Tyto extravagantní koktejly byste si z nápojového lístku pravděpodobně nikdy neobjednali. Pro jiné jsou ovšem vrcholným chuťovým zážitkem. Už jen proto, že většina z jejich hlavních ingrediencí se hodí spíše k přípravě jídla než drinků – a jiné zase nabízí smrtící kombinace. Který z těchto 6 koktejlů, pocházejících ze světa i od nás z Česka, byste měli odvahu vyzkoušet?
Myslíte-li si, že se chuť výborného koňaku nedá už více vylepšit, pak jste na omylu. Tedy za předpokladu, že milujete kombinaci šunky a sýru. Asi tak jako proslulý someliér jedné chicagské restaurace, Adam Seger, který tento drink vymyslel. A jak celý nápoj vzniká?
Do francouzského koňaku Hennessy se na dva týdny naloží vyzrálá španělská šunka Ibérico a následně med, skořice a limetková šťáva. „Ham and Cheese“ koktejl se servíruje s plátkem křupavého rozpečeného sýra Manchego a snítkou rozmarýnu.
Tento drink jako stvořený pro začátek dne vymysleli v jednom koktejlovém baru v Londýně (kde taky jinde, když jde o snídani). Vzniká tak, že se nejprve opeče slanina a vyškvařený tuk se smíchá s whisky Jack Daniel's. Tekutina se dá přes noc do mrazáku, kde se přebytečný tuk vysráží na povrch a je možné jej přecedit. Slaninová whisky se poté smíchá s vaječným bílkem, javorovým sirupem, citronovou šťávou, pomerančovým bitterem a hotový koktejl se podává ve sklenici na martini s křupavými plátky opečené slaniny.
Když milujete hovězí, uděláte vše proto, abyste si jej mohli vychutnávat všude. I na baru. Tak to alespoň udělal americký šéfkuchař Richard Blais, který vzal oblíbený irský pokrm Corned Beef (naložené solené hovězí) a přetransformoval jej v koktejl. Corned Beef Collins se potom skládá z irské whisky Michael Collins, pár kapek extraktu z naloženého hovězího masa, šťávy z hlávkového zelí, citronové šťávy a sody.
Pro autentickou atmosféru se tento koktejl navíc podává s uzenou vůní – nejprve se nechá vyudit speciální směs koření (bobkový list, pepř, koriandr, sůl a hořčicová semínka) s kousky dubového dřeva. Vzniklý kouř se poté chytá do uzavřených sklenic a ty se otevírají až během popíjení koktejlu.
Jak už samotný název („smrt odpoledne“) napovídá, tady půjde doslova o život. Tento ikonický drink vymyslel sám spisovatel Ernest Hemingway, jenž byl považován za velkého milovníka koktejlů – a stejně pojmenoval i jednu ze svých knih. Recept je velmi prostý. Jedná se o 3 cl absintu (s min. 70% obsahem alkoholu) smíchaného s vychlazeným šampaňským či sektem. Hemingway doporučoval pomalu si vychutnávat nejlépe tři až pět sklenek tohoto koktejlu po sobě.
Pro další šílené kombinace nemusíme chodit daleko. I česká koktejlová scéna umí být pěkně kreativní (a mnohdy nepříliš lákavá). Mezi „populární“ bizarnosti tuzemského míchacího folklóru patří bezesporu drinky jako Drátěnka – ta vzniká smícháním tuzemáku s octem (někdy se přidává také pepř).
I tento koktejl vznikl, podobně jako Drátěnka, u nás v Česku – a je neméně extravagantní. Připravuje se tak, že se půlka panákovky naplní ovocným sirupem a zbytek se dolije vodkou. K tomu se nakonec přidá pálivá omáčka Tabasco, která obě tekutiny uprostřed oddělí a dodá obsahu pořádný říz.