Po kterém druhu alkoholu se nejvíce tloustne?

Muž s nadváhou drží v ruce pivo Africa Studio / Shutterstock.com

Po Vánocích a oslavách Nového roku přichází období předsevzetí – a spousta z nás si jistě řekla, že se bude snažit zhubnout. Ruku v ruce s hubnutím jde i zdravý životní styl a sportování. Jak ale postupovat, když se na oslavě dostanete k alkoholu? Kterému drinku byste se raději měli vyhnout?

Přečtěte si také

Oblíbený zákusek našich babiček: Řezy muzikál vás dostanou božskou chutí

Proč se po alkoholu tloustne?

Problematika tloustnutí spočívá mimo jiné ve zdroji živin, které přijímáme – osoby se zdravým životním stylem zpravidla přijímají živiny z kvalitních potravin, a proto se jich tloustnutí tolik netýká.

Pokud však v jídelníčku převažuje alkohol, tělo přijímá jen prázdnou energetickou hodnotu, bez živin. Gram alkoholu má navíc vyšší energetickou hodnotu než gram cukru nebo bílkoviny – pokud ho tedy vypijeme hodně, dá se s nadsázkou říct, že jsme „vypili oběd“. Proto podle děkana Lékařské fakulty v Hradci Králové Jiřího Manďáka tato energetická hodnota přispívá k nárůstu hmotnosti.

Navíc se ale samozřejmě ještě najíme, a právě proto tloustneme, o „uzobávání“ nezdravých pochutin nemluvě.

Miska chipsů, pizza a pivo, v pozadí žena ležící v posteli Doucefleur / Shutterstock.com

Proč se po pivu přibírá?

Nejméně energie z alkoholu, pokud zkoumáme hodnotu na etiketě (např. kcal na 0,1 dl) a ne v množství, které běžně vypijeme, má pivo. Tento český oblíbený nápoj obsahuje řadu vitamínů skupiny B. Proč po něm tedy tloustneme? Jednoduše proto, že ho obvykle vypijeme hodně, a navíc k němu ještě ujídáme nezdravé potraviny.

Alkohol a kalorie

Kolik má pivo a víno kalorií?

  • 0,5 l 11° piva má 203 kcal.
  • 0,2 l suchého vína má 126 kcal.

Když tyto energetické hodnoty vynásobíte „běžnou spotřebou“, určitě dojdete k tomu, že na vyšší čísla se dostanete u piva. Pokud si večer dáte 5 piv, je to, jako kdybyste snědli 5 balíčků 60 g slaných brambůrků – které navíc často k pivu i tak konzumujeme. Z hlediska energetické hodnoty piva lze vyjít také z toho, že čím více stupňů má, tím více bude mít i kalorií. Nejlépe tedy z toho vychází nealkoholické pivo.

Kolik kalorií má tvrdý alkohol a koktejly?

Tvrdý alkohol

Vodka, rum, zelená a Becherovka – přesně v tomto pořadí rostou i kalorie. Proč jich má rum více než vodka? Protože se do něj přidává ještě cukr.

  • Pro lepší představu: Pokud vypijete malého panáka vodky, jedná se o stejnou energetickou hodnotu jako u snědení polotučného sladkého jogurtu, tedy 35 kcal.

Koktejly

Cukr se samozřejmě ve velkém přidává i do koktejlů – jednak v alkoholu, a jednak také v limonádě, případně v džusu, kterým se alkohol ještě zalije. Při vypití 2 dl Cuba Libre tak získáte 180 kcal, u Mojita pak dokonce 312 kcal.

  • Pro lepší představu: Pokud vypijete 2 dl Cuba Libre, je to, jako kdybyste snědli 1 koblihu nebo vypili 3 sklenice vína.
Pivo a hamburgery, v pozadí ležící muž na gauči Standret / Shutterstock.com

Doporučení na závěr

  • Alkohol pijte s mírou.
  • Když už nějaký chcete pít, volte pivo nebo víno.
  • Alkohol prokládejte vodou – ideální je na 0,1 dl vína vypít alespoň 0,2 dl vody.
  • Nekonzumujte k alkoholu nezdravé pochutiny.

Zdroje: rozhlas.cz, televizeseznam.cz, zij-zdrave.cz, zoommagazin.iprima.cz, stob.cz