5 pravidel, jak správně prát vlnu, kašmír či hedvábí

Žena skládá oblečení Irina Lev / Shutterstock.com

Oblečení z vlny, kašmíru, mohéru, hedvábí nebo jiného původem organického materiálu je vždy kvalitnější, pohodlnější a samozřejmě také dražší. Je proto důležité se o něj správně starat, aby vám dlouho vydrželo jako nové. Stačí dodržovat pár zásadních pravidel, umět vybírat ty správné prací prostředky a další vychytávky. Jak prát choulostivé materiály a po čem se v obchodech poohlédnout, vám prozradíme v našem článku.

Přečtěte si také

Tofu v hlavní roli: Co byste o něm před nákupem měli vědět?

Jak vybrat prací prostředek na vlnu, hedvábní a jemné prádlo?

Speciální prací gely prodává většina zavedených i privátních značek. Na výrobcích hledejte označení na vlnu a jemné prádlo, na vlnu a hedvábí nebo wool and silk.

Oproti běžným pracím prostředkům totiž neobsahují chemikálie jako enzymy a bělidla a mají neutrální či mírně kyselé pH, které brání zplstnatění vláken. Cena bývá stejná jako u jiných typů pracích prostředků od dané značky.

Ušetřete raději za správný prášek, nežli za nové oblečení

Nákupní rada

U pracích prášků a gelů vždy sledujte přepočet ceny na prací dávky (bývá uváděna i na cenovkách v regálech). Velmi často se dají koupit velká balení prášku za zdánlivě nízkou cenu, po bližším přezkoumání doporučeného dávkování ovšem zjistíte, že ho na praní spotřebujete i dvakrát více než u jiných výrobků, které díky tomu mohou vyjít levněji. Na Kupi.cz se snadno zorientujete, protože výslednou cenovku uvidíte i v přepočtu na jednotlivé kusy či stejnou váhu nebo objem.

Žena drží koš s prádlem Inside Creative House / Shutterstock.com

5 základních pravidel pro praní oblečení z choulostivých materiálů

1. Prací prostředek – vždy vybírejte speciální na vlnu a hedvábí

Choulostivé materiály jsou citlivé na chemické látky. Ideálně proto volte prací prášky a gely speciálně určené na jemné, choulostivé prádlo nebo přímo na vlnu a hedvábí. Vyhněte se také práškům na bílé prádlo – často totiž obsahují bělidla a jiné chemikálie, které by mohly vlnu, kašmír či hedvábí nevratně poškodit (více než běžná umělá vlákna či bavlnu).

2. Dávkování – raději méně a podle návodu

Zvláště u choulostivého prádla platí čím méně, tím lépe. S pracím prostředkem to nepřehánějte (na oblečení by mohly ulpívat zbytky a vytvářet skvrny), dodržujte doporučené dávkování na obalu. Většina přípravků také rozlišuje dávkování v závislosti na tvrdosti vody – pokud ji u vás doma neznáte, na internetu nebo v drogeriích se dají poměrně levně koupit domácí páskové testovací sady.

3. Teplota vody a způsob praní – volte speciální šetrné programy a nízkou teplotu vody

Nejlepší je prát choulostivé materiály v ruce (máchání ve vlažné vodě s pracím prostředkem několikrát opakujte, vždy s novou vodou). Pokud je dáte do pračky, perte je odděleně, při nízkých teplotách (20–30 °C) a volte šetrné programy (buďto speciální na choulostivé prádlo, vlnu apod., nebo ekologické či s kratším cyklem).

Vždy také sledujte symboly a doporučení ohledně praní a sušení na štítcích výrobků. Některé vlněné, kašmírové či hedvábné kousky mohou obsahovat i jiné příměsi, které vyžadují jiné prací postupy.

Praní jemného prádla v pračce Kalcutta / Shutterstock.com

4. Ždímání – vystačíte si s jemným mačkáním a froté ručníkem

Vyprané oblečení z těchto materiálů nikdy neždímejte a v pračce volte co nejméně otáček. Po vyprání pouze jemně v rukách vymačkejte přebytečnou vodu, kterou můžete také vsáknout do froté ručníku, do kterého daný kousek oblečení šetrně zabalíte.

5. Sušení – vždy vodorovně, mimo přímý zdroj tepla

Oblečení z choulostivých materiálů nikdy nesušte pověšené, mohlo by se tak vytahat a zdeformovat. Vlna a podobné materiály navíc schnou dlouho a jsou poměrně těžké. Nejlepší je nechat prádlo uschnout položené – na zmíněném ručníku nebo třeba na celé ploše skládacího sušáku. Vyhněte se také sušení na topení nebo na přímém slunci.

Vybírejte v akci ty správné pomocníky na jemné praní

Pořiďte si sáčky na praní – choulostivé prádlo ochrání před poničením

Na hedvábné kousky oblečení, spodní prádlo a další jemné druhy jsou ideální pytlíky na praní. Jejich širokou nabídku v různých velikostech najdete na internetu, v prodejnách s nábytkem, domácími potřebami i v některých drogeriích. Ceny se většinou pohybují od 50 do 100 Kč za kus, záleží na rozměrech.

  • Pozor si při praní vlny dávejte na různé spony či kolíčky na praní pro sepnutí podprsenek či ponožek (jinak jsou samozřejmě užitečnou vychytávkou). Pokud spolu s nimi perete i vlněné svetry nebo tkaniny s hrubším vzorem, mohly by se vám do nich během praní zachytit a vytahat vlákna.