Nový IKEA katalog 2022 nebude! Švédský výrobce nábytku reaguje na nezájem lidí o tištěnou verzi

Nový IKEA katalog 2022 nebude! Švédský výrobce po 70 letech přestane vydávat jeho tištěnou verzi IKEA

IKEA po 70 letech nevydá svůj tištěný katalog. Reaguje tím na masivní přesun lidí na internet. Miliony výtisků, které byly vydávány v 69 různých verzích, 32 jazycích a na více než 50 trzích, jsou tak minulostí. A to by nebyla IKEA, aby se s katalogem nerozloučila ve velkém stylu: Během příštího podzimu plánuje vydat knihu plnou inspirace a znalostí, jak si zařídit domácnost. Zakoupit si ji bude možné v obchodních domech IKEA.

Přečtěte si také

Sýry jako camembert, hermelín a brie možná brzy zmizí z obchodů. Na vině je bílá plíseň

Úplně první katalog IKEA 

Úplně první vydání katalogu IKEA bylo v roce 1951. Na obálku švédský výrobce nábytku nechal vyfotit ikonické křeslo MK Wing. Tehdejší náklad byl 285 000 výtisků a distribuce probíhala pouze v jižním Švédsku. Během následujících 70 let se z katalogu stala jedna z nejočekávanějších každoročních publikací. Rekordních 200 milionů výtisků rozdala IKEA do domácností v roce 2016. Letos, kvůli digitalizaci a nezájmu lidí o listování papírovou verzí, jich vyjelo z tiskařské linky už jen 40 milionů. Včera, po sedmdesáti letech od vydání prvního výtisku, oznámil nábytkářský gigant, že s tiskem legendárního katalogu končí úplně. 

Víte, že: Na celém světě teď IKEA provozuje přes 430 poboček, které ročně navštíví zhruba miliarda zákazníků? 

Byl to emocionální, ale racionální krok

Výkonný ředitel Inter IKEA Systems Konrad Grüss v tiskovém prohlášení vysvětluje, proč zájem o tištěný magazín upadal: „Již sedmdesát let je náš katalog jedním z nejikoničtějších produktů, který inspiroval miliardy lidí po celém světě. V posledních letech klesal počet výtisků, ale také jsme pozorovali, že lidé mnohem více využívají náš web, aplikace a sociální média. Katalog ztrácel na důležitosti,“ uvedl Grüss.

Ušetřené peníze za náklady spojené s tiskem a distribucí chce firma investovat do online prostředí a ještě více digitalizovat. 

Prolistujte si aktuální katalog IKEA 2021 IKEA

IKEA v Česku

Svou první pobočku v České republice otevřela firma v roce 1991. V současnosti zde IKEA provozuje celkem 3 obchodní domy – v Praze, Brně a Ostravě a také několik výdejních míst, kam si se službou Klikni a vyzvedni můžete zboží nechat zaslat. Otevírací doba IKEA domů je pondělí–neděle 9.00–21.00 hodin. Na stránkách Kupi.cz je k dispozici také aktuální elektronická verze katalogu IKEA