Vánoční polévka, která může oživit tradiční sváteční prostřený stůl. Sytá a voňavá zelňačka, která kombinuje nejen kvalitní klobásu, ale i vepřové a uzené maso. A že letos dáte přednost rybí klasice? Nevadí. Naše dva recepty na vydatnou zelňačku uvítáte kdykoli, až dostanete chuť na pořádnou porci kysaného zelí!
Je vydatná, voňavá, hutná a neuvěřitelně chutná. Snoubí v sobě hned několik výjimečných chutí – a my vám v tomto receptu prozradíme, jak na ně. Inspirujte se a připravte si hrnec pořádné zelňačky! Potřebujete:
Na sádle osmahněte nakrájenou klobásu a odložte ji na později. Dále dozlatova osmažte nadrobno nakrájenou cibulku a k té poté přidejte na kostky nakrájené vepřové maso, prolisovaný česnek a koření.
Jakmile se maso zatáhne, je čas přidat slité zelí – kyselý nálev si nechte pro případné dochucení polévky. Doplňte do hrnce také uzené, sušené švestky a houby. Povařte a před koncem nezapomeňte přidat nakrájené brambory a klobásku, kterou jste si na začátku odložili.
Hotovo! Luxusní polévka, která udělá z vašeho oběda či večeře svátek klidně po celý rok!
A když už jste si mohli připravit sváteční červenou zelňačku, přichází na řadu i další recept, tentokrát kontrastní – bílá babiččina zelňačka. Příprava je jednoduchá a výsledek výtečný. Připravte si:
Na másle zpěňte nakrájenou cibuli, slaninu a klobásu. Jemně orestujte, poté přidejte koření, brambory a litr vývaru. Vařte do změknutí. Mezitím slijte zelí a přidejte jej k ostatním surovinám do polévky.
Dále si připravte 0,4 l osoleného mléka, ve kterém promíchejte mouku. Směs poté vlijte do polévky a jakmile vše zhoustne, přidejte pár lžic bílého jogurtu na zjemnění.
Podle chuti na závěr můžete okyselit slitou šťávou ze zelí, případně dosladit cukrem tak, jak to máte rádi. Nechte si chutnat!