4 zaručené metody, jak začít šetřit peníze a přestat žít od výplaty k výplatě

Rodina si dává peníze do prasátka Evgeny Atamanenko / Shutterstock.com

„Začít více šetřit“ je jedním z nejčastějších novoročních předsevzetí. Ale jak už to s předsevzetími bývá, spousta lidí v lednu začne a během několika týdnů či měsíců zase přestane. Zkuste raději začít šetřit s našimi 4 osvědčenými způsoby a spořicí účet či pokladničku plnit opravdu po celý rok. Uvidíte, že čím více budete mít našetřeno, tím více vás to bude motivovat k dalšímu odkládání.

Přečtěte si také

Bolí vás klouby? Zapomeňte na gumové medvídky a zařaďte na jídelníček těchto 7 potravin

1. Obálková metoda šetření

Poté, co zaplatíte nezbytné výdaje, si na každý měsíc vyčleňte obálky na ostatní kategoriejídlo, drogerie, oblečení a kosmetika, jídlo a pití venku apod. – a do nich uložte přesné částky podle předpokládané měsíční spotřeby.

Položky z daných kategorií pak plaťte výhradně penězi z obálek (pokud je to možné, kartu raději nechávejte doma). Vše, co vám potom v jednotlivých obálkách před novou výplatou zůstane, odložte na spoření.

Můžete si také vyčlenit pouze jednu obálku, do které uložíte peníze na veškeré týdenní výdaje. Postup se spořením je stejný. Pokud upřednostňujete placení kartou, některé banky podporují vytvoření tzv. virtuálních kapes nebo záložek, kam si lze peníze na výdaje rozdělovat podobně jako do obálek a co zbyde, posílat na spoření.

Žena počítá výdaje a dává peníze do prasátka Elle Aon / Shutterstock.com

2. Šetřete drobné z peněženky

Určete si jeden druh mince nebo bankovky, kterou budete do kasičky sbírat (50 Kč, 100 Kč, 500 Kč apod.) a odkládat vždy, když ji získáte. Uvidíte, že časem se hon na padesátikoruny nebo stokoruny stane návykovým a budete se těšit na každou takovou novou minci či bankovku, která vám do peněženky (tedy do kasičky) přistane.

Ušetřit můžete i na nákupech

Některým lidem se zase osvědčilo určit si den v týdnu, kdy „vysypou“ peněženku a všechny drobné, které v ní v daný den mají, uloží do pokladničky.

3. Postupně navyšujte odložené částky

Tento způsob šetření je založen na týdenním odkládání určité částky, přičemž každý týden je odložená hodnota peněz o určitou částku vyšší. Například první týden odložíte 5 Kč a každý další týden uspořenou částku o 5 Kč navýšíte. Za jeden rok, tedy 52 týdnů, pak takto našetříte 6 890 Kč (v posledním týdnu bude odložená částka činit 260 Kč).

Začnete-li na deseti korunách a každý týden odloženou částku o 10 Kč navýšíte, po roce budete mít našetřeno 13 780 Kč (v posledním týdnu bude odložená částka 520 Kč). A pokud začnete s dvacetikorunou, po roce takto našetříte 27 560 Kč (v posledním týdnu budete odkládat 1 040 Kč).

Žena si ukládá bankovky do peněženky frantic00 / Shutterstock.com

4. Odkládejte určité procento z výplaty

Oblíbená a účinná metoda. Nejprve si sepište všechny své měsíční výdaje. Pokud je přesně neznáte (např. kolik utratíte za jídlo, benzín, kosmetiku apod.), zkuste si jeden měsíc vše v kategoriích zapisovat, abyste získali rámcový přehled.

Z volné částky k utracení si pak vyčleňte takové množství, které vás měsíčně neohrozí, a to si pravidelně vždy s novou výplatou odkládejte na spořicí či jiný účet (nenechávejte odložení až na konec měsíce). Ideální je nastavit si trvalý příkaz, aby vám zvolené procento odešlo hned a vůbec jste s ním nepočítali. Za chvíli si na poníženou výplatu zvyknete. Zkrátka, jako by odložené peníze vůbec nebyly.

Šetřete s Kupi

Na sociálních sítích Kupi najdete užitečné a praktické tipy, jak ušetřit. Sledujte příspěvky na Instagramu a Facebooku označené #protidrahote.