Pro zoufalé rodiče! Jak zabavit děti, když se doma nudí

Pro zoufalé rodiče! Jak zabavit děti, když se doma nudí Canva

Mamí, já se nudím! Klasická hláška, kterou čas od času slyší každá máma. Pokud nepatříte k velmi ortodoxně žijícím biomatkám, co odmítají konzum a své děti obalené v ručně tkaných halenách umí zabavit prostřednictvím klacíků v lese, potom žijete podobně, jako většina dnešních rodin s malými potomky. A pokud jste dokonce ve skupině těch, kteří se neodváží odjet na rodinnou dovolenou do míst bez wi-fi, potom vítejte v klubu. Lítáme v tom společně.

Co v článku najdete

Přečtěte si také

Mrkvový beránek bez cukru. Vyzkoušejte recept, který se bude hodit do vašeho fitness plánu

Ano, je to tak. Doba se zrychluje, mění, náš život řídí aplikace v mobilních telefonech a my čas od času tápeme, jak tedy v takové době správně vychovávat naše děti. Nutit je ke hrám, které bavily nás a držet je od všeho co nejdál?

Jasně, taky si to pamatujete, sídliště nebo náves byl celý náš svět. Jít domů, byť jsme skomírali hlady, byla největší otrava a zdržování od té nejlepší zábavy. Na betonovém plácku jsme si dokázali vyhrát celé hodiny a nikdo by neřekl nuda. Ano, bavilo nás to. Ale proč? Protože nic jiného nebylo. Když se potom objevil někdo s digitální hrou lidově označovanou „vlk chytající vajíčka“, pozabíjeli bychom se pro možnost si to zahrát jako první.

Tříleté dítě si dnes umí vytvořit video nebo ovládat počítač, ale nedokáže pořádně mluvit nebo korigovat svoje vylučovací procesy. Je to dobře nebo špatně? O tom se vede nejedna diskuze. Ať tak či onak, je to nějaký vývoj, kterému asi moc nezabráníme. Proč tedy dítěti upírat moderní výdobytky? Před čím ho to uchrání? Jediné, co to způsobí je, že ho tak dokonale izolujeme od svých vrstevníků, a ublížíme jeho křehké dětské duši. Takže dovolit, ale rozumně.

Před tím, než dáte dítěti do ruky telefon, zvažte, kam má přístup a kam by přístup rozhodně mít nemělo. Zajímejte se o to, co vaše dítě na internetu sleduje a bavte se s ním o tom. Rozhodně také nastavte jasná pravidla. Za jakých podmínek na internet smí a na jak dlouho. Vše byste měli mít pod kontrolou.

Společný volný čas s dětmi zkuste prožívat tak, že ho skutečně se svými dětmi trávíte. Odvést je do zábavního parku, aquacentra, lanového světa či jinam, kde je jen vypustíte, sedíte u kávičky a čtete si, to nejen, že leze do peněz, ale taky to děti nebaví tolik, jako cokoliv, co může být zadarmo a děláte to s nimi. To se vsaďte.

Existuje řada společenských her od nejnižšího věku, které můžete se svými dětmi hrát. Zkuste jim připravit cestu za pokladem po okolí, s úkoly a sladkou odměnou na konci. Čtěte si a povídejte si o právě přečteném příběhu. Malujte, tvořte, stříhejte, slepujte, stavte, navlékejte korálky, ale hlavně to dělejte společně. Můžete jim třeba zalít do sádry malého dinosaura a po ztvrdnutí je nechat hrát si s plastovými kladívky na archeology. Nebo jednoduše sádrou odlévejte zvířecí stopy v lese, proč ne.

Skvělá hra na doma, která je vhodná i pro ty úplně nejmenší děti je taková schovávaná trochu jinak. Zvolte jednu věc, třeba hračku autíčka, která se bude hledat. Střihněte si, hoďte kostkou či zkrátka vyberte, kdo bude prvním detektivem a toho vyšlete za dveře, aby místo úkrytu neviděl. Potom se domluvte na co nejrafinovanější schovce a hra může začít. S trochu většími dětmi se dá hrát podobná hra na předměty, které do místnosti nepatří nebo na hledání pěti rozdílů. S dětmi se dá dělat cokoliv. Fantazii se meze nekladou.

A nevyčítejte si, že je občas pro svoje pohodlí necháte na internetu víc, než je zdrávo. Jsme jen lidé a ne stroje, občas je to v pořádku.