a chutnat stejně jako ty z kravského mléka

Na trhu již nyní existuje řada alternativních výrobků, které mléčné produkty velmi dobře nahrazují. Izraelská startupová firma Remilk ovšem prohlašuje, že jejich umělé sýry budou průkopnické a chemicky zcela totožné s těmi klasickými. To znamená, že budou mít stejnou chuť, strukturu, rozpustnost i pružnost. K jejich výrobě ale nebude potřeba žádných živých krav, pouze uměle kultivovaných mléčných bílkovin. Navíc nebudou obsahovat laktózu ani cholesterol

Umělé sýry z mléčných bílkovin slibují stejnou chuť, strukturu, rozpustnost i pružnost jako ty klasické z kravského mléka Canva

Motivací je hlavně úspora vody a omezení produkce emisí skleníkových plynů

Alternativa by tak měla být nejen zdravější, nýbrž také vyjde vstříc lidem s nejrůznějšími stravovacími zvyklostmi (ať už těm, kteří živočišné produkty nejí kvůli intoleranci, nebo z vlastního přesvědčení). Co je ovšem nejdůležitější, výrazně přispěje k omezení chovu zvířat, který je kvůli vysoké spotřebě vody i výrazné produkci skleníkových plynů pro naši planetu devastující a do budoucna neudržitelný.

V hlavní roli mléčná bílkovina, ze které se jednou budou vyrábět autenticky chutnající sýry i zmrzlina

Jak o revoluční metodě v potravinářství hovoří sami zakladatelé start-upu Remilk, celý mechanismus výroby mléka přenesli v podstatě do jednobuněčného mikrobu – mléčné bílkoviny, která má stejné chemické složení jako kravské mléko.

Tento mléčný protein se bude pro začátek produkovat v podobě sušeného prášku, z něhož bude možné po přidání vody, rostlinného oleje a rostlinného cukru vyrábět jogurty, sýry i zmrzliny. První dostupné výrobky by měly být uvedeny na trh v roce 2022.

Inovativní „mléčný“ průmysl bude vyrábět mléčné produkty bez potřeby jediné krávy Freepik

Na výrobě mléčných výrobků bez krav pracují i další společnosti

Příznivému osudu těchto inovativních produktů nahrává nejen pozitivní vliv na životní prostředí, ale také zvyšující se poptávka po rostlinné a alternativní stravě. A izraelský Remilk není jediný, který se touto cestou vydává. 

Již nyní existuje řada společností, které pracují na výrobě mléčných produktů bez využití „jediné živé krávy“ – např. australsko-americká firma Change Foods, sanfranciská New Culture, německá Legendairy Foods, belgická The Vegan Cowboys a další. Je tedy možné očekávat, že sýry a jogurty z laboratoře budou mít v budoucnu své stálé místo v chladicích boxech supermarketů a hypermarketů a budou běžnou součástí naší stravy.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz