Sezóna zve do sauny. Víte, jak se po ní správně ochlazovat?

Doplňky do sauny - vědro, ručník, čepice a větvička Nitr / Shutterstock.com

Zimní sezóna přímo vybízí k relaxaci ve vyhřáté sauně. Správné saunování má však několik pravidel, jedině tak využijete naplno veškeré jeho benefity. Víte, jak se při procedurách správně ochlazovat?

Přečtěte si také

Klasika s maďarskými kořeny: Recept na poctivý hospodský guláš

Začněte sprchou

Zásada číslo jedna – a naprosto zásadní: hygiena. Sprchujte se, sprchujte se, sprchujte se. Toto pravidlo slouží především k zachování hygieny v prostředí sauny a měli by ho dodržovat všichni – doma, v soukromí, ale i ve veřejné sauně. Tam obzvlášť. Osprchujte se před vstupem, ale i po pobytu v sauně.

Ochlazení vzduchem

Vyšli jste ze sauny? Už jenom výstupem z vyhřáté kabiny se ochlazujete. K tomu pak můžete přidat venkovní ochlazení, třeba pobyt na lehátku nebo krátkou procházku. Poté se však opět nezapomeňte osprchovat.

Žena stojí pod ochlazovacím vědrem frantic00 / Shutterstock.com

Ochlazování sprchou

Jak se správně ochlazovat sprchou? Vždy vodě vystavte nejprve končetiny – ruce, nohy, teprve poté trup a hlavu. Obecně platí, že pokud se saunujete při nižších teplotách, můžete využít vlažnou až studenou vodu. V případě saunování například ve finské sauně však můžete využít ochlazení ledovější vodou.

Ochlazovací vědro

Dalším způsobem pro efektivní ochlazení je tradiční vědro, které je naplněné ledovou vodou a umístěné ve výšce nad hlavou. Jeho převržením na sebe převrátíte slušnou dávku chladné vody. Pro někoho může být takový šok nepříjemný, někomu naopak vyloženě dělá dobře. Jde o intenzivní ochlazení, které má okamžitý vliv na krevní oběh. Pozor by si však měli dát lidé s kardiovaskulárními chorobami, pro které není toto ochlazení příliš vhodné.

Pobyt v bazénku

Ochlazovací bazének je poměrně častý způsob, jak se zchladit po sauně. Před vstupem do něj je ideální ochladit se vzduchem a z hygienických důvodů použít sprchu. Poté stačí pozvolna nebo najednou vstoupit do ledové lázně a zchladit se tak, jak si tělo žádá. Podle vědců pomáhá ledová voda posilovat imunitu, a dokonce i zlepšovat náladu.

Ledová tříšť

Pro milovníky saunování je tu ještě další způsob ochlazení – ledová tříšť. Tu si můžete jednoduše nabrat a postupně jí ochladit tělo. Opět začínejte od končetin, nakonec můžete ochladit tělo, obličej a hlavu. Ledovou tříšť nikdy nevracejte zpět – opět z hygienických důvodů. A co po ochlazení? Pokud tělo cítí potřebu tepla, nemusíte hned zamířit do sauny. Po sprše nebo před ní se ještě projděte a krátce si odpočiňte. Teprve pak můžete zamířit do tepla sauny a vychutnat si relaxaci při vysokých teplotách.

Zdroj: stream.cz, kupi.cz