Inspirujte se našimi tipy na vánoční dárky pro babičky a dědečky

Prarodiče a jejich dospělá dcera sedí u stromečku, předávají si dárky a smějí se Drazen Zigic / Shutterstock.com

Každý rok od babiček a dědečků slýcháme v předvánočním období to samé: „Nic od Ježíška nepotřebuji, všechno mám.“ Případně vysloví přání, které bychom rádi splnili, ale není v našich silách – zdraví. I tak ale můžeme své starší příbuzné a blízké potěšit různými dárky. Nenapadá vás čím? Poradíme.

Přečtěte si také

Vynikající nadýchaný mazanec podle slavného cukráře: Už nebudete chtít dělat jiný

Dárky spojené s rituály

Než se pustíte do zběsilých nákupů, zamyslete se nad tím, co vašim prarodičům dělá během roku radost.

Pokud například babičky milují čaj, ale vzhledem ke svému omezenému rozpočtu pijí jen jeho cenově dostupnější varianty, překvapte je dárkovou sadou kvalitních čajů s různými příchutěmi. Většina jich obsahuje i něco navíc v podobě hrníčku nebo skleněné konvice.

Potěšte svého milovníka čaje

Čajový rituál můžete také spojit s vizuálním zážitkem, a to díky tzv. kvetoucímu čaji. Ten je ukrytý v kuličce vyrobené z ručně svázaných lístků bílého nebo zeleného čaje a květu jasmínu, lilie či pampelišky. Po vložení do horké vody se lístky čaje rozvinou a uprostřed se objeví květ dané rostliny. Kromě chuťového zážitku tak darujete i krásnou podívanou. Obchody je v předvánočním období nabízejí v dárkovém balení se skleněnou konvičkou.

Tip: V nabídce značky Oxalis najdete kouzelná dárková balení čajů, sety s dózou, sítkem nebo hrnkem. Vhodné doplňky k čaji pak nabízejí prodejci domácích potřeb, například Orion nebo Tescoma.

Šálek a konvička s kvetoucím čajem Tatyana Berkovich / Shutterstock.com

Káva pro dědečky

Mezi rituály nejednoho dědečka zase patří pití kávy. Pokud se k nim řadí i ten váš, určitě ocení kvalitní zrnkovou nebo mletou kávu. Vybírejte tu směs, která mu chutná nejvíce. Potěšit ho můžete také zbrusu novým kávovým mlýnkem nebo kávovarem.

Tip: Pokud vybíráte kávovar pro starší ročníky, doporučujeme jim pořídit co nejjednodušší typ. Mezi ty nejméně náročné na obsluhu patří kávovary Tchibo, Sencor nebo ETA. Navíc se můžete domluvit s někým dalším z rodiny, kdo dokoupí třeba stylové skleněné hrnečky na espresso.

S dárkovou kazetou nešlápnete vedle

Darujte krásu

Každá žena se s nástupem vyššího věku zcela přirozeně potýká s vráskami a suchou pletí. Babičky na sobě ale velmi často šetří. Překvapte je proto dárkovými sety, které obsahují hydratační krémy, masky a séra pro ženy se zralou pletí. V obchodech je najdete pod označením anti age nebo pod dovětkem 55+.

Babičky potěšíte také dalšími kosmetickými balíčky obsahujícími sprchové gely, deodoranty nebo šampony a balzámy na vlasy. Tyto produkty bývají navíc ukryté v praktické taštičce, která se dá použít na různé kosmetické drobnosti. Radost uděláte také vyživujícími krémy na ruce.

Nezapomeňte ani na dědečky, i ti o sebe rádi pečují. V obchodech jsou k dostání balíčky s přípravky na holení, které obsahují žiletku, holicí pěny i gely. Dalšími oblíbenými sety jsou ty se sprchovými gely a deodoranty.

Žena si do dlaně sype vitamínové doplňky Prostock-studio / Shutterstock.com

Podpořte zdraví

Ačkoli zdraví v pravém slova smyslu darovat nemůžete, vitamínové doplňky, které podpoří jejich imunitní systém, prarodiče jistě ocení. Oblibu si získávají například želatinové multivitamíny, které se nemusejí polykat. Potěšit můžete také vitamínem D.

Ke stáří bohužel patří i bolavé končetiny a ztuhlé svaly, kterým uleví speciální mořské soli a oleje do koupele s výtažky zahřívacích rostlin – jalovce, zázvoru, rozmarýnu a dalších. Rozpouštějící se přípravek v teplé vodě prohřeje celé tělo a uleví ramenům a krku.

Bolavým kloubům lze pomoct i vnitřním podáváním. V lékárnách seženete řadu přípravků obsahujících kolagen – bílkovinu, která se nachází v kůži, šlachách, kostech a vazivu. S věkem ale této bílkoviny ubývá a je potřeba ji doplnit. Komplexní kloubní výživu můžete pořídit v podobě tablet, sirupů i sáčků pro přípravu nápojů.

Prarodiče také často bojují s pocitem zimy, darujte jim proto dárky, které navodí příjemné teplo. Obchody nabízí nahřívací polštářky, deky i ramenní dečky. K dostání jsou rovněž infračervené lampy včetně ochranných brýlí.

Starší muž a žena přikrytí dekou sedí na sedačce před vánočním stromkem pikselstock / Shutterstock.com

Dárky, které zahřejí zevnitř

Nekonečné zimní večery je potřeba si občas zpříjemnit nejen dobrou četbou, ale i něčím pro navození a uvolnění atmosféry. Překvapte proto dárky, které zahřejí i zevnitř. Něžné pohlaví ocení sladké likéry. Oblíbený je například Baileys slaný karamel, pokud je však babička zastánkyní tradice, volte griotku nebo vaječný likér. Dědečky zase potěší tradiční bylinné likéry v dárkovém balení – Becherovka, Fernet Stock a jiné.

K oblíbeným rituálům nejednoho dědečka patří i sklenka piva po obědě, někdy i po večeři. Ušetřete jim na chvíli práci s taháním těžkých lahví a darujte jim dárkové balení jejich oblíbené značky, které obsahuje až osm piv v lahvích či plechovkách. Na své si přijdou jak milovníci legendárního plzeňského piva Pilsner Urquell, tak i Svijanského Mázu či Budvaru.

Balík piva? To zaručeně potěší!

Ať už pořídíte jakýkoli dárek, dejte si záležet i na tom, jak jej předáte. S láskou zabalený a ozdobený dárek někdy potěší stejně jako jeho obsah.