Vyzkoušejte domácí pražené oříšky 3x jinak. Skořicové, medové s chilli nebo bylinkové

Vyzkoušejte domácí pražené oříšky 3x jinak. Skořicové, medové s chilli nebo bylinkové Pixabay

Naučte se doma připravovat neodolatelnou lahůdku: pražené oříšky. K televizi nebo posezení nebudete chtít mlsat už nic jiného. Máme pro vás tři recepty z vlašských i lískových ořechů, mandlí nebo kešu, naslano i nasladko. A navíc poradíme, jak mandle a lískové ořechy snadno a rychle zbavit slupky.

Přečtěte si také

Vyzkoušejte detoxikaci těla vodou nebo zeleninovými šťávami. Zhubnete a budete se cítit lépe
Vyzkoušejte detoxikaci těla vodou nebo zeleninovými šťávami. Zhubnete a budete se cítit lépe

Jak před pražením oloupat mandle a lískové ořechy?

Pokud si chcete ušetřit práci, již oloupané ořechy můžete vždy zakoupit v obchodě. Bývají ale mnohem dražší než ty se slupkou. Oloupání doma vám přitom nezabere skoro žádný čas, postup je velmi jednoduchý a připravené lahůdky vás vyjdou levněji.

Pamatujte vždy na základní pravidlo: lískové ořechy zbavíte slupky nasucho v troubě, mandle se naopak spařují ve vroucí vodě.

  • Jak odstranit slupku z lískových ořechů? Dejte jádra na plech a v troubě předehřáté na 200 °C pečte asi 5–10 minut. Poté nechte oříšky chvíli vychladnout, vysypte do čisté utěrky a jemně promněte. Slupka z nich díky tření sama odpadne.
  • Jak odstranit slupku z mandlí? V hrnci přiveďte vodu k varu, nasypte do ní mandle a nechte 30 sekund probublat. Poté je sceďte a zchlaďte ve studené vodě. Slupka by z nich měla jít snadno dolů.
Příprava domácích sladkých i slaných kořeněných pražených oříšků je snadná Freepik

Pražené ořechy ve skořici a vanilkovém cukru

Na cca 400 g ořechů (vlašské, pekanové, lískové či mandle) budete potřebovat:

  • 1 bílek
  • 110 g cukru moučka
  • 1 balení vanilkového cukru (cca 8–10 g)
  • 2 lžičky mleté skořice
  • špetku perníkového koření (dle chuti)

Postup: Z bílků ušlehejte sníh, který v míse lehce promíchejte s jádry ořechů (bílky zajistí, že se ořechy kořením krásně obalí a budou více křupavé). Vedle si smíchejte cukr, skořici a sůl a poté směs přimíchejte do ořechů. Vše vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě při 120 °C asi 60 minut. Každou čtvrt hodinu promíchejte. Hotové ořechy skladujte v suchu a temnu, aby zůstaly krásně křupavé.

Pražené mandle s bylinkami

Bylinky je nejlepší použít čerstvé – množství je uvedeno v najemno nasekaném stavu. V případě potřeby lze ale jakékoliv bylinky nahradit i sušenými. Jejich složení (i ořechů) můžete vždy upravovat podle své chuti.

Na cca 500 g oloupaných mandlí budete potřebovat:

  • 2 lžíce rostlinného oleje (pro zajímavější chuť lze použít např. avokádový, dýňový, lanýžový apod.)
  • 1,5 lžíce rozmarýnu
  • 1,5 lžíce šalvěje
  • 1,5 lžičky tymiánu
  • 1,5 lžičky oregana
  • 1,5 lžičky bazalky
  • 1 lžičku soli
  • špetku sušeného česneku (dle chuti)

Postup: Oříšky promíchejte s olejem a všemi bylinkami a solí. Vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 10–12 minut. Občas promíchejte. Hotové nechte vychladnout a pro zachování křupavosti skladujte dobře uzavřené v suchu a temnu.

Medovo-kořeněná směs je v kombinaci s praženými oříšky velmi oblíbená, hodí se na kešu i mandle Tracy Benjamin / Flickr

Pražené medovo-kořeněné kešu a mandle

Na cca 300 g kešu či mandlí budete potřebovat:

  • 2 lžíce slunečnicového oleje
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžičku javorového sirupu (nemusí být, lze nahradit medem)
  • 2 lžičky soli (zvolíte-li koupené kořeněné směsi, dejte jí méně, nebo žádnou)
  • 1 lžičku sladké papriky
  • dle chuti přidejte koření – chilli, sušenou cibuli, mletý sušený zázvor, rozmarýn apod.

Postup: Smíchejte med, olej a koření a pořádně promíchejte, aby vznikla hladká směs. V té obalte oříšky. Pokud je chcete sladší, klidně můžete dát více medu, nebo naopak podle chuti zkoušet různé kombinace koření (výborné budou oříšky např. s aromatickými uzenými mletými chilli papričkami Chipotle).

Obalené ořechy vysypte na plech s pečicím papírem a pečte v předehřáté troubě na 170 °C asi 15–20 minut. Občas je promíchejte. Hotové nechte vychladnout a pro zachování křupavosti skladujte dobře uzavřené v suchu a temnu.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz