Nejlepší medovníkové kuličky, na které je právě teď ten správný čas

Medovníkové kuličky obalené v oříškách Ema Woo / Shutterstock.com

K vánočním stálicím nepochybně patří perníčky, kapr či ozdoby na stromeček. Až ovšem ochutnáte naše medovníkové kuličky, garantujeme vám, že se po jejich bok zařadí i ony. A jelikož se jedná o nepečené cukroví, právě teď je ten správný čas na jejich přípravu.

Přečtěte si také

Proč nedávat horké jídlo do lednice? Tohle jsou důvody, které vás odradí jednou provždy

Med – originální ingredience, kterou si zamilujete

Med je ve středoevropské kuchyni velmi oblíbeným sladidlem, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti – první zmínky o něm jsou staré až 8000 let.

Účinky

Již dříve se používal k léčitelským účelům a jeho antioxidační a antibakteriální vlastnosti jsou známy dodnes. Vzhledem k nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukru odolává i nejrůznějším bakteriím. Pozor si však musíme dávat na vysoké teploty, které jeho blahodárné účinky ničí.

Medovník
Čas přípravy: 2 hod Obtížnost: Střední

Medovník

Medovník je typický vrstvený medovo-perníkový dort původem z Arménie nebo Gruzie. Pro svou nezaměnitelnou chuť je oblíbeným dezertem v restauracích, cukrárnách, jednoduše si jej připravíte ale také doma. Jde sice o časově náročnější recept, samotná příprava je však velmi snadná.

Medovník

Použití

Velmi hojně je med využíván také v kuchyni – na masa pečená v medu, medové omáčky či zálivky do salátů. Velkou roli však hraje zejména v pečení – takové perníčky či medovníkové kuličky by bez něj přece nemohly ani existovat. A právě recept na medovníkové kuličky pro vás máme v našem článku – teď je na ně totiž ten správný čas.

Domácí medovníkové kuličky – recept

Vzhledem k tomu, že se jedná ve finále o nepečené cukroví (ačkoli základ tvoří pečené placky), doporučujeme jej udělat těsně před vánočními svátky. V chladnu totiž vydrží maximálně dva týdny.

Na základ – medovníkovou moučku – budete potřebovat tyto suroviny:

  • 400 g hladké mouky (může být pšeničná, ale i špaldová)
  • 2 celá vejce
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 150 g medu
  • 100 g cukru moučka
  • 100 g rozemletých ořechů (ideálně vlašské, případně 50 : 50 vlašské a mandle)
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 70 g másla

Postup:

Všechny suroviny připravte do pokojové teploty, máslo a med nechte povolit například v troubě. Vše smíchejte a udělejte placky o výšce maximálně 0,5 cm, které nemusí mít žádný tvar. Poté je dejte péct na 180 stupňů cca 15 minut. Po upečení nechte vychladnout a dejte prosušit do druhého dne. Můžete nechat sušit v troubě na 50 stupňů nebo je umístěte na topení.

Vlašské ořechy v mixéru Slatan / Shutterstock.com

Krémová směs:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 karamelové Salko (případně si můžete Salko vyrobit i doma svařením mléka, cukru a másla)

Máslo šlehejte na maximální otáčky 10 minut, než bude krásně hladké, nadýchané a lesklé. Poté přidejte karamelové Salko a vyšlehejte znovu zhruba pět minut.

Ke krémové směsi přidejte:

  • 50 g namletých ořechů (opět vlašské nebo směs s mandlemi)
  • medovníkovou moučku – 100 g si odložte bokem na obalení, zbytek použijte

Promíchejte medovníkovou moučku, ořechy a krémovou směs – těsto vypadá řídké, ale nebojte. Umístěte ho alespoň na tři hodiny do chladu, kde natáhne vlhkost a máslo ztuhne. Poté se bude krásně tvarovat.

Medové kuličky v košíčkách Tommy_Jay / Shutterstock.com

Obalovací směs:

  • 50 g rozemletých ořechů
  • 100 g medovníkové moučky

Když je těsto ztuhlé, můžete tvořit kuličky a obalovat je v obalovací směsi. Pokud ovšem máte rádi kuličky plněné, můžete si den dopředu namočit oloupané mandle do rumu. Ty poté vkládejte doprostřed kuličky. Medovníkové kuličky umístěte do papírových košíčků a uchovávejte v chladu. Servírujte vždy těsně před podáváním.

Tip: Pokud chcete mít kuličky ve více variantách, stačí si oddělit část celé směsi a přidat neslazené kakao. Do obalovací směsi lze taky přidat lžičku neslazeného kakaa, případně zamíchat barevné vločky nebo hoblinky (použít můžete i nadrcené ovoce sušené mrazem) a vyjdou vám zajímavé variace.

Rumové kuličky s kokosem
Čas přípravy: 45 min Obtížnost: Snadný

Rumové kuličky s kokosem

Rumové kuličky s kokosem patří mezi nejoblíbenější nepečené vánoční cukroví. Kuličky krásně voní rumem a budete je mít hotové během chvilky.

Rumové kuličky s kokosem

Tento recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti je velice jednoduchý. Díky možnostem obalování můžete získat zajímavé kombinace např. s malinami a jahodami. Nejlépe chutnají kuličky odležené, cca třetí den. A garantujeme vám, že jakmile vaše rodina zbystří tuto lahůdku, nebudete si muset hlídat ani 14denní spotřebu – zmizí totiž velmi rychle!

Zdroj: fresh.iprima.cz, toprecepty.cz