Tip na vánoční dárek pro maminku i kamarádku, který vyrobíte sami: Domácí balzám na rty

Tři domácí balzámy v kalíškách na papírových ubrouscích Anna Kolásková

Potřebujete sehnat vánoční dárek na poslední chvíli pro svou maminku, kamarádku nebo třeba sousedku? Darujte jí něco, co nejen v zimě skutečně využije. Balzám na rty. Tentokrát pro něj však nepoběžíme do obchodu, ale společně si ho vyrobíme. Je to tak snadné, že to zvládne i vaše malá dcerka.

Přečtěte si také

Fantastická míchaná vajíčka podle Gordona Ramsayho, která se vám vždy povedou

Vyrobit si balzám na rty je snadnější, než se zdá

Na výrobu domácího balzámu na rty budete potřebovat přírodní olej. My používáme směs kokosového, arganového a makadamiového. Stejně tak však můžete použít třeba bambucké máslo nebo olej mandlový. Zkrátka to, co vám voní a máte to doma.

Oleje budeme mísit s květinovou vodou. My jsme použili růžovou, která má univerzální vůni. Můžete ovšem použít třeba i heřmánkovou nebo levandulovou vodu.

Jako bonus navíc do balzámu přidáváme rakytníkový olej. Díky němu chytne krásně oranžovou barvu a získá prospěšné látky (antioxidanty, vitamín B, C). Nemusíte se ale bát, balzám na rty nijak zvlášť nebarví.

Můžete sáhnout po bambuckém máslu, které má nespočet využití

Domácí šlehaný balzám na rty s rakytníkem

Ingredience (na 5 kelímků)

  • 4 lžíce makadamiového oleje
  • 4 lžíce kokosového oleje (ztuhlého)
  • 2 lžíce arganového oleje
  • 1 lžíce rakytníkového oleje
  • 4 lžíce růžové vody

Tip z Kupi na nákup olejů:

Přírodní oleje seženete v bio i nebio kvalitě. Dají se objednat na internetu či koupit v drogeriích (dm, Rossmann, Teta) nebo ve větších supermarketech (Globus, Albert, Tesco) v oddělení péče o pleť.

Tři domácí balzámy v kalíšcích, tři v tubě Anna Kolásková

Postup výroby:

  1. Připravíme si vodní lázeň, do které dáme makadamiový, arganový, kokosový i rakytníkový olej.
  2. Jakmile se ztuhlé části olejů rozpustí, sejmeme nádobu a necháme vychladit v lednici do polotuha.
  3. Krátce promixujeme ručním nebo elektrickým šlehačem na nejnižší otáčky a postupně přidáváme růžovou vodu a šleháme, až se všechny části propojí.
  4. Poté plníme do připravených nádob, které musí být hygienicky čisté! Jinak by se mohl balzám kazit.
  5. Uchováváme v lednici, kde vydrží 2 až 3 měsíce.

Tip od Kupi na plnění balzámu

Balzám na rty můžete plnit do malých kelímků, případně do speciálních tubiček. Ty se dají objednat na internetu nebo koupit v prodejnách s přírodní kosmetikou. Při vyhledávání na internetu zadejte heslo „tuba na balzám na rty či tuba na rtěnku“. Před plněním nezapomeňte tubičky zašroubovat, jinak vám obsah vyteče.

Pokud je nestíháte objednat z internetu, možná vás zachrání obchody, ve kterých se prodávají potřeby pro cestovatele. Kupte si cestovní sadu kalíšků na kosmetiku. Set o pár kusech většinou stojí kolem 100 Kč a prodává jej například IKEA, Tiger, dm drogerie, Decathlon a další.