Letos si Češi zalyžují: Střediska se otevřou, ale s novými pravidly a rouškami

Letos si Češi zalyžují: Střediska se otevřou, ale s novými pravidly Canva

Ministerstva průmyslu a zdravotnictví se shodla, že sikareály letos i přes koronavirová opatření mohou zahájit svou sezónu. Podmínkou však bude, aby organizačně zajistily rozestupy v rámci front na vleky.

Přečtěte si také

V Tokiu doručuje jídlo robot: Uber zde testuje chytré samořízené vozítko

S prvními mrazy začala již některá lyžařská střediska se zasněžováním a přípravou na nadcházející sezónu. Otázkou však zůstává, za jakých podmínek a kdy bude sezóna na horách odstartována. Po včerejším jednání zástupců provozovatelů lyžařských středisek a vleků, ministerstva průmyslu a zdravotnictví spolu s hygieniky a Národní sportovní agenturou svitla naděje, že se již brzy dozvíme, kdy si letos budou moct Češi zalyžovat. 

„Během tohoto týdne máme za úkol vymyslet návrh pro nastavení systému fungování areálů při různých stupních na škále PES. Jedná se hlavně o přesnou definici, jak budou zajištěny rozestupy v rámci front na vleky. Jestli bude stačit rozestup 2 metry, nebo bude muset zajistit provozovatel více front na lanovky," říká mluvčí Národní sportovní agentury Jakub Večerka. Návrh posoudí hygienici a finální slovo k pravidlům má pak Ministerstvo zdravotnictví. 

Vzhledem k blížícímu se startu sezóny na horách, by mělo rozhodnutí být veřejnosti představeno v brzké době. 

V Itálii nebo Rakousku se lyžuje bez omezení

Zástupci lyžařského byznysu dávají za vzor Itálii nebo Rakousko, kde se již na některých místech lyžuje bez omezených front, pouze s rouškami a rozestupy. 

Jak se na zimní sporty dívá PES 

V protiepidemickém systému (PES) se počítá i s omezením při sportu.

  • Aktuálně jsme na stupni 4, který umožňuje rekreační venkovní sportování skupinek do 6 osob. 
  • Pokud bychom si polepšili na trojku, mohli bychom sportovat venku i ve větších skupinkách.
  • Ideálním stupněm pro volné sportování bez omezení je dvojka. 
Multifunkční šátek se při lyžování bude hodit místo roušky

Jsou povinné roušky na lanovkách?

Je důležité zmínit, že lanovky se považují za dopravní prostředek, tudíž bychom měli mít roušku nasazenou i během jízdy. S povinností nosit roušku ve veřejné dopravě se počítá ve všech 5 stupních rizikového indexu PES.

Na otevření lyžařských areálů čekají obchody i restauratéři 

Podle slov zástupců skiareálů tvoří ceny za lyžařské pasy v areálech pouze část toho, co lidé na horách utratí. Na zahájení sezóny jsou závislí také hoteliéři, dopravci, restauratéři či prodejci lyžařských potřeb. Pokud by měli lyžaři obavy, že se do skiareálů nedostanou, znamenalo by to pro všechna tato odvětví velké ztráty. 

Tip: Před cestou na lyže se náležitě vybavte. Všechny akční letáky sportovních potřeb a oblečení najdete online na Kupi.cz