K vánočním stálicím nepochybně patří perníčky, kapr či ozdoby na stromeček. Až ovšem ochutnáte naše medovníkové kuličky, garantujeme vám, že se po jejich boku zařadí i ony. A jelikož se jedná o nepečené cukroví, právě teď je ten správný čas na jejich přípravu.
Med je ve středoevropské kuchyni velmi oblíbeným sladidlem, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti – první zmínky o něm jsou staré až 8 000 let.
Již dříve se používal k léčitelským účelům a jeho antioxidační a antibakteriální vlastnosti jsou známy dodnes. Vzhledem k nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukru odolává i nejrůznějším bakteriím. Pozor si však musíme dávat na vysoké teploty, které jeho blahodárné účinky ničí.
Kupte se slevou Med luční Medokomerc.
Velmi hojně je med využíván také v kuchyni – na masa pečená v medu, medové omáčky či zálivky do salátů. Velkou roli však hraje zejména v pečení – takové perníčky či medovníkové kuličky by bez něj přeci jen nemohly ani existovat. A právě recept na medovníkové kuličky pro vás máme v našem článku – teď je na ně totiž ten správný čas.
Vzhledem k tomu, že se jedná ve finále o nepečené cukroví (ačkoli základ tvoří pečené placky), doporučujeme jej udělat těsně před vánočními svátky. V chladnu totiž vydrží maximálně dva týdny.
Na základ – medovníkovou moučku – budete potřebovat tyto suroviny:
Všechny suroviny připravte do pokojové teploty, máslo a med nechte povolit například v troubě. Vše smíchejte a udělejte placky o výšce maximálně 0,5 cm, které nemusí mít žádný tvar. Poté je dejte péct na 180 stupňů cca 15 minut. Po upečení nechte vychladnout a dejte prosušit do druhého dne. Můžete nechat sušit v troubě na 50 stupňů nebo je umístěte na topení.
Kupte se slevou Mléko kondenzované Salko Tatra.
Krémová směs:
Máslo šlehejte na maximální otáčky 10 minut, než bude krásně hladké, nadýchané a lesklé. Poté přidejte karamelové Salko a vyšlehejte znovu zhruba 5 minut.
Ke krémové směsi přidejte:
Promíchejte medovníkovou moučku, ořechy a krémovou směs – těsto vypadá řídké, ale nebojte. Umístěte ho alespoň na 3 hodiny do chladu, kde natáhne vlhkost a máslo ztuhne. Poté se bude krásně tvarovat.
Obalovací směs:
Když je těsto ztuhlé, můžete tvořit kuličky a obalovat je v obalovací směsi. Pokud ovšem máte rádi kuličky plněné, můžete si den dopředu namočit oloupané mandle do rumu. Ty poté vkládejte doprostřed kuličky. Medovníkové kuličky umístěte do papírových košíčků a uchovávejte v chladu. Servírujte vždy těsně před podáváním.
Kupte se slevou Lískové ořechy Tesco.
Tip: Pokud chcete mít kuličky ve více variantách, stačí si oddělit část celé směsi a přidat neslazené kakao. Do obalovací směsi lze taky přidat 1 lžičku neslazeného kakaa, případně zamíchat barevné vločky nebo hoblinky (použít můžete i nadrcené ovoce sušené mrazem) a vyjdou vám zajímavé variace.
Tento recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti je velice jednoduchý. Díky možnostem obalování můžete získat zajímavé kombinace např. s malinami a jahodami. Nejlépe chutnají kuličky odležené, cca třetí den. A garantujeme vám, že jakmile vaše rodina zbystří tuto lahůdku, nebudete si muset hlídat ani 14denní spotřebu – zmizí totiž velmi rychle!