Běžecká sezona nekončí. Jak se správně obléct na běh v zimě

Běh v zimě? Pozor, může se stát vaší novou závislostí Canva

S nástupem krátkých dní a nízkých teplot schováváte běžeckou obuv a s povzdechem se těšíte na jaro, až zase vyběhnete? Přestože je pro vás zatím zimní běh neznámou, můžete mu letos dát šanci – stačí si opatřit vhodnou běžeckou výbavu a opatrně začít. Zimní scenérie vás okouzlí a podpoří i vaši fyzickou zdatnost. Půjdete do toho?

Přečtěte si také

Blíží se jarní Sbírka potravin. Víme, kdy bude probíhat v prodejnách a jak lze přispět online

Jarní a letní krásné počasí přímo láká vyběhnout ven a užít si čerstvý vzduch. Proč ale neběhat i v zimě? Běhat za každého počasí má své kouzlo – a vy jste mu právě teď na stopě! Jaké zásady při běhu v zimě dodržovat a co si musíte pořídit?

Dýchejte nosem

Chcete-li v běhu pokračovat také v zimě, zaměřte se nejprve na správné dýchání. Dýchání ústy by vás mohlo v chladných teplotách ohrozit – budete totiž náchylnější na nachlazení horních cest dýchacích. Dýchejte proto vždy nosem. Tak můžete běhat dokonce i při záporných teplotách, i tady je však potřeba brát ohled na vaše tělesné dispozice, potřeby těla a vhodnou zimní výbavu. Vhodné je přes zimní měsíce snížit tempo a nehledět na rychlost – prostě si běh užijte naplno.

Aby vám při kochání se neumrzly nohy

Obuv je základ

Základ pro běh? Dobré a kvalitní tenisky, ale to jistě dobře víte. Budou vám ovšem stačit ty, ve kterých běháte po zbytek roku? Odpověď zní: nebudou. Listí, bahno, sníh – je čas vsadit na běžecké boty s dobrým vzorkem do terénu, které nekloužou. Ideálně se poohlédněte po běžecké obuvi, která je nepromokavá. Chystáte se běhat i v lese nebo na horách, kde hrozí zamrzlý a kluzký povrch? Pro milovníky terénního běhu jsou tu běžecké boty s hřeby – skvělá prevence pádu. Obuv vybírejte podle toho, na jakém místě se budete pohybovat.

Tip: Vyberte si běžeckou obuv do každého počasí. Vybírat můžete v akčních letácích na Kupi: objevte akce ve Sportisimu nebo v Decathlonu. A tip od nás? Najít v nich lze i skvělé dárky pro vášnivé sportovce!

Kouzelné zimní krajiny se při běhu v zimních měsících nebudete moci nabažit, vzít můžete i svého psa Canva

Hlava v teple

Vaše srdce patří zimě a máte chuť co nejdříve vyběhnout? Srdce nechte zimě, hlavu však mějte v teple. A nejen ji – v teple je třeba udržovat i ruce a krk. Hodit se vám bude nejen praktická běžecká čepice či čelenka, ale i rukavice. Pokrývka hlavy by měla být prodyšná, na druhou stranu by ovšem neměla profouknout.

Vhod vám kromě zmíněné čepice či čelenky přijde také praktická čelovka – dříve se stmívá a běh ve tmě není nic příjemného. A nezapomeňte si do výbavy pořídit i sportovní nákrčník, který ochrání krk i dýchací cesty, pokud bude vzduch až příliš chladný.

Ideální dárek pro každého vášnivého běžce

Vrstvení je klíč

V čem běhat v zimních měsících? Nespletete se s třemi vrstvami. Spodní vrstva musí dobře sedět, slouží k odvádění potu a zachování tepla. Hodit se vám rozhodně budou svršky z oblíbené hřejivé merino vlny. Ta nejenže všechny funkce splňuje, ale navíc nezapáchá.

A co druhá vrstva? Můžete ji mít, nebo nemusíte. Záleží jen na vás a vaší snášenlivosti chladu. Prostě a jednoduše běh s prostřední vrstvou vyzkoušejte – je vám ve funkční mikině dobře, nebo příliš horko? To musíte zvážit sami.

Posledním krokem vrstvení je pak nezbytná bunda a běžecké kalhoty. Bunda musí být opět větru vzdorná, ideálně nepromokavá. A jak poznáte, že jste oblečení správně? Ještě než se rozběhnete, cítíte mírný chlad, avšak zima vám není.

Se správnou výbavou se běhání v zimě bát opravdu nemusíte Canva

Trénink v zimě

Co a jak trénovat v zimních měsících? Jak jsme už zmínili, není třeba sportovat rychlostně, ale spíš vytrvalostně. Naučíte se užít si běh bez přerušení a nenechat se rozhodit ani výkyvy počasí. Venku buďte stále v pohybu, aby nedošlo k prochladnutí. A důležitá rada na závěr – nezapomínejte, ostatně jako po celý rok, že vaše tělo si kromě zdravého pohybu zaslouží také regeneraci, tedy čas odpočinku. Čas, který věnujete sami sobě, než se zase vydáte vstříc dalším kilometrům.

Tip: Kvalitní pánská i dámská termo trika jako hřejivou funkční spodní vrstvu na běh, hory i lyže najdete třeba v letácích Intersport. Ten aktuální platí až do neděle 13. prosince.