5 tipů, jak snadno a rychle osvěžit bytový textil

Žena čuchá k ručníku Pixel-Shot / Shutterstock.com

Přejete si osvěžit domácí bytový textil, aby vše vonělo čistotou? To není vůbec nic těžkého. Kromě pravidelného praní existuje i pár menších triků, jak zajistit, aby prádlo zůstávalo dlouho voňavé a svěží. Pomohou speciální osvěžovače, obyčejné mýdlo i kvalitní větrání.

Přečtěte si také

Jezte pomaleji a zhubnete, říkají odborníci na stravování. Mozku trvá dvacet minut, než nám dá pokyn, že máme dost

1. Esenciální oleje

Kdepak, nejen aviváž nebo přípravky do sušičky prádla jsou řešení. Možností mohou být také přírodní esenciální oleje, ze kterých hravě vytvoříte domácí přípravek na praní a změkčení prádla a který bude navíc i voňavý. Stačí smíchat vodu, ocet a esenci dle požadované intenzity vůně.

Stejně tak je možné éterické oleje využít pro vytvoření domácího osvěžovače vzduchu a textilu:

  • do převařené vody přidejte lžíci lihu (Alpy) a malé množství olejíčku.

Hotovo – používejte dle potřeby.

Osvěží oblečení i povlečení

2. Mýdlo ve skříni

Starý, ale poměrně funkční trik. A co vy, máte mýdlo ve skříni či prádelníku? Obyčejné toaletní mýdlo dokáže provonět šatník, speciálně pak textilie, mezi které jej můžete položit. Vždy tak vytáhnete provoněné a svěží prádlo – a vůně ještě i pár dní vydrží. Trik s obyčejným mýdlem lze využít také na oděvy. A jako alternativu lze použít i osvědčené vůně do šatní skříně, koupíte je v drogeriích.

3. Větrání

Aby textil zůstával dlouho svěží, je potřeba v domácnosti denně větrat – ano, i při nepříznivém počasí si každý den najděte chvilku, kdy pořádně vyvětráte váš domov. K větrání domácnosti můžete přidat také provětrání používaného bytového textilu. Pořádně vyvětrejte peřiny, přehozy, klidně i pelíšek domácích mazlíčků. Budete se divit: větrání dělá divy!

Ruka stříká osvěžovač vzduchu v obyváku Andrey_Popov / Shutterstock.com

4. Osvěžovač textilu

Nejste fanoušky babských rad? Preferujete spíše řešení, po kterém sáhnete v drogerii? Pak na nic nečekejte a pořiďte si osvěžovač bytového textilu. Výhodou je obvyklá vlastnost těchto přípravků – pohlcují jakýkoli nepříjemný pach. Mohou se vám tedy hodit i v domácnosti s chlupatými, čtyřnohými kamarády.

Tip: Praktický a voňavý. Takový je osvěžovač textilu od Ambi Pur, který najdete v drogeriích. Speciálně v dm drogerii pak můžete sáhnout po osvěžovači od značky Denkmit. Vybírejte v letácích drogerií dm a Rossmann a kupte si svěžest domova v akci s Kupi.cz.

5. Jedlá soda

Potřebujete osvěžit také koberce, které v domácnosti dostávají zabrat? Nebo pohovku, ze které nemůžete vyhnat psího miláčka? Pomocníka hledejte v kuchyni, postačí vám totiž obyčejná jedlá soda, která funguje jako perfektní pohlcovač zápachu.

Pro maximální osvěžení ji opět důkladně promíchejte s oblíbenou vonnou esencí – a čistič je na světě. Jedlou sodu nejprve rozprašte na pohovku či koberec, zkrátka na místo, které potřebujete osvěžit při meziúdržbě. Přípravek můžete kartáčem jemně rozetřít, aby se soda dostala všude. Nechte 30 minut působit a následně důkladně vyluxujte. Hotovo, cítíte tu svěží vůni?