Které potraviny není dobré dávat do alobalu? Dejte si na ně pozor. Mohly by absorbovat škodlivý hliník

Žena balí sendvič do alobalu Daisy Daisy / Shutterstock.com

Alobal. Balíme do něj svačiny, přikrýváme jím mísy a pekáče, pečeme v něm maso nebo grilujeme sýry. Ne ve všech případech je to ovšem bezpečné. Některé druhy potravin by s ním totiž nikdy neměly přijít do kontaktu. Proč tomu tak je, a kde naopak najde v kuchyni i naší domácnosti využití?

Přečtěte si také

Jak na dokonale šťavnaté a křehké libové maso? Naložte ho do soli metodou brining

Proč balit potraviny do alobalu?

Alobal se vyrábí válcováním hliníku – i proto jeho název vznikl spojením chemické značky hliníku „Al“ a slova „obal“. Jeho výhodou je, že zabaleným potravinám nedodává žádnou pachuť, udržuje teplotu a nepropouští mastnotu ani tekutinu.

Ze stejného důvodu je oblíbený i při pečení a grilování – potraviny si i při tepelné úpravě zajistí šťavnatost a pečou se rovnoměrněji. Alobalové misky zase při grilování zabraňují odkapávání tuku přímo do ohně, což předchází vzniku škodlivých, rakovinotvorných látek.

  • Někde se můžete dočíst, že matná a lesklá strana alobalu mají každá jiné vlastnosti. Lesklá prý více odráží teplo, a proto potraviny, které chceme udržet co nejdéle teplé, je vhodné balit lesklou stranou dovnitř.
  • Matná zase údajně teplo propouští, a tak by měla směřovat dovnitř, a to zejména v případech, kdy do alobalu balíme potraviny určené k pečení či grilování.
  • Většina hospodyněk se ale shoduje v tom, že obě strany alobalu mají stejné vlastnosti a při jeho používání nehrají žádnou roli.
Kuchařka přikrývá pokrm v misce alobalem RVillalon / Shutterstock.com

Kdy na něj raději zapomenout?

Rozhoduje to, jaké potraviny do alobalu dáváme. Není vhodné balit do něj velmi slané a kyselé potraviny. Ty jsou totiž náchylnější k pohlcování hliníku, který pak spolu s nimi dostáváme do těla. Je nicméně nutné, aby bylo takové jídlo přímo v kontaktu s alobalem. Pokud jím pokrm jen přikryjete (např. v míse nebo v pekáči), nic se nestane.

Vepřová kýta s rozmarýnem
Čas přípravy: 1 hod 10 min Obtížnost: Střední

Vepřová kýta s rozmarýnem

Máte-li rádi vepřové maso, jistě vás zaujme vepřová kýta s rozmarýnem dle našeho receptu. Příprava je rychlá, jednoduchá a výsledek vás jistě mile překvapí.

Vepřová kýta s rozmarýnem

Které potraviny nedávat do alobalu?

  • ovoce – zejména ne citrusy, ananas či jablka
  • zeleninu – především ne rajčata, rebarboru nebo nasolenou či nakládanou zeleninu (kyselé okurky, zelí)
  • solené maso a ryby
  • šunku, slané uzeniny
  • sýry – plátkové, balkánský, feta, jadel a podobně slané druhy

Doporučuje se také nenechávat jídlo v alobalu déle než 4 hodiny. Aby se mikrobiologické procesy potravin, a tím pádem i pronikání hliníku, co nejvíce zpomalilo, je vhodné zabalené pokrmy skladovat co nejdéle v chladu, například v ledničce. Maso, zeleninu a sýry, které plánujete v alobalu péct či grilovat, je nejlepší solit až v závěrečné fázi pečení.

Muž ukládá jídlo v krabičce do lednice Andrey_Popov / Shutterstock.com

Jak zabalit potraviny, které se do alobalu nehodí?

Pro skladování a přenášení výše zmíněných potravin je tedy lepší zvolit jiný způsob balení. Využít můžete kuchyňské fólie nebo plastové krabičky a dózy. Skvělým zero waste řešením jsou voskované ubrousky, případně se dají koupit omyvatelná a znovu využitelná plastová či silikonová víčka na zakrývání rozkrojených potravin nebo celých mís či sklenic.

Jak využít alobal v domácnosti?

Zmačkaný kus alobalu poslouží jako drátěnka, se kterou vydrhnete připálené a jinak zanesené povrchy. Také s ním naostříte tupé nůžky – stačí jej párkrát přehnout a poté nůžkami několikrát prostřihnout. A pomůže i při žehlení – když vrstvu alobalu položíte pod potah žehlicí plochy, žehlení bude snazší a rychlejší.

Na zahradě lze zase přidat proužky alobalu do zeminy, kde budou nejen účinně odrazovat hmyz, ale přivedou kořenům rostlin do půdy více tepla. Toho využijete i při klíčení semen – do nádoby na sazeničky nejprve rozprostřete vrstvu alobalu (nezapomeňte udělat drobné dírky, aby mohla odtékat voda), poté zasypte substrátem a sázejte semínka běžným postupem.

Zdroje: Bezpečnost potravin, National Library od Medicine, BfR