Květákový řízek jinak: Vyzkoušejte netradiční variantu

Cena květáku v posledních dnech stále stoupá, proč si ho ale nedopřát třeba ke svátečnímu obědu jako řízek. Obalované růžičky zná každý z nás, v našem videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Přečtěte si také

Velká papírová krize je tu! Cena papíru letí vzhůru a výrobci nestíhají vyrábět obaly
Velká papírová krize je tu! Cena papíru letí vzhůru a výrobci nestíhají vyrábět obaly

Pokud milujete květákové řízky a chcete překvapit rodinu něčím nevšedním, vyzkoušejte si řízky z květáku trochu jinak. Jak jsme již v úvodu zmínili, je důležité mít každý zářez do této zeleniny dobře promyšlený, aby se vám květák nerozsypal. Na tento recept je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe

Ingredience 

  • 1 květák
  • 4 vejce
  • sůl a koření na dochucení (česnek, pepř, bylinky)
  • strouhanka a hladká mouka na obalení 
  • olej na smažení
Květákový řízek jinak: Vyzkoušejte netradiční variantu Kupi.cz

Postup

  1. Květák očistěte a odstraňte přebytečné listy z hlávky. 
  2. Podívejte se, kde má stonek a od něj začněte ideálně krájet hlávku podélně na plátky. Ty následně 10 minut povařte.
  3. Pokud se vám některé růžičky rozpadnou, nevadí – dejte je bokem a připravte z nich třeba polévku. 
  4. Květákové řízky obalujte v klasickém trojobalu, tedy v pořadí mouka, vejce, strouhanka.
  5. Následně obalené plátky osmažte z obou stran dozlatova na vysoké vrstvě oleje. 
  6. Podávejte s vařeným bramborem, tatarkou a zasypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou. 
Nákup potravin na recept najdete v akci na Kupi.cz Kupi.cz
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz