Květákový řízek jinak: Vyzkoušejte netradiční variantu

Cena květáku v posledních dnech stále stoupá, proč si ho ale nedopřát třeba ke svátečnímu obědu jako řízek. Obalované růžičky zná každý z nás, v našem videoreceptu vám nicméně prozradíme, jak si připravit klasický řízek – ovšem bez masa. Až ho však budete také zkoušet, držte se hesla „dvakrát měř a jednou řež“. Jinak by se vám totiž mohlo stát, že vás celý květák vyjde sotva na jednu porci.

Přečtěte si také

Britové vynalezli nový typ alkoholu, po kterém se opijete, ale bez ranní kocoviny
Britové vynalezli nový typ alkoholu, po kterém se opijete, ale bez ranní kocoviny

Pokud milujete květákové řízky a chcete překvapit rodinu něčím nevšedním, vyzkoušejte si řízky z květáku trochu jinak. Jak jsme již v úvodu zmínili, je důležité mít každý zářez do této zeleniny dobře promyšlený, aby se vám květák nerozsypal. Na tento recept je vhodný pouze ten kus, který má své růžičky pevně u sebe

Ingredience 

  • 1 květák
  • 4 vejce
  • sůl a koření na dochucení (česnek, pepř, bylinky)
  • strouhanka a hladká mouka na obalení 
  • olej na smažení
Květákový řízek jinak: Vyzkoušejte netradiční variantu Kupi.cz

Postup

  1. Květák očistěte a odstraňte přebytečné listy z hlávky. 
  2. Podívejte se, kde má stonek a od něj začněte ideálně krájet hlávku podélně na plátky. Ty následně 10 minut povařte.
  3. Pokud se vám některé růžičky rozpadnou, nevadí – dejte je bokem a připravte z nich třeba polévku. 
  4. Květákové řízky obalujte v klasickém trojobalu, tedy v pořadí mouka, vejce, strouhanka.
  5. Následně obalené plátky osmažte z obou stran dozlatova na vysoké vrstvě oleje. 
  6. Podávejte s vařeným bramborem, tatarkou a zasypané čerstvou pažitkou nebo petrželkou. 
Nákup potravin na recept najdete v akci na Kupi.cz Kupi.cz
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz