S vakuově zabalenými potravinami získáte více prostoru v chladničce nebo mrazáku

Vakuová svářečka je zázrakem pro skladování potravin. Už ji máte doma? Canva

Před příchodem koronaviru by vás zřejmě ani nenapadlo dělat si velké zásoby jídla, dokoupit ho lze přece kdykoliv. Potraviny jsou i dnes v obchodech k dostání, ale různá omezení a nakupování v rouškách mají k pohodlí daleko. A tak vám možná na mysl přišla otázka: „Nepotřebuji vakuovačku, abych nemusel nakupovat některé potraviny tak často? “ Věřte, že její koupí rozhodně neprohloupíte a potraviny budete mít krásně čerstvé i po mnoha týdnech.

Přečtěte si také

Domácí sirupy, které vyženou bacily. Vyzkoušejte rýmovník či česnek
Domácí sirupy, které vyženou bacily. Vyzkoušejte rýmovník či česnek

Potraviny budete mít vždy čerstvé

Bez spousty věcí můžeme docela pokojně žít až do té doby, než zjistíme, co všechno umí. A až si onu věc konečně koupíme, klademe si často otázku, jak jsme bez ní vůbec mohli fungovat?

Typickým příklad může být právě i vakuová svářečka fólií, lidově řečeno vakuovačka, která několikanásobně prodlužuje životnost potravin tím, že ze speciálních sáčků či nádoby odsává přebytečný vzduch, a kromě toho také uchovává chuť i aroma potraviny včetně vitamínů a minerálů.

Nemusíte se ničeho bát – vakuované potraviny si zachovávají svoji chuť i aroma Canva

Díky vakuovačce můžete vařit sous-vide metodou jako profíci

S vakuovačkou toho nicméně zvládnete mnohem víc. Už jste ochutnali pokrm připravený pomocí kuchařské metody sous-vide?

Potraviny, a to nejen maso, se takhle pošírují i několik hodin, přesto si však zachovají skvělou chuť. Například kuřecí prsa, která se tradiční přípravou snadno vysuší, budou díky této metodě nádherně šťavnatá a plná chuti – a stačí jim k tomu jen cca 1,5 hodiny a 60 °C. 

  • Pro tento způsob přípravy však potřebujete právě zařízení na sous-vide. Jste-li ovšem gurmány, investice se vám jednoznačně vyplatí!

Pochutnejte si, a ještě ušetřete!

Vzduch je nepřítelem většiny potravin

Vzduch patří mezi hlavní nepřátele potravin, jelikož napomáhá plísním či bakteriím růst, a jídlo tak rychle podléhá zkáze. S vakuovačkou tento proces ale výrazně zpomalíte, jelikož z obalu vzduch odsaje, čímž proces kažení zásadně oddálí. 

Zavakuované maso v mrazáku bude v kondici i po 3 letech

Skvělé je vakuovat potraviny také do mrazáku. V tradičním mikrotenovém sáčku bychom například maso neměli uchovávat v mrazáku déle než 6 měsíců (v praxi to samozřejmě máme každý jinak). Podle portálu National product review nicméně maso zavakuované vydrží v mrazáku klidně i tři roky bez toho, aniž by nějak utrpělo na kvalitě.

Vakuováním masa rozhodně neprohloupíte – v mrazáku vám vydrží až tři roky Canva

Některé potraviny se vakuovat nesmí

Pro spoustu potravin je vakuování přínosné, například káva bude i po několika týdnech stále vonět tak hezky, jako by byla zrovna nedávno upražená. Ne všechny suroviny však vakuování ocení – a v krajním případě po něm mohou být i zdraví škodlivé!

Obsahují totiž anaerobní bakterie, kterým naopak pro růst prospívá, když se jim nedostává kyslík – jmenovitě se jedná o syrové houby, česnek či měkké sýry, jako je například brie, camembert, nepasterované sýry, sýry s modrou plísní apod.

Pořiďte si ji ještě dnes, a o zásoby nebudete mít nouzi

Pokud uvažujete o vakuovačce, model Silvercrest od Lidlu po finanční stránce nemá konkurenci Kupi.cz

U zákazníků vede nejlevnější vakuovačka z Lidlu

Dnes už na tyto typy spíše nenarazíte, i tak je ale skutečně z čeho vybírat – a to jak s ohledem na funkce, tak i na cenové rozmezí. 

  • Podle hodnocení uživatelů na srovnávači Heureka dává značné množství nakupujících přednost finančně mnohem dostupnější vakuovačce z Lidlu značky Silvercrest, která stojí jen 699 Kč.
  • Ta podle parametrů sice nepatří k nejlepším, ale pro domácí občasné využití je naprosto dostačující a díky nízké ceně jsou zákazníci ochotni přimhouřit oči i nad větší hlučností.
Jedna z nejlepších vakuovaček na trhu je Catler VS 8010 Catler

Pokud chcete pořádnou vakuovačku, musíte si pár stovek připlatit

Pokud však plánujete používat vakuovačku často, doporučujeme připlatit si za výkonnější model.

  • Velké oblibě se mezi uživateli těší například vakuovačky značky Maxxo, zejména pak Maxxo VM Profi (cena se pohybuje okolo 2 700 Kč), která disponuje kompresorem s výkonem 20 litrů za minutu (Silvecrest má výkon 7–8 litrů), a to už je při častém používání docela znát.
  • Jedna z nejlepších vakuovaček na trhu je Catler VS 8010 (cena kolem 3 000 Kč). Tato svářečka potravin má kompaktní rozměry, můžete ji skladovat i svisle, takže doma ani na cestách nezabere místo. Kromě vakuového balení do sáčků nebo role můžete díky speciálnímu nástavci odsát vzduch z lahví a tím uchovat i vína, octy či oleje. Součástí vakuovačky je odnímatelná kuchyňská váha, kterou je možné napájet i bateriemi, a také řezací nůž. 
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz