Vánoční Panettone: Sladký italský chléb si doma asi neupečete. Příprava zabere více času než vánočka

Panettone je tradiční italský sladký vánoční chléb Canva

Všimli jste si někdy podivného mazance, který se vždy okolo Vánoc již několik let pravidelně objevuje v obchodech? Tomuto sladkému italskému pečivu se říká panettone – a pokud jste jej ještě neochutnali, rozhodně byste to udělat měli. Poradíme vám, kde jej koupit či jakou mouku budete potřebovat, pokud se rozhodnete upéct si panettone sami doma.

Přečtěte si také

Dá se vyjít s minimální mzdou v Česku? Kolik utratíme za nákup základních potravin
Dá se vyjít s minimální mzdou v Česku? Kolik utratíme za nákup základních potravin

Panettone není obyčejná vánočka

Panettone je sladký, italský chléb na první pohled charakterem podobný vánočce či mazanci. První zdání ovšem klame.

Toto pečivo je v Itálii typické zejména pro období Vánoc a Nového roku. Z Milána, odkud moučník pochází, se rozšířil do celého světa, a i my si ho tak v obchodech právě v tomto období můžeme zakoupit – ať už jen tak na vánoční stůl či coby drobný dárek pro přátele.

Ostudu s ním totiž rozhodně neuděláte, jelikož vážně nejde o obyčejnou vánočku. Panettone vypadá opravdu hezky a výborně chutná, je ale také netradiční a sváteční. V porovnání s naším vánočním pečivem to však není zrovna levná záležitost.

Panettone se dá v obchodě koupit draze i levně

Maličké 100 gramové panettonky v Lidlu stojí přes 30 Kč. Prodávají se ale například také v Tescu, kde 750 gramovou panettone můžete koupit za 183,90 Kč, zatímco tu 900 gramovou pod Tesco privátní značkou za pouhých 119,90 Kč. 100 gramů vás tudíž vyjde jen na něco málo přes 13 Kč, což se rozhodně vyplatí.

Pokud se rozhodnete panettone upéct doma, budete ji muset při chladnutí otočit takto vzhůru nohama Silvia Rao / Pixabay

Chtěli byste si upéct panettone doma? Nebude to jen tak

Pokud byste se rozhodli upéct si panettone doma, vyjde vás zřejmě dráž. Jednak si budete muset nakoupit suroviny (mimo jiné také vanilkový lusk, případně burbon vanilku, kandované citrusové kůry, mandle apod.) a také speciální košíček. Ten si ale lze vyrobit i z pečicího papíru – a to mnohem levněji.

Koupí ušetříte čas i peníze

Potřebovat budete i silnou mouku vhodnou pro dlouhé kynutí

Nejvhodnější moukou je ta s vysokým obsahem lepku, která vám umožní dlouhé kynutí. Konkrétně pro panettone je nejideálnější mouka manitobská, která ho obsahuje hned 15 %.

Pokud byste však chtěli najít náhradu, při výběru mouky se dívejte po její síle, která se označuje písmenem „W“. Síla manitobské mouky je W350 – to ji řadí do kategorie silných mouk, a právě díky tomu ji můžete nechat kynout i několik dnů

Nenajdete-li manitobskou mouku, použít se dají i speciální pizza mouky, které obsahují okolo 12 % lepku. Právě pizza mouky se obvykle skládají z kombinace té manitobské a mouky s označením 00.

Panettone můžete vyrobit i jako takto nádherný, jedlý vánoční dárek pro rodinu či přátele Luiz Felipe Felipe Vibber / Pixabay

Příprava panettone vám zabere spoustu času

Mouka a ani suroviny ovšem nemusí být problém, přeci jen vám možná jde jen o tu neskutečně voňavou vánoční atmosféru a také radost z toho, že někomu darujete něco, co jste sami vyrobili.

Musíte se nicméně připravit na to, že panettone nebudete mít hotovou během chvilky jako vánočku či mazanec, ale zabere vám několik hodin. Pokud vám však ani to nevadí, ideálně si prostudujte recepty a postupy na internetu – nejen na blozích, nýbrž třeba i na YouTube naleznete spoustu návodů.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz