Aktivní uhlí: Zázrak z lékárničky za pár korun má všestranné využití

Tablety aktivního uhlí a prášek na vařečce showcake / Shutterstock.com

Bolesti žaludku, nadýmání, akné, kocovina, dna, vysoký cholesterol, žluté zuby. Co vše mají tyto názvy společné? Aktivní uhlí – pomocníka na všechny tyto potíže, které vás mohou trápit. Malý zázrak, který máte možná v lékárničce a ani jste netušili, na co vše jej lze využít.

Přečtěte si také

Po Globusu i Kaufland stahuje další sladkosti od Kinder. Z regálů musí zmizet také oblíbený slaný snack z PENNY

Aktivní nebo živočišné uhlí?

Aktivní uhlí je mnohdy zaměňované za to živočišné – to se však již dávno nepoužívá, jelikož jeho roli převzalo právě uhlí aktivní. Víte, jaké jsou mezi nimi rozdíly?

  • Aktivní uhlí je vyráběné z dřeva, uhlí či kokosových ořechů. Jeho povrch má mnoho pórů a umožňuje proces adsorpce, tedy nahromadění rozličných látek na povrch.
  • Živočišné uhlí je v mnohém podobné, i proto se s uhlím aktivním často zaměňuje. Dříve se vyrábělo metodou tzv. pyrolýzy zvířecích kostí a fungovalo na principu absorpce, což je proces podobně znějící, nicméně odlišný.
Žena si aplikuje pleťovou masku z černého uhlí před zrcadlem E.Va / Shutterstock.com

K čemu tedy aktivní uhlí slouží?

Aktivní uhlí je očividně téměř zázračné. Díky jeho schopnosti vázat na sebe škodliviny poslouží v nejrůznější oblasti péče o lidské zdraví, a nemusíte ho jen polykat, ale lze použít i jinak. Pozor však na jeho preventivní užívání – nejprve se raději poraďte se svým lékařem.

Dopřejte své pleti to nejlepší

Jak můžete aktivní uhlí používat?

1) K léčbě poruch střevního traktu a mírným otravám

Pokud se u vás objevily potíže se zažíváním, bolesti žaludku, nadměrná plynatost nebo střevní obtíže, doporučujeme užívat aktivní uhlí tak, jak je uvedeno na příbalovém letáku nebo krabičce. Jeho dávkování se může lišit u různých výrobců. Podává se zpravidla 3× denně zhruba 1–2 tablety. Při jeho užívání nezapomeňte doplňovat tekutiny.

2) Pro kosmetické účely

Aktivní uhlí na sebe navazuje toxiny a nejrůznější chemikálie, proto doporučujeme dělat si z něj ozdravné a detoxikační masky na obličej.

  • Jako základ lze použít dužninu z aloe vera s 1 lžičkou kokosového oleje a 5 podrcených tablet aktivního uhlí (případně 1 lžíci aktivního uhlí v prášku).
  • Směs důkladně promíchejte a naneste na obličej a dekolt, nechte působit 30 minut a důkladně opláchněte. Pozor – tato směs velmi barví oblečení, vezměte si proto raději nějaký starší a tmavší svršek.
Zubní pasta z aktivního uhlí na kartáčku Rostislav_Sedlacek / Shutterstock.com

3) Bělení zubů

V kombinaci s kokosovým olejem působí aktivní uhlí nejen jako prostředek k bělení zubů, ale také jako desinfekce. Díky látkám v nich obsaženým si ústní dutinu a zuby důkladně vyčistíte od všech možných bakterií a plaku a zároveň se vám v puse srovná ph.

4) Do koupele

Lidé trpící dnou nebo jinými potížemi způsobenými nadměrným zatížením organismu toxickými látkami mohou příměs černého uhlí používat do koupelí. Tento postup pomáhá detoxikovat a stahovat z těla chemické látky, které se v něm přirozeně hromadí, což usnadňuje práci játrům a ledvinám, které v lidském těle přirozeně plní funkci čističů.

Dopřejte si chvilku pohody pro sebe

5) Na kocovinu

Ačkoli aktivní uhlí nemá přímý vliv na kocovinu, díky černé tabletce před pitím alkoholu bude vaše kocovina spíše mírná, či dokonce téměř žádná. Uhlí bude totiž napomáhat stahovat z těla toxiny a chemikálie. Neplatí to však pro nadměrné užívání alkoholu, kdy by mohla být způsobena až vážná otrava – tehdy je potřeba vyhledat lékaře.