Vybavte si levně svou domácí posilovnu! Těchto 6 pomůcek vás vyjde maximálně na pár stovek

Mladý pár cvičí v obývacímpokoji Gorodenkoff / Shutterstock.com

Máte v plánu pustit se letos do domácího cvičení a posilování? Pak je důležité zvolit ty správné pomocníky a vychytávky, které při cvičení ocení začátečníci i pokročilí. Máme pro vás tipy na 6 základních levných pomůcek, při jejichž nákupu se vejdete do pár stovek. Jsou navíc skladné a doma vám nezaberou skoro žádné místo. Výsledky ale přinesou!

Přečtěte si také

Nákupy za socialismu. Z ceny rohlíků nebo másla vám spadne brada

1. Balanční podložky

Balanční podložky se prodávají v mnoha podobách a velikostech. Slouží k efektivnímu tréninku rovnováhy a koordinace, zlepšují držení těla a při umístění na židli podporují zdravé sezení. Pokud je využijete i při posilování, zajistí zapojení svalů celého těla a účinného posilování jeho středu. Ty nejlevnější balanční podložky seženete za cenu od 199 Kč.

Podívejte se, kde mají podložku v akci

2. Posilovací a odporové gumy

Dlouhé flexibilní posilovací gumy neboli gumové expandéry jsou skvělé pro zapojování svalů celého těla při posilování i protahování. Můžete je při cvičení využívat nejrůznějšími způsoby (na internetu najdete spoustu videí). Jejich cena se většinou v přepočtu pohybuje kolem 75–100 Kč/100 cm gumy.

Odporové gumy jsou pak kratší a uzavřené a stejně jako ty dlouhé mají všestranné využití při posilování, strečinku i rehabilitaci.

Při výběru se řiďte údaji o odporu (v kg)čím je vyšší, tím větší zátěž (odpor) při cvičení zajišťují. Pokud si nejste výběrem posilovacích a odporových gum jistí, obě varianty se prodávají také v sadách, které obsahují rovnou několik gum s nízkým, středním i silným odporem.

Dvě digitální švihadla na dřevěné podlaze Freer / Shutterstock.com

3. Digitální švihadlo s počítadlem

Věděli jste, že čtvrthodinovým skákáním přes švihadlo spálíte asi tolik kalorií, jako jednou tak dlouhým během? Pokud nemáte doma na skákání dostatek místa, klidně vyrazte se švihadlem ven na zahradu nebo do parku. Skvělou vychytávkou je švihadlo s digitálním displejem, které vám bude počítat počet přeskoků, spálené kalorie i délku cvičení. Budete tak moci přesně sledovat své pokroky a motivovat se k lepším výkonům. Levnější švihadla s počítadlem běžně seženete i do dvou stovek.

4. Úchopy na kliky

Speciální úchopy či madla na kliky neboli push up bars zefektivňují cvičení kliků a umožňují jejich preciznější provádění, které zapojí více svalů, a zároveň při klikování odlehčí zápěstí. Jsou vhodné pro začátečníky i pokročilé. Úchopy existují v mnohých podobách, jsou velmi skladné a jejich cena na internetu začíná na 210 Kč.

5. Gymnastický míč

Oblíbená balanční pomůcka pro domácí posilování, rehabilitaci i relaxaci. Pokud gymnastický míč budete využívat pro provádění posilovacích cviků, je důležité vybrat jeho správnou velikost. Řiďte se pravidlem, že průměr balonu by měl odpovídat délce vaší natažené paže, aby bylo možné provést tzv. plank s chodidly opřenými o míč. Pro člověka s výškou do 165 cm jsou vhodné míče o průměru 55 cm, do výšky 175 cm je to 65 cm atd.

Žena cvičí na podlaze s činkami vedle notebooku bbernard / Shutterstock.com

6. Závaží na ruce a kotníky

Posilovací zátěžové vaky se suchým zipem se prodávají v různých velikostech určených k upevnění na zápěstí nebo na kotníky. Zvyšují zátěž během posilování, cvičení, chůze i běhání. Můžete je ovšem pro posílení konkrétních partií používat i běžně doma, třeba během úklidu, který se tak rázem stane pěkně intenzivním tréninkem.

Kde všude pomůcky na cvičení koupit?

Svoji domácí posilovnu si samozřejmě můžete vybavit také dražšími posilovacími stroji, steppery, trenažéry, běžeckými pásy, hrazdami apod. Na internetu vše potřebné seženete nejen u prodejců se sportovním vybavením, ale také v online obchodech řetězců se sportovními potřebami a oblečení jako Decathlon nebo Intersport, případně základní fitness pomůcky a nástroje nabízí ve svém e-shopu například Tchibo či Lidl.