Zahřejte své tělo i duši: Nebojte se používat při přípravě čaje nejrůznější koření

Masala Chai na dřevěném podnose Katarzyna Hurova / Shutterstock.com

Rádi si dopřáváte šálek horkého čaje? Víme, které nápoje vás v chladném počasí zahřejí. Nebojte se popíjet odvary, jejichž kombinace se vám na první pohled nemusí zdát lákavé. Co třeba skořice či anýz?

Přečtěte si také

Pečicí papír vás naučí zdravě vařit. Tipy, jak ho používat v kuchyni

Voňavé kouzlo skořice

Krásně voní, prohřívá, a dokonce pomáhá s hubnutím. Skořice může provonět nejen vaši kávu, ale i čaj. Můžete ji přidat například do zeleného čaje a popíjet třeba půl hodiny před jídlem. Anebo si připravte skořicový čaj rovnou z ní!

Jeden kousek skořice zalijte vroucí vodou a nechte 15 minut louhovat. Nápoj je lahodný a kromě hřejivých účinků popostrčí i váš metabolismus – a to se hodí, no ne?

Provoňte si svůj domov čajem v akci

Recept na směs Masala chai

Tento indický nápoj skutečně zahřeje tělo i duši. Víte, že si jej můžete namíchat i doma? Pokud si tedy nechcete pořídit už uchystanou směs, připravte si:

  • sypaný černý čaj
  • kardamom (1/2 lžičky)
  • hřebíček (1/2 čajové lžičky)
  • skořici (2 kousky)
  • zázvor (1 lžíci)
  • bílý pepř (špetku)
  • med a mléko

Žena drží v rukou šálek s masala chai Milenova Elena / Shutterstock.com

Směs koření rozdrťte v hmoždíři, povařte v půl litru vroucí vody a následně přidejte 2 lžičky černého čaje. Poté přilijte čtvrt litru mléka a dle chuti oslaďte cukrem. Pokud dáváte med, dochuťte čaj až na závěr. S mlékem směs ještě chvíli vařte a po pěti minutách kypění mléka var vypněte. Váš masala chai je připraven. A proč si tuto kořeněnou bombu dopřát? Přispívá ke správnému fungování imunity, zahřívá, a ještě vás potěší i chutí. Že by váš nový rituál?

  • Tip: Jak si ještě více zpříjemnit chvíle s lahodným horkým nápojem? Objevte v domácích potřebách jako například Tescoma set hrnků na čaj. Určitě máte svoje oblíbené hrnky a střídáte je podle nálady či druhu horkého nápoje. Co si takhle pořídit zbrusu nový na masala chai?

Chilli nebo pepř?

Máte rádi pikantní chilli? A co třeba čerstvě namletý kajenský pepř? Špetka se neztratí ani v ranním čaji, obzvláště, pokud vás trápí zima a potřebujete se zahřát – třeba na horách. Špetka pepře ve spojení s už zmíněnou skořicí dodají zelenému čaji šmrnc. Ranní zelený čaj s kořením vás probere a zahřeje, a navíc lze jeho pravidelným pitím shodit i nějaké to kilo. Vyzkoušet pak můžete i ajurvédský čaj, na jehož přípravu potřebujete:

  • 1 litr vody
  • ½ hrsti nakrájeného zázvoru
  • 1 lžíci medu
  • šťávu z ½ citronu
  • špetku soli
  • špetku kajenského pepře

Vodu se zázvorem, pepřem a solí vařte zhruba 20 minut. Po vychlazení přidejte šťávu z citronu a med dle chuti. Popíjejte 2 dcl co 2 hodiny. Kajenský pepř redukuje chuť k jídlu, má příznivý účinek na žaludek a střevní peristaltiku a pomáhá k uvolnění hlenu z dýchacích cest. Máte na takový čaj odvahu?

Koření, které vždy zahřeje i vyléčí

Anýz a badyán

Dalšími adepty na ozvláštnění čaje jsou anýz a badyán. Anýz je známý pro své hřejivé účinky, a navíc má pozitivní vliv na imunitu. Výrazný anýzový čaj dokonce působí jako účinný antistresový pomocník. Voňavý je ovšem i badyán, jehož odvar pomáhá při revmatismu, bolestech v krku, bolestech kloubů a chřipce.

Oba čaje můžete osladit medem a přidat špetku skořice. Namíchejte si koření na čaj dle chuti, pozor však s podáváním malým dětem. A jak dlouho louhovat? Ideálně v případě badyánu okolo 6 až 8 minut a u anýzu 12 minut. Podávejte, když je třeba. Nebo když je ten správný čas zahřát tělo i mysl a vychutnat si přítomný okamžik.