Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník

Tyto potraviny do alobalu raději nebalte! Mohly by totiž absorbovat škodlivý hliník Canva

Alobal. Balíme do něj svačiny, přikrýváme jím mísy a pekáče, pečeme v něm maso nebo grilujeme sýry. Ne ve všech případech je to ovšem bezpečné. Některé druhy potravin by totiž nikdy neměly přijít s alobalem do kontaktu. Proč tomu tak je, a kde naopak najde v kuchyni i naší domácnosti využití?

Přečtěte si také

8 jednoduchých způsobů, jak levně vyčistit stříbro. Zkuste přísady na pečení, Colu nebo zubní pastu
8 jednoduchých způsobů, jak levně vyčistit stříbro. Zkuste přísady na pečení, Colu nebo zubní pastu

Výhody alobalu pro balení potravin

Alobal se vyrábí válcováním hliníku – i proto jeho název vznikl spojením chemické značky hliníku „Al“ a slova „obal“. Jeho výhodou je, že zabaleným potravinám nedodává žádnou pachuť, udržuje teplotu a nepropouští mastnotu ani tekutinu.

Ze stejného důvodu je oblíbený i při pečení a grilování – potraviny si i při tepelné úpravě zajistí šťavnatost a pečou se rovnoměrněji. Alobalové misky zase při grilování zabraňují odkapávání tuku přímo do ohně, což předchází vzniku škodlivých, rakovinotvorných látek.

  • Někde se můžete dočíst, že matná a lesklá strana alobalu mají každá jiné vlastnosti. Lesklá prý více odráží teplo a potraviny, které chceme udržet co nejdéle teplé, je vhodné balit lesklou stranou dovnitř.
  • Matná zase údajně teplo propouští, a proto by měla směřovat dovnitř v případech, kdy do alobalu balíme potraviny určené k pečení či grilování.
  • Většina názorů se ale shoduje na tom, že obě strany alobalu mají stejné vlastnosti a při jeho používání nehrají žádnou roli.
Výhodou alobalu v kuchyni je, že potravinám nedodává žádnou pachuť, udržuje teplotu a nepropouští mastnotu ani tekutinu Pexels

U kyselých a slaných jídel na alobal raději zapomeňte

Co však roli rozhodně hraje je to, jaké potraviny do něj balíme. Jak by mělo být upozorněno na každé roli, alobal není vhodné používat na velmi slané a kyselé potraviny. Ty jsou totiž náchylnější k pohlcování hliníku, který pak spolu s nimi dostáváme do našeho těla. Je nicméně nutné, aby bylo takové jídlo přímo v kontaktu s alobalem – pokud jím tedy pokrm jen přikryjme (např. v míse nebo v pekáči), nic se nestane.

Vyplatí se mít ho vždy po ruce

Kupte se slevou Alobal Fino.

Porovnat slevy

Na balení jakých potravin není vhodné alobal používat:

  • ovoce – zejména na citrusy, ananas či jablka
  • zelenina – především na rajčata, rebarboru nebo na solenou či nakládanou zeleninu (kyselé okurky, zelí)
  • solené maso a ryby
  • šunka, slané uzeniny
  • sýry – plátkové, balkánský, feta, jadel a podobně slané druhy

Doporučuje se také nenechávat jídlo v alobalu déle než 4 hodiny. Aby se mikrobiologické procesy potravin, a tím pádem i pronikání hliníku, co nejvíce zpomalilo, je vhodné skladovat zabalené pokrmy co nejdéle v chladu, například v ledničce. Maso, zeleninu a sýry, které plánujete v alobalu péct či grilovat, je nejlepší solit až v závěrečné fázi pečení.

Do alobalu by se neměly balit kyselé a příliš slané potraviny, při grilování solte až v závěrečné fázi pečení Canva

Jak vhodně zabalit potraviny, které se nehodí do alobalu?

Pro skladování a přenášení výše zmíněných potravin je tedy ideální zvolit jiný způsob balení. Využít můžete kuchyňské fólie nebo plastové krabičky a dózy. Skvělým zero waste řešením jsou voskované ubrousky, případně se dají koupit omyvatelná a znovu využitelná plastová či silikonová víčka na zakrývání rozkrojených potravin nebo celých mís či sklenic.

Pro chytré a praktické skladování

Alobal využijete i v domácnosti. Pomůže při žehlení i sázení

Na závěr pro vás máme ještě pár tipů na všestranné využití alobalu v domácnosti. Oceníte jej totiž nejen v kuchyni, nýbrž třeba také na zahradě nebo při úklidu.

Zmačkaný kus alobalu poslouží jako drátěnka, se kterou vydrhnete připálené a jinak zanesené povrchy. Efektivně s ním také naostříte tupé nůžky – stačí jej párkrát přehnout a poté několikrát nůžkami prostřihnout. A pomůže i při žehlení – když vrstvu alobalu položíte pod potah žehlicí plochy, žehlení bude snazší a rychlejší.

Na zahradě lze zase přidat proužky alobalu do zeminy, kde budou nejen účinně odrazovat hmyz, ale přivedou kořenům rostlin do půdy více tepla. Toho využijete i při klíčení semen – do nádoby na sazeničky nejprve rozprostřete vrstvu alobalu (nezapomeňte udělat drobné dírky, aby mohla odtékat voda), poté zasypte substrátem a sázejte semínka běžným postupem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz