Test hotových svařených vín z obchodu. Které stojí za to koupit?

Testovali jsme 5 svařených vín Alžběta Šírková

Letos můžeme kvůli pandemii koronaviru na tradiční vánoční trhy, které většinou trvají až do příchodu Tří králů, zapomenout – a s nimi i na venkovní popíjení svařáku. Ten si nedáme ani v restauracích, které fungují pouze na výdejní okénko. Lahodný zimní nápoj si ale můžeme vychutnat v pohodlí domova. Obchody nabízí řadu svařáků, které stačí jen ohřát. Otestovali jsme pro vás hned pět z nich. 

Přečtěte si také

Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník
Seznam potravin, které se do alobalu nesmí balit, protože by mohly absorbovat škodlivý hliník

Jak si dopřát svařák?

Svařené víno k zimnímu období neodmyslitelně patří. Vyrábí se nejčastěji z červeného vína smíchaného s různými druhy koření, typicky třeba s badyánem, hřebíčkem a skořicí. Nápoji pak dodává sváteční punc i plátek pomeranče či citrónu.

Připravit si jej lze i doma, v obchodech nicméně narazíte taktéž na už hotová svařená vína, jen s tím rozdílem, že v nich místo plátku ovoce najdete ovocné aroma. Stačí je ovšem pouze ohřát, a můžete servírovat. Avšak pozor – pokud ohříváte na plamenu, teplota nesmí překročit 70 °C, aby se alkohol nevypařil.

Test svařených vín

Hotové svařené víno o objemu 1 litr pořídíte v obchodech v cenové relaci od 35 do 65 Kč. Pro tento test jsme vybrali a otestovali pět hotových svařených vín – tři v láhvi a dvě v krabicích. Jednalo se o následující produkty:

  • Svařené víno
  • Omas Glühwein
  • Glühwein
  • Svařák
  • Weihnachts Glühwein

Jak tedy jednotlivé kousky dopadly?

Svařené víno

Červené svařené víno s prostým názvem Svařené víno bylo vyrobeno ve Španělsku. Výrobce ho popisuje jako pikantní víno nasládlé chuti – pod slovo pikantní se podepisujeme, o nasládlé chuti však řeč být nemůže. Víno je spíše natrpklé, zřejmě proto výrobce doporučuje podávat ho s čokoládou či sušenkami. Nicméně ten, kdo cukr moc nemusí, si přijde na své. 

Svařené víno ze Španělska Alžběta Šírková

Výrobce ve složení uvádí červené víno, cukr a přírodní aroma, ve kterém je chuťově patrné spíše koření než ovoce, které jsme postrádali. Obsah alkoholu je 8,5 %. Na obalu se také dočteme, že výrobce doporučuje víno ohřát maximálně na 75 °C.

Vyzkoušejte horké víno ze Španělska

Omas Glühwein

Aromatizovaný vinný nápoj Omas Glühwein se dá volně přeložit jako Babiččino svařené víno nebo Svařené víno od babičky. Jak už napovídá původní název, toto víno se vyrábí v Německu.

Toto je vítězné víno Alžběta Šírková

Na obalu se dočteme, že obsahuje minimálně 90 % červeného vína se siřičitany, glukózo-fruktózový sirup, cukr, aroma, výtažky z hřebíčku, skořice, pomerančovou a citrónovou kůru a konzervant sorban draselný. Dále je v něm taktéž 8,7 % alkoholu. Víno má ovocnou vůni a je tak dobře nasládlé, že jej není potřeba doslazovat. Navíc splňuje veškeré potřebné a žádoucí složení.

Víno od babičky? Zamilujete si ho i vy

Glühwein

Glühwein se vyrábí Německu v městečku Ostrau. Výrobce na etiketě uvádí, že se jedná o tradiční, slazené, svařené víno, které se má podávat teplé, nikoli vařené. O tom, kolik procent vína obsahuje či zda je použitý cukr nebo glukózo-fruktózový sirup, však žádné informace nenajdeme. Výrobce pouze uvádí, že se v nápoji nachází oxid siřičitý a obsah alkoholu 8,5 %.

Toto svařené víno se vyznačuje zejména vínovou chutí, ovoce není znatelné Alžběta Šírková

Přestože je informací málo, svařené víno má příjemnou vůni i chuť. Převažuje zejména aroma vína a koření, ovocné aroma ovšem není znatelné. Je proto vhodné pro ty, kteří si obdobné dochucení odpustí. Ačkoli je chuťově velmi dobré a příjemně nasládlé, známku musíme snížit za chybějící údaje na etiketě.

Poctivé víno pro milovníky čisté chuti

Svařák

Krabicové víno Svařák s podtitulem aromatizovaný vinný nápoj je v našem testu jediným zástupcem české produkce – stojí za ním Vinařství Mutěnice. Složení na etiketě prozrazuje, že je připravené z 90 % červeného vína s konzervantem sorbanem draselným a oxidem siřičitým, pitné vody, cukru, extraktu ze skořice a hřebíčku a doplněné o aroma. Tento svařák patří mezi silnější, má 10 % alkoholu.

Svařák je zástupcem české produkce svařeného vína Alžběta Šírková

Na obalu najdeme také návod k použití, v němž je doporučeno nápoj ohřívat při teplotě do 70 °C a po otevření skladovat při teplotě do 12 °C a spotřebovat do 3 dnů. Toto víno si oblíbí zejména milovníci kořeněných chutí – velmi výrazný je tu hřebíček, který je i cítit. Chuť je pak příjemně nasládlá.

Je libo silnější svařák?

Weihnachts Glühwein

Weihnachts Glühwein lze přeložit jako vánoční svařené víno, což německý výrobce podtrhuje i složením, ve kterém kromě vína najdeme i skořici, hřebíček a pomerančovou a citrónovou kůru. Zda je v něm cukr nebo glukózový sirup není uvedeno, ale určité množství jedné nebo druhé suroviny nápoj jistě obsahuje, jelikož ho není potřeba doslazovat.

Toto víno obsadilo 2. příčku Alžběta Šírková

Na etiketě se také dočteme, že má tento nápoj 8,7 % alkoholu a prošel sensorickým testem německé společnosti TWQ, která jej ocejchovala označením „zvláště doporučujeme“. I my s tímto tvrzením souhlasíme – víno je příjemně trpké, voní po ovoci a jeho chuť je kořeněno-ovocná.

Celkové výsledky hodnocení

Vítězem nezávislého testu se stalo německé svařené víno Omas Glühwein, které je chuťově nejlepší a nejvýraznější. První místo si vysloužilo i díky tomu, že je v něm poznatelná jak chuť koření, tak i pomeranče a citrónu – tedy ingrediencí, které dělají pravý svařák svařákem.

Jen o fous uniklo prvenství vínu Weihnachts Glühwein, a to kvůli chybějícímu údaji o tom, čím je slazené. Jinak je ale chuťově srovnatelné s vítězem a obsahuje i stejné množství alkoholu – 8,7 %.

  • Třetí místo patří českému zástupci, vínu Svařák. To má sice příjemně sladkou chuť s výrazným kořením, postrádáme však aroma pomeranče a citrónu, které by ve svařeném vínu nemělo chybět.
  • Čtvrtou příčku obsadilo víno Glühwein – chuťově je velmi dobré, ale body jsme museli srazit za chybějící informace o složení.
  • Páté, poslední místo, drží Svařené víno ze Španělska. Je totiž trpké a není v něm patrná chuť pomeranče ani citrónu. Jeho koupi si tak dobře promyslete.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz