Rybí polévka vám nevoní? 3 vánoční polévky, které nikdy nezklamou

Na prostřený vánoční stůl patří tradiční polévka. Která to letos bude u vás? Canva

Vánoce se blíží a spolu s nimi prostřená štědrovečerní tabule. Která polévka bude letos zdobit váš sváteční stůl? Bude to tradiční krémová kapří, nebo vyzkoušíte vánoční hrachovou? Tyto recepty, a navíc i inspirace na vánoční zelnou polévku, najdete níže. Začtěte se, zasněte a připravte se na Vánoce.

Přečtěte si také

Maderoterapie, Vacupress nebo lymfodrenáž. Co skutečně funguje na celulitidu?
Maderoterapie, Vacupress nebo lymfodrenáž. Co skutečně funguje na celulitidu?

Kapří vánoční polévka

Vánoce bez vánoční rybí polévky? V domácnostech, kde je zpracováván poctivý kapr, něco takového zpravidla nepřipadá v úvahu. Inspirujte se naším receptem. Nachystejte si:

  • 500 g rybí hlavy
  • 150 g jiker
  • 150 g mlíčí
  • 150 g kořenové zeleniny
  • 90 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 30 g hrubé krupice
  • 90 g mraženého hrášku
  • 200 ml tučné smetany
  • žemli
  • sůl 
  • muškátový květ
  • zázvor
  • bílý mletý pepř
  • 2,5 l vody
  • petrželku

Postup:

  1. Očištěné rybí hlavy bez žaber opláchněte a vložte do studené osolené vody. Uvařte je a následně prudce zchlaďte. Opláchněte také vnitřnosti a opakujte postup.
  2. Mezitím z másla a mouky připravte světlou jíšku, osolte ji a promíchejte s chladným rybím vývarem.
  3. Přidejte drobně nakrájenou zeleninu a hrášek a zalijte zbylým vroucím vývarem. Jakmile polévka zavaří, přidejte krupici.
  4. Povařte a před koncem vaření přidejte nakrájené vnitřnosti a maso z rybích hlav.
  5. Polévku zjemněte smetanou, okořeňte a podávejte s opraženou žemlí a petrželkou. Dobrou chuť!

Z kádě, nebo ze supermarketu? Pohlídejte si kapra v akci

Také lososová rybí polévka může ozvláštnit tradiční sváteční tabuli Canva

Hrachová polévka

Další možností, která může předcházet hlavnímu štědrovečernímu chodu, je hrachová polévka. Je krémová, hustá, voňavá a sytá. Jak na ni? Připravte si:

  • 250 g hrachu
  • 1 lžičku soli a pepř
  • 2 bobkové listy
  • 3 stroužky česneku
  • 1 lžíci majoránky
  • 100 ml tučné smetany
  • 1 l vývaru
  • anglickou slaninu
  • krutony

Postup:

  1. Hrách přes noc namočte a následující den jej propláchnutý v 750 ml vody a 250 ml vývaru vařte doměkka – přidejte sůl dle chuti a bobkový list.
  2. Než hrách změkne, připravte si krutony z chleba a opražte slaninku dokřupava. Jakmile je měkký, vyndejte bobkový list a přidejte majoránku, česnek, pepř a smetanu.
  3. Polévku rozmixujte dohladka, propasírujte, a nakonec ozdobte slaninkou a krutony.

Tip: K vánoční tabuli patří sváteční prostírání. Sledujte akční letáky Tescomy na Kupi.cz a objevte kolekce elegantního nádobí, které rozzáří váš stůl. 

Výjimkou mezi svátečními polévkami není ani ta zelná, hrachová Canva

Vánoční zelňačka

Kapustnica je součástí vánočního stolování spíše na Slovensku, i přesto ale může ozvláštnit i vaše zvyky a tradice. Je hutná, voňavá a lahodná. Vyzkoušíte ji?

  • 1 kg uzených žeber
  • 1 hrst sušených hub
  • 2 cibule
  • 1 lžíce sádla
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g vepřové plece
  • 800 g kysaného zelí
  • 1 pikantní klobása
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček nového koření
  • 10 kuliček celého černého pepře
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 kelímek zakysané smetany

Postup:

  1. Uzená žebra opláchněte a dejte je vařit do hrnce s vodou. Přidejte jeden bobkový list, 4 kuličky nového koření a 5 kuliček pepře a vařte 20 minut. Uzený vývar poté nechte, zato maso důkladně oberte.
  2. Sušené houby zalijte vroucí vodou nechte chvíli odstát, zatímco si nakrájíte cibuli a vepřovou plec. Na sádle následně cibulku osmahněte.
  3. Přidejte k ní maso, zatáhněte ho, osolte špetkou soli a vyduste z něj šťávu. Dále přimíchejte prolisovaný česnek, papriku a uzený vývar.
  4. Nakonec sceďte zelí a šťávu si odložte bokem. Zelí a houby přidejte do polévky spolu se zbylým kořením a vařte ještě 40 minut.
  5. Na závěr přidejte uzené maso a klobásu, okyselte polévku šťávou ze zelí a vařte ještě pár minut, než zelí změkne. Podávejte s kopečkem kysané smetany.