Tři králové se blíží: Kdy odstrojit a kam vynést z domu vánoční strom bez nepořádku?

Lopatka a košťátko s jehličím Ink Drop / Shutterstock.com

Tři králové připadají na 6. ledna. Jedna z mnoha tradic říká, že právě tímto dnem končí Vánoce, a tak přichází na řadu odstrojování stromku. Seschlé živé stromky a kupy pichlavého jehličí bývají noční můrou všech hospodyněk – my vám však prozradíme pár triků, díky kterým dostanete stromeček z obýváku až ke kontejneru jednoduše a bez zbytečného nepořádku.

Přečtěte si také

Vši berou školy a školky útokem. Jejich výskyt není závislý na hygieně, takže se týká i vašich děti

Jak vynést vánoční strom z domu bez nepořádku

1. Zafixujte jehličí, aby neopadalo

Než začnete s odstrojováními stromku je dobré ho postříkat lakem na vlasy ve spreji. Suché jehličky, které by jinak opadaly, zůstanou na stromku, čímž si usnadníte úklid.

2. Dejte pod strom igelit nebo prostěradlo

Pod strom umístěte velký igelit nebo staré prostěradlo. Musíte ale počítat také s tím, že z něj může vytékat smůla nebo že se prostěradlo může protrhnout.

3. Zabalte strom jako mumii

Prostěradlo chyťte za rohy a zabalte do něj stromek co možná nejpevněji. Teď už s ním lze projít přes celý byt, aniž byste za sebou zanechali stopu plnou jehličí.

Do posledního jehličí

Kam vyhodit stromek po Vánocích

Nechte ho u popelnic

Nejjednodušší způsob, který volí většina lidí, je vynést strom k popelnicím – nikdy ho však nedávejte přímo do kontejneru. Města zajišťují svoz stromů, takže se nemusíte bát, že by vám před domem překážel nějak dlouho.

  • Od popelnic stromy míří rovnou do spalovny nebo na kompost, proto je důležité opravdu důkladně sundat všechny ozdoby a háčky, které by nadělaly pěknou neplechu.

Vánoční stromek v kontejneru Artie Medvedev / Shutterstock.com

Zužitkujte stromeček na zahradě

Pokud máte zahradu, pak vám suchý stromek z Vánoc poslouží dál. Větve osekejte a použijte je třeba jako ochranu choulostivějších rostlin před mrazem. Silnější větve pak dejte do štěpkovače, kde z nich vyrobíte vlastní kompost.

Zatopte s ním

Majitelé rodinných domů s krbem mají vyhráno – strom stačí důkladně odstrojit a šup s ním do kamen.

Odvezte ho do kompostárny

Pokud si chcete na likvidaci svého vánočního stromu dohlédnout, odvezte jej přímo do kompostárny nebo sběrného dvoru.

Slon si pochutnává na stromcích Martin Kominko / Shutterstock.com

Do ZOO ani do lesa strom nevozte

Každý rok se najdou lidé, kteří v dobré víře chtějí vysloužilý stromeček odvézt zpět do lesa nebo volají do ZOO, že by ho věnovali zvířatům. To je ale chyba, před kterou varuje většina ochránců zvířat i veterinářů. Může se totiž stát, že při odstrojování přehlédnete zapomenutý háček nebo ozdůbku, kterou pak zvířátka sní.

  • Jako krmivo pro zvířata používá ZOO výhradně vánoční stromky, které zbyly prodejcům v obchodech.