Proč si pořídit vakuovačku potravin? Ušetří vám peníze i místo v lednici

Vakuování bylinek ve vakuovací svářečce potravin Vova Shevchuk / Shutterstock.com

Potřebujete si udělat zásoby? Rádi nakupujete na trhu čerstvé potraviny a pak je nestíháte spotřebovat? Chodíte z práce pozdě, takže nestihnete nakupovat častěji? Nemusíte mít strach, že by se vám nepodařilo uchovat potraviny tak, jak potřebujete. Stačí jeden pomocník, se kterými si potřebné zásoby zavakuujete i na několik let. Jestli chcete poradit, jak správně vybrat vakuovačku, přečtěte si naše rady.

Přečtěte si také

Těchto 10 věcí byste v obchodě nikdy neměli dělat. Vyhněte se trapasu i konfliktům

Proč koupit vakuovačku? Potraviny budou vždy čerstvé

Bez spousty věcí můžeme docela pokojně žít až do té doby, než zjistíme, co všechno umí. A až si onu věc konečně koupíme, klademe si často otázku, jak jsme bez ní vůbec mohli fungovat?

Typickým příklad může být právě i vakuová svářečka fólií, lidově řečeno vakuovačka, která několikanásobně prodlužuje životnost potravin tím, že ze speciálních sáčků či nádoby odsává přebytečný vzduch, a kromě toho také uchovává chuť i aroma potraviny včetně vitamínů a minerálů.

Najděte si svoji vakuovačku v akci

Metoda sous-vide

S vakuovačkou toho nicméně zvládnete mnohem víc. Už jste ochutnali pokrm připravený pomocí kuchařské metody sous-vide?

Potraviny, a to nejen maso, se takhle pošírují i několik hodin, přesto si však zachovají skvělou chuť. Například kuřecí prsa, která se tradiční přípravou snadno vysuší, budou díky této metodě nádherně šťavnatá a plná chuti – a stačí jim k tomu jen cca 1,5 hodiny a 60 °C.

  • Tip: Pro tento způsob přípravy však potřebujete právě zařízení na sous-vide. Jste-li ovšem gurmány, investice se vám jednoznačně vyplatí!
Kuřecí maso vakuované metodou sous-vide Slawomir Fajer / Shutterstock.com

Proč vakuovat potraviny aneb vzduch je nepřítelem

Vzduch patří mezi hlavní nepřátele potravin, jelikož napomáhá plísním či bakteriím růst, a jídlo tak rychle podléhá zkáze. S vakuovačkou tento proces ale výrazně zpomalíte, jelikož z obalu vzduch odsaje, čímž proces kažení zásadně oddálí.

Zavakuované maso v mrazáku bude v kondici i po 3 letech

Skvělé je vakuovat potraviny také do mrazáku. V tradičním mikrotenovém sáčku bychom například maso neměli uchovávat v mrazáku déle než 6 měsíců (v praxi to samozřejmě máme každý jinak). Podle portálu National product review nicméně maso zavakuované vydrží v mrazáku klidně i tři roky bez toho, aniž by nějak utrpělo na kvalitě.

Které potraviny nesmíte vakuovat?

Pro spoustu potravin je vakuování přínosné, například káva bude i po několika týdnech stále vonět tak hezky, jako by byla zrovna nedávno upražená.

Ne všechny suroviny však vakuování ocení – a v krajním případě po něm mohou být i zdraví škodlivé! Obsahují totiž anaerobní bakterie, kterým naopak pro růst prospívá, když se jim nedostává kyslík – jmenovitě se jedná o syrové houby, česnek či měkké sýry, jako je například brie, camembert, nepasterované sýry, sýry s modrou plísní apod.

Zavakuované potraviny Kirienko Oleg / Shutterstock.com

Nejlevnější vakuovačka z Lidlu

Dnes už na tyto typy spíše nenarazíte, i tak je ale skutečně z čeho vybírat – a to jak s ohledem na funkce, tak i na cenové rozmezí.

  • Podle hodnocení uživatelů na srovnávači Heureka dává značné množství nakupujících přednost finančně mnohem dostupnější vakuovačce z Lidlu značky Silvercrest, která stojí jen 699 Kč.
  • Ta podle parametrů sice nepatří k nejlepším, ale pro domácí občasné využití je naprosto dostačující a díky nízké ceně jsou zákazníci ochotni přimhouřit oči i nad větší hlučností.
Nebojte se koupit čerstvé maso, pak ho zavakuujete
Vakuovačka Catler VS 8010 s potravinami Catler

Za pořádnou vakuovačku si musíte pár stovek připlatit

Pokud však plánujete používat vakuovačku často, doporučujeme připlatit si za výkonnější model. Jedna z nejlepších vakuovaček na trhu je Catler VS 8010 (cena od 2 699 Kč, Planeo Elektro). Tato svářečka potravin má kompaktní rozměry, můžete ji skladovat i svisle, takže doma ani na cestách nezabere místo. Kromě vakuového balení do sáčků nebo role můžete díky speciálnímu nástavci odsát vzduch z lahví, a tím uchovat i vína, octy či oleje. Součástí vakuovačky je odnímatelná kuchyňská váha, kterou je možné napájet i bateriemi, a také řezací nůž.