Čeští rybáři mají oči pro pláč. Restaurace jsou zavřené a za hranicemi kapry nikdo nechce

V zahraničí letos nemají o české kapry zájem Canva

Čeští zpracovatelé ryb se ocitají na sklonku nejhoršího roku všech dob. Nikdy nemuseli řešit, co s neprodanými rybami budou dělat. Koronavirus však letos všechno změnil a české rybáře tvrdě zasáhl.

Přečtěte si také

V úterý 19. ledna se otevřou obchody s dětským oblečením, obuví, spodním prádlem i papírnictví
V úterý 19. ledna se otevřou obchody s dětským oblečením, obuví, spodním prádlem i papírnictví

První i druhá vlna koronaviru rybářství těžce poznamenala

„Dopady do ekonomiky společnosti budou významné,“ vyjádřil své obavy v souvislosti s koronavirem předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha.

Ačkoli se to tak může na první pohled zdát, není jeho citace aktuální predikcí. Takto o dopadech koronaviru totiž Malecha hovořil už před Velikonocemi, kdy jsme čelili teprve první vlně pandemie. Kvůli uzavírání restaurací a hotelů posléze přestaly chodit poptávky z Francie, Německa, Polska či Rumunska.

A ani teď před Vánocemi to bohužel nevypadá jinak. I v tomto období, kdy jsou restaurace i hotely zavřené a poptávky ze zahraničí opět nepřichází, musí čeští producenti ryb řešit problémy, které nikdy před tím řešit nemuseli – „Co s těmi rybami budeme dělat?“

Letos se bohužel kvůli koronaviru nekonaly ani tradiční slavnostní výlovy rybníků Canva

Odbyt do Polska se Rybníkářství Pohořelice zastavil

Potíže potvrzuje i Roman Osička, ředitel Rybníkářství Pohořelice, který si postěžoval, že export do Polska se letos rovnal nule – přitom v předchozích letech tam tato firma pravidelně dodávala 150 až 200 tun kaprů.

„Opatření spojená s covidem-19 se nás velmi negativně dotýkají. A to nejenom výrazným poklesem exportu ryb do zahraničí, ale i snížením prodejů ryb u nás,“ okomentoval současný stav pro Seznam Zprávy Roman Osička a dodal, že ztráty v tržbách na jaře přesáhly částku 10 milionů korun.

Ke kaprovi nesmí chybět pořádný salát

Rok 2020 je pro rybáře zakletý

Letošní rok je prakticky pro všechny zcela jiný než běžně – a rybáři s rybníkáři nejsou výjimkou. Nekonaly se ani tradiční slavnostní výlovy rybníků, které rok od roku lákaly stále více návštěvníků na rybí speciality a jiné dobroty nejen z ryb. A aby toho nebylo málo, i nad Vánocemi zatím visí velký otazník.

Podobně jako pohořeličtí se o současné těžké situaci vyjadřují i ostatní čeští producenti ryb. Například Rybářství Hluboká jich má na sádkách okolo 300 tun, přičemž o jejich osudu není zatím zcela jasno. Uklidňují se však tím, že díky chladnému počasí by jim ryby mohly vydržet až do února.

Klatovští si od Vánoc slibují zlepšení odbytu, věří i v otevření restaurací Jiří Fröhlich / Pixabay

V Klatovech jsou optimističtí

Kdyby nebylo pandemie, nejen producenti ryb by si jistě oddechli. Například Klatovské rybářství totiž letos vylovilo svůj největší rybník Kovčín s rozlohou 106 hektarů, který vylovuje každý druhý rok. Díky plnému stavu vody z něj získali dokonce více než v letech předchozích, a to přes 120 tun ryb, kdy 110 tun představovali jen kapři. Předloni jich přitom rybník vydal „jen“ 70 tun.

I přesto ovšem zůstává ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček optimistický. „Lovíme podle plánu. I když je situace v zemi, jaká je, tak počítáme s tím, že se všechno rozběhne, že vánoční prodeje půjdou, doufáme, že i ty exporty (do Německa, Rakouska, Francie a Polska)“, vyjádřil své naděje Václav Voráček v odborném zemědělském časopisu Zemědělec.

Kvalitní ryby si dnes můžete dopřát kdykoliv

Češi jedí málo ryb – a to je škoda

Kapr je na Vánoce stále tradicí a Češi mají tradice rádi, zvláště pak o vánočních svátcích. České producenty však toto období samo o sobě nezachrání. Na jednoho Čecha totiž za rok připadá jen 1,4 kg ryb, což je žalostně málo.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz