Med: Jak prospívá fyzickému i psychickému zdraví?

Med kapající z dřevěné naběračky na med, med v nádobě před dřevěným šedým pozadím Jeny Che / Shutterstock.com

Spousta z nás má med spojený jen se zimou nebo nachlazením. Prospívá nám však celoročně a zdaleka nejen coby sladidlo v čaji. Obsahuje totiž mnoho vitamínů a minerálů, působí protizánětlivě a podporuje imunitu, ale pomáhá i při problémech s pletí. Lžičku kvalitního medu si můžete dopřát každý den, případně si ho namažte na chleba a doplňte o některou ze surovin, která jeho pozitivní účinky znásobí, například skořici. Navíc můžete vyzkoušet domácí medovou kosmetiku.

Přečtěte si také

Košík.cz mění barvu: Logo, e-shop, auta i kurýry postupně převlékne do nezaměnitelné fialové barvy

Úleva při chřipce a nachlazení

Proti chřipce a virózám pomáhá med právě díky svým protizánětlivým účinkům, ale i díky vysokému obsahu draslíku, který snižuje horečku. Vitamíny C a D v něm obsažené pak podporují přirozenou obranyschopnost.

„Působí antisepticky, protizánětlivě, posiluje oběhovou soustavu a srdce, brání chorobám dýchacích cest a horečnatým onemocněním, posiluje imunitu,“ popisuje blahodárné účinky Milan Špaček, medový someliér a majitel firmy Medokomerc.

Oslaďte si život!

Očista těla i pleti

Antioxidační vlastnosti medu ocení vaše trávení – například po konzumaci většího množství alkoholu se vám díky černému čaji s medem rychleji uleví, protože tato kombinace čistí játra, urychluje regeneraci a podporuje správnou funkci ledvin.

Stejně úspěšně se čisticích účinků využívá v kosmetice. Díky antioxidantům a unikátním enzymům med odstraní z pleti škodliviny a krásně ji rozzáří. Taktéž jej obsahuje spousta skincare produktů, které seženete v drogerii. Můžete si ovšem vyrobit i vlastní masku, peeling nebo například čisticí přípravek. Zabere vám to jen pár minut. Jak na to?

Med v malé sklenění mističce, srolovaný ručník, maska z medu ve sklenici, sůl Africa Studio / Shutterstock.com

Domácí čistič pórů

Smíchejte polévkovou lžíci medu se dvěma lžícemi kokosového oleje a důkladně promíchejte. Naneste jemnými krouživými pohyby na suchou a vyčištěnou pleť (vyhněte se však očnímu okolí) a potom smyjte vlažnou vodou.

Pokožce těla zase prospěje medová masáž nebo medovo-mléčná koupel.

Pro lepší usínání

Med je ideálním pomocníkem i při nadměrném stresu, úzkostech nebo nespavosti. Nejlépe funguje rozpuštěný ve vlažném mléce, jelikož se glukóza v něm obsažená pozvolna vstřebá do krve, zklidní mysl a navodí příjemné pocity. Těsně před spaním také pomůže vyplavit hormon melatonin, který zlepšuje usínání a celkovou kvalitu spánku.