Nejlepší medovníkové kuličky, na které je právě teď ten správný čas

Nejlepší medovníkové kuličky, na které je právě teď ten správný čas Pixabay

K vánočním stálicím nepochybně patří perníčky, kapr či ozdoby na stromeček. Až ovšem ochutnáte naše medovníkové kuličky, garantujeme vám, že se po jejich boku zařadí i ony. A jelikož se jedná o nepečené cukroví, právě teď je ten správný čas na jejich přípravu.

Přečtěte si také

Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník
Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník

Med – originální ingredience, kterou si zamilujete

Med je ve středoevropské kuchyni velmi oblíbeným sladidlem, jehož kořeny sahají hluboko do minulosti – první zmínky o něm jsou staré až 8 000 let.

Již dříve se používal k léčitelským účelům a jeho antioxidační a antibakteriální vlastnosti jsou známy dodnes. Vzhledem k nízkému obsahu vody a vysoké koncentraci cukru odolává i nejrůznějším bakteriím. Pozor si však musíme dávat na vysoké teploty, které jeho blahodárné účinky ničí.

Med v akci přijde vhod

Velmi hojně je med využíván také v kuchyni – na masa pečená v medu, medové omáčky či zálivky do salátů. Velkou roli však hraje zejména v pečení – takové perníčky či medovníkové kuličky by bez něj přeci jen nemohly ani existovat. A právě recept na medovníkové kuličky pro vás máme v našem článku – teď je na ně totiž ten správný čas.

Med – originální ingredience, kterou si zamilujete Pixabay

Medovníkové kuličky

Vzhledem k tomu, že se jedná ve finále o nepečené cukroví (ačkoli základ tvoří pečené placky), doporučujeme jej udělat těsně před vánočními svátky. V chladnu totiž vydrží maximálně dva týdny.

Na základ – medovníkovou moučku – budete potřebovat tyto suroviny:

  • 400 g hladké mouky (může být pšeničná, ale i špaldová)
  • 2 celá vejce
  • 1 lžíci perníkového koření
  • 150 g medu
  • 100 g cukr moučka
  • 100 g rozemletých ořechů (ideálně vlašské, případně 50 : 50 vlašské a mandle)
  • 1 lžíci jedlé sody
  • 70 g másla

Všechny suroviny připravte do pokojové teploty, máslo a med nechte povolit například v troubě. Vše smíchejte a udělejte placky o výšce maximálně 0,5 cm, které nemusí mít žádný tvar. Poté je dejte péct na 180 stupňů cca 15 minut. Po upečení nechte vychladnout a dejte prosušit do druhého dne. Můžete nechat sušit v troubě na 50 stupňů nebo je umístěte na topení.

Salko se na Vánoce jistě neztratí

Krémová směs:

  • 250 g másla pokojové teploty
  • 1 karamelové Salko (případně si můžete Salko vyrobit i doma svařením mléka, cukru a másla)

Máslo šlehejte na maximální otáčky 10 minut, než bude krásně hladké, nadýchané a lesklé. Poté přidejte karamelové Salko a vyšlehejte znovu zhruba 5 minut.

Ke krémové směsi přidejte:

  • 50 g namletých ořechů (opět vlašské nebo směs s mandlemi)
  • medovníkovou moučku – 100 g si odložte bokem na obalení, zbytek použijte

Promíchejte medovníkovou moučku, ořechy a krémovou směs – těsto vypadá řídké, ale nebojte. Umístěte ho alespoň na 3 hodiny do chladu, kde natáhne vlhkost a máslo ztuhne. Poté se bude krásně tvarovat.

Originální cukroví, které si zamiluje celá rodina Monfocus / Pixabay

Obalovací směs:

  • 50 g rozemletých ořechů
  • 100 g medovníkové moučky

Když je těsto ztuhlé, můžete tvořit kuličky a obalovat je v obalovací směsi. Pokud ovšem máte rádi kuličky plněné, můžete si den dopředu namočit oloupané mandle do rumu. Ty poté vkládejte doprostřed kuličky. Medovníkové kuličky umístěte do papírových košíčků a uchovávejte v chladu. Servírujte vždy těsně před podáváním.

Na obalování kupte ořechy levněji

Tip: Pokud chcete mít kuličky ve více variantách, stačí si oddělit část celé směsi a přidat neslazené kakao. Do obalovací směsi lze taky přidat 1 lžičku neslazeného kakaa, případně zamíchat barevné vločky nebo hoblinky (použít můžete i nadrcené ovoce sušené mrazem) a vyjdou vám zajímavé variace.

Tento recept vypadá možná složitě, ale ve skutečnosti je velice jednoduchý. Díky možnostem obalování můžete získat zajímavé kombinace např. s malinami a jahodami. Nejlépe chutnají kuličky odležené, cca třetí den. A garantujeme vám, že jakmile vaše rodina zbystří tuto lahůdku, nebudete si muset hlídat ani 14denní spotřebu – zmizí totiž velmi rychle!

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz