Čím si zpříjemnit dlouhé zimní večery? Vsaďte na horkou čokoládu pro děti i dospělé

Zpříjemněte si dlouhé večery šálkem lahodné čokolády Canva

Sychravé zimní dny a nadcházejí příchod vánočních svátků přímo vybízí k chvilce odpočinku nad šálkem horké čokolády. Připravit ji lze na sto různých způsobů, a tak si na své přijdou nejen děti, ale i dospělí.

Přečtěte si také

Ideální čas na sběr mladých kopřiv se blíží! Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu
Ideální čas na sběr mladých kopřiv se blíží! Hodí se do polévky i k výrobě zdravého sirupu

To nejlepší pro malé i velké

Jak je známo, čokoláda je ve své tekuté podobě považována za nápoj bohů. A nelze se divit, kakaové boby, ze kterých se vyrábí, totiž obsahují flavonoidy – zdroj energie, jenž zahání únavu. Dalším benefitem jsou pak beta endorfiny, které navozují libé pocity štěstí, klidu a uvolnění.

Aby to vše platilo v plné míře, doporučuje se konzumace čokolády, která obsahuje alespoň 70 % kakaové sušiny. To splňují především hořké čokolády, které kromě ní obsahují i kakaovou hmotu, cukr, kakaové máslo a vanilku.

Na přípravu horké tekuté čokolády se doporučuje právě vysokoprocentní čokoláda nebo čokoláda na vaření s obsahem 50 a více procent kakaové sušiny. Obě se navíc, na rozdíl od mléčné čokolády, rozpouští nejsnáze.

Čokoláda v akci přijde vhod

Pokud už vám v košíku přistála vaše oblíbená čokoláda, inspirujte se našimi recepty.

Horká čokoláda s marshmallows

V Americe je populární horká čokoláda s pěnovými bonbóny marshmallows, kterou si zamilovaly nejen děti, ale i dospělí. Bonbóny se používají jak do základu čokolády, tak i na její ozdobení.

V Americe je oblíbená čokoláda s pěnovými bonbóny Canva

Recept na horkou čokoládu s marsmallows

Na 2 porce:

  • 2 hrnky mléka
  • 60 g hořké čokolády
  • 1 balíček marsmallows bonbónů
  • vanilkový extrakt
  • skořice
  • 1 lžička cukru na doslazení (nemusí být)

Postup:

  1. Nejprve si nalámeme čokoládu a nakrájíme šest kusů marsmallows na menší kousky (budou se lépe rozpouštět), které přidáme do hrnce spolu s mlékem.
  2. Směs za stálého míchání zahříváme do úplného rozpuštění bonbonů a čokolády – většinou není potřeba přidávat cukr, protože bonbóny jsou samy o sobě sladké.
  3. Hotový nápoj nalijeme do hrníčku, ozdobíme marshmallows a posypeme skořicí nebo kakaem.

Vyzkoušejte „americkou čokoládu“ i vy

Pokud si rádi zahřešíte, zkuste horkou čokoládu se smetanou.

Smetanová čokoláda pro gurmány

  • 100 g čokolády na vaření
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 250 ml mléka
  • 2 vanilkové cukry
  • skořice
  • šlehačka
  • kakao

Postup:

  1. Čokoládu nalámanou na kousky nasypeme do kastrůlku, přidáme mléko, smetanu a pomalu zahříváme, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Poté přidáme cukry, skořici a povaříme až do varu.
  2. Horkou čokoládu prošleháme metličkou, nalijeme do hrníčku a ozdobíme kopečkem šlehačky a kakaem.

Smetana dodá nápoji plnou a poctivou chuť

Horkou čokoládu si můžete připravit také s vaječným likérem Pixabay

Horká čokoláda pro dospělé

Na 2 porce:

  • 400 ml mléka
  • 100 g 70% čokolády
  • 50 ml vaječného likéru nebo rumu (dle vaší chuti)
  • kopec šlehačky na ozdobení

Postup:

  1. Mléko nalijeme do hrnce a zahříváme. Když je horké, přidáme nalámanou čokoládu a mícháme do jejího úplného rozpuštění, celou dobu se však držíme pod bodem varu.
  2. Vaječný likér nebo rum přidáme úplně nakonec, aby se alkohol nevypařil.
  3. Promícháme a podáváme s kopečkem šlehačky.

Aby vás sladký nápoj zahřál ještě o něco více

Horká čokoláda pro milovníky svařeného vína

Možná se vám bude kombinace horké čokolády a svařeného vína zdát na první pohled divoká. Pokud ale tyto dvě suroviny máte rádi, překvapí vás svojí delikátní chutí.

Na 2 porce:

  • 100 ml červeného vína
  • 1,5 lžíce třtinového cukru
  • ½ l mléka
  • 50 g hořké čokolády
  • 2 hřebíčky
  • 1 hvězdička badyánu
  • 1 skořice na malé kousky

Postup:

  1. Nalámanou čokoládu vložíme do hrnce spolu s cukrem a kořením a zalijeme mlékem. Vaříme pozvolna za stálého míchání.
  2. Jakmile se rozpustí, sundáme hrnec z plamene a do ještě horké směsi přidáme ohřáté víno a zamícháme.
  3. Podáváme se svitkem skořice.

Čokoláda s vínem jistě zaujme i vás

Tip: Horkou čokoládu si mohou dopřát i lidé, které sužuje alergie na laktózu nebo její intolerance. Stačí nahradit klasické mléko kokosovým či mandlovým nápojem.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz