Blíží se měsíc bez alkoholu: Suchý únor. Tipy, jak zvládat chuť na váš oblíbený drink

Člověk odmítá půllitr piva Mateone / Shutterstock.com

Zanedlouho v Česku začne další ročník kampaně Suchej únor na podporu omezení konzumace alkoholu. Každoroční výzva nabádá Čechy, aby alespoň na měsíc vyřadili alkohol ze svého života. I dočasná abstinence může totiž pozitivně ovlivnit organismus – a nejen organismus, ale také celý váš život. Jak ale překonat chuť na alkohol? Máme pro vás šest tipů, jak vydržet celý měsíc bez alkoholu.

Přečtěte si také

Legendární americký street food: Buffalo wings musíte ochutnat!

Jak omezit pití alkoholu?

Alkohol je u nás naprosto běžný, s konzumací lihovin je Česko dokonce na nejvyšších příčkách světového žebříčku. Rizikové pití alkoholu však mnohdy ústí v závislosti, trestné činnosti, dopravní nehody nebo problémy v osobním i pracovním životě.

Řešením přitom nemusí být jen úplná abstinence, ale také například kontrolovaná konzumace – prostě a jednoduše, pít se dá i s mírou. Jak alkohol omezit, pokud cítíte, že je načase pročistit tělo a snížit četnost pití?

Řízená a dočasná abstinence pomáhá podle odborníků zlepšit spánek a celkové zdraví, ale může také pomoci lépe ovládat chutě na alkoholické nápoje. Pokud se pustíte do suchého února a nebudete pít celý měsíc, budete se moci pochválit. Začít s omezením ovšem můžete také hned a po svém. Jak na to?

Muž brání druhému v pití alkoholu Pormezz / Shutterstock.com

1. Omezujte postupně

Zatímco některým lidem sedí omezení typu Suchej únor, tedy rázné a úplné, pro další to může být poněkud náročnější. Pro organismus i ty, kdo mají strach z neúspěchu, může být příjemnější i další možnost: omezovat postupně. Stačí si v evidenci každý týden ubírat počet dní v měsíci, po které si alkohol běžně dopřáváte, díky čemuž si tělo i mysl budou plynule zvykat.

Tip: Nezapomeňte si pořídit alkohol tester, díky němuž budete moci kdykoli zjistit, jak na tom jste, a navíc budete vždy řídit bezpečně a střízliví. Na testery za akční cenu mrkněte do letáků Datart, Electro World, Okay či Planeo na Kupi.cz.

2. Vyhněte se spouštěčům

Máte-li problém s nadměrnou konzumací alkoholu, pak je čas se zamyslet. Nejde úplně o to, kolik toho vypijete, nýbrž spíše o to, kdy jej konzumujete. Po alkoholu lidé často sahají v souvislosti se stresem, emocemi a náročným životním obdobím. Psychické spouštěče nejsou ideálním společníkem a jejich pravidelné opakování může ústit až k alkoholismu. Popřemýšlejte, jestli vás také k chuti na drink nepohání psychika a spouštěče, kterým je lepší se vyhnout.

3. Pište si, jak často pijete a kolik

Pokud si pravidelně nějakou tu sklenku dáte, udělejte první krok směrem k sobě a pro sebe: evidujte si, kolik toho vypijete a jak často. Tento první krok vám totiž pomůže zjistit, jak na tom s alkoholem jste. S evidencí můžete začít hned, ať už se chystáte omezovat, nebo jen konzumujete střídmě a chcete mít zálibu v alkoholu pod kontrolou.

Žena odmítá sklenici vína Pixel-Shot / Shutterstock.com

4. Vyhněte se chuti

Je to právě bažení po alkoholu (tzv. craving), které vás přesvědčuje, že máte chuť dát si sklenku alkoholu. Tato chuť má různé příčiny, od zmíněných psychických spouštěčů až po společnost či místo. Bažení může být spojeno i s myšlenkami, které jej podporují: „Mám za sebou těžký den, můžu si dát,“ případně „Dnes se mi dařilo, to si zaslouží drink!

Jak odolat bažení? Pokud si bažení uvědomíte, pak se mu lze vyhnout. Nepůjdete do oblíbené hospůdky s přáteli, nepozvete návštěvu na víno, najdete si jinou činnost namísto vaření se sklenkou a podobně. Klíčem je uvědomění – za bažení není třeba se stydět.

5. Nahraďte alkohol něčím lepším

Přepadla vás silná chuť na váš oblíbený drink? Nahraďte chuť alkoholu za jinou. Jedním z triků je dopřát si nějaký dobrý nealko drink, kávu, čaj či míchaný nealkoholický nápoj. Stejně tak zafungují i lahodné pokrmy nebo dobroty. Ani to byste sice neměli přehánět, v některých momentech jde však o skvělou alternativu, jak si rychle a účinně pomoci.

Člověk přikrývá dlaní sklenici s vínem a druhou rukou naznačuje odmítnutí AndreyCherkasov / Shutterstock.com

6. Motivujte se odměnou

Jak to zařídit, abyste omezení alkoholu vydrželi? Motivujte se. Mozek miluje odměny, proto mu domluvte. Slibte si za každý splněný krůček abstinence odměnu – drobnost, zážitek či cokoliv, po čem toužíte. A nezapomínejte ani na tolik důležitou psychohygienu, která vám pomůže k duševní vyrovnanosti. Odpočívejte, zamiřte do přírody a najděte si lepší, zdravější závislosti. Co třeba pohyb?

Zdroj: psychologie.cz, zacitzit.cz