Recept na sváteční zelňačku, která může ozvláštnit i vaše Vánoce

Hutná sváteční zelňačka je ideálním pohoštěním, které zažene hlad i chuť nejen o Vánocích Einladung_zum_Essen / Pixabay

Vánoční polévka, která může oživit tradiční sváteční prostřený stůl. Sytá a voňavá zelňačka, která kombinuje nejen kvalitní klobásu, ale i vepřové a uzené maso. A že letos dáte přednost rybí klasice? Nevadí. Naše dva recepty na vydatnou zelňačku uvítáte kdykoli, až dostanete chuť na pořádnou porci kysaného zelí!

Přečtěte si také

Papriky jsou teď nejdražší v celém roce! Kdy konečně zlevní?
Papriky jsou teď nejdražší v celém roce! Kdy konečně zlevní?

Sváteční zelňačka s vepřovým masem

Je vydatná, voňavá, hutná a neuvěřitelně chutná. Snoubí v sobě hned několik výjimečných chutí – a my vám v tomto receptu prozradíme, jak na ně. Inspirujte se a připravte si hrnec pořádné zelňačky! Potřebujete:

  • 800 g kysaného zelí
  • 1 cibuli
  • 200 g uzeného masa
  • 2 kvalitní klobásy
  • 300 g brambor
  • 500 g vepřového masa
  • 4 stroužky česneku
  • 30 g sušených švestek
  • 20 g sušených hub
  • 1 lžíci sádla
  • 1 lžíci mleté sladké papriky
  • bobkový list, nové koření a kmín
  • sůl a pepř

Na sádle osmahněte nakrájenou klobásu a odložte ji na později. Dále dozlatova osmažte nadrobno nakrájenou cibulku a k té poté přidejte na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek a koření.

Jakmile se maso zatáhne, je čas přidat slité zelí – kyselý nálev si nechte pro případné dochucení polévky. Doplňte do hrnce také uzené, sušené švestky a houby. Povařte a před koncem nezapomeňte přidat nakrájené brambory a klobásku, kterou jste si na začátku odložili.

Hotovo! Luxusní polévka, která udělá z vašeho oběda či večeře svátek klidně po celý rok!

Spojení uzeného masa a zelí? Výtečné! A jakou zelňačku máte rádi vy? KRiemer / Pixabay

Jednoduchá babiččina zelňačka

A když už jste si mohli připravit sváteční červenou zelňačku, přichází na řadu i další recept, tentokrát kontrastní – bílá babiččina zelňačka. Příprava je jednoduchá a výsledek výtečný. Připravte si:

  • 1 cibuli
  • brambory
  • máslo
  • mléko
  • sůl a pepř
  • anglickou slaninu
  • bobkový list a nové koření
  • kysané zelí
  • bílý jogurt
  • zeleninový vývar
  • hrst mouky
  • kvalitní klobásu
  • špetku cukru

Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, slaninu a klobásu. Jemně orestujte, poté přidejte koření, brambory a litr vývaru. Vařte do změknutí. Mezitím slijte zelí a přidejte jej k ostatním surovinám do polévky.

Dále si připravte 0,4 l osoleného mléka, ve kterém promíchejte mouku. Směs poté vlijte do polévky a jakmile vše zhoustne, přidejte pár lžic bílého jogurtu na zjemnění.

Podle chuti na závěr můžete okyselit slitou šťávou ze zelí, případně dosladit cukrem tak, jak to máte rádi. Nechte si chutnat!

  • Tip: Jak zkrátit čas strávený v kuchyni? Pomůže třeba tlakový hrnec, který výrazně urychlí vaření – výsledkem je vždy křehounké maso. Tradiční tlakový hrnec o objemu 5 l teď koupíte za 1 499 Kč v Bille, 6litrový tlakový hrnec za 2 899 Kč nabízí v prosinci také Globus. Obě akce platí do 24. 12.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz