Jak se zbavit nadbytečných kil po svátcích? 4 recepty na lehký oběd nebo večeři

Zařazení čerstvé zeleniny odlehčí vašemu jídelníčku. Máte chuť na salát? Canva

Náročné vánoční svátky se mnohdy podepisují na tělesné váze. Jak se hravě zbavit nadbytečných kil, aniž byste museli držet drastické diety? Zařaďte do jídelníčku lahodné pokrmy – recepty, po kterých se snadno hubne. Vykročte do nového roku s úsměvem a vše, co jste nabrali, nechte za sebou.

Přečtěte si také

Coca-Cola Zero změní chuť a vzhled: Během 4 let už podruhé. Na vině je kritika lidí, kterým nechutná
Coca-Cola Zero změní chuť a vzhled: Během 4 let už podruhé. Na vině je kritika lidí, kterým nechutná

Tuňákový salát s vejcem

Čerstvý salát s tuňákem, vejci a olivami dokonale zasytí a rozhodně po něm nepřiberete. Pro odlehčení ho zařaďte do novoročního jídelníčku – pečivo však vynechte. Potřebujete:

  • 2 vejce
  • 1 konzervu tuňáka v oleji
  • 4 lžíce černých oliv
  • listový salát + listy špenátu
  • panenský olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • hoblinky parmazánu
  • citron

Postup: Omytý salát a listy špenátu natrhejte. Připravte si 2 vejce – uvařte je ve vodě natvrdo a poté oloupejte a nakrájejte na čtvrtiny. K salátu přidejte okapané maso z tuňáka a olivy, zakápněte olivovým olejem a přidejte dle chuti sůl, pepř a citronovou šťávu. Na závěr vše ozdobte vejci a hoblinkami parmezánu.

Tip: Tuňák v oleji seženete například v Globusu – pod značkou Giana za 29,90 Kč. Sáhnout po něm ovšem můžete i v Pennytuňák drcený Marina zde koupíte 17,90 Kč.

Dodejte salátům zdravý a moderní šmrnc

Pečený indický květák

Milujete květák? Pak si zamilujete i tento jednoduchý recept. Koření, které použijete, provoní celou vaši kuchyni. Jak na něj? Připravte si:

  • hlávku květáku
  • petrželovou nať
  • koření tandoori masala
  • kurkumu
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup: Nejprve si hlávku květáku rozdělte na růžičky, které pak marinujte ve směsi oleje a koření. Takto připravený květák pečte v troubě na 200 stupňů zhruba 30 minut. Pečený indický květák můžete sníst jen tak, hodí se však i jako příloha k masům.

Pečený květák provoní celý dům či byt a díky koření vás i zahřeje karolina / Pexels

Zeleninová polévka

Tato polévka je lahodná a dietní – říká se jí dokonce tukožravá. Postačí ji navíc ozdobit špetkou sýra, a máte postaráno o lehký a sytý oběd. Potřebujete:

  • 6 velkých cibulí
  • 4–5 rajčat
  • 2 velké zelené papriky
  • řapíkatý celer
  • 1 hlávku zelí
  • zeleninový vývar
  • čerstvé bylinky
  • sůl a pepř

Postup: Nakrájenou zeleninu bez rajčat vařte doměkka, rajčata přidejte až ke konci. Polévku vařte v zeleninovém vývaru, ochuťte a ozdobte bylinkami, které máte rádi. Podávejte se špetkou parmezánu.

Rajčata nesmí v lehké kuchyni chybět

Mrkvové karbanátky

Vegetariánské karbanátky? Po všech těch slavnostních hostinách o Vánocích jistě uvítáte možnost přejít na lehčí stravu, která je navíc i překvapivě chutná. Vyzkoušíte to? Na nákupní seznam přidejte:

  • 2 mrkve
  • cibuli
  • stroužek česneku
  • 2 vejce
  • petrželku
  • máslo
  • ovesné vločky
  • olej
  • majoránku
  • sůl a pepř

Postup: Mrkev nastrouhejte nahrubo a zlehka ji orestujte na másle. Po vychladnutí ji smíchejte s ovesnými vločkami, cibulkou, česnekem a vejci. Podle potřeby můžete směs zahustit přidáním ovesných vloček, abyste docílili požadované konzistence. Směs nechte 20 minut uležet, poté je čas tvarovat karbanátky. Pečte je v pekáči na 180 stupňů 40 minut, v polovině pečení je obraťte. Podávejte s oblíbeným dipem.

Tip: Kde koupit čerstvý salát v akci? Nahlédněte do letáků na Kupi.cz a připravte si lahodné saláty – nejen po Novém roce.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz