Náš kmín vs. kmín římský: Je v nich velký rozdíl

Schválně, poznáte, o jaký kmín se jedná? Tohle je kmín kořenný Holger Langmaier / Pixabay

Jak moc se vyznáte v koření? Pokud sázíte na pár osvědčených kořenek, které máte v kuchyni, členění kmínu vás dost možná zaskočí. Přestože si jsou kmín římský i kořenný (který je u nás známější) podobné, zaměňovat byste je určitě neměli – jejich chuť i vůně se totiž zásadně liší. Jak je rozeznat?

Přečtěte si také

Péct, zahušťovat a vařit se dá i bez lepku! Znáte kokosovou, jáhlovou či hrachovou mouku?
Péct, zahušťovat a vařit se dá i bez lepku! Znáte kokosovou, jáhlovou či hrachovou mouku?

Kmín dělá velký zmatek při překladech

Pokud jste někdy narazili na překlad receptů v angličtině či na anglicky psané kuchařky, dost možná vás zaskočila již nejednoznačnost anglického názvosloví. A Google překladač vám moc nepomůže.

V angličtině se totiž pro kmín vyskytují hned výrazy – „cumin“ a „caraway“. S prvním z nich jste se nejspíš už dost možná setkali a pravděpodobně jím taktéž označujete nám dobře známý kmín kořenný. V tom ovšem děláte chybu, správně je totiž výraz druhý!

Caraway vs. cumin – co je co?

Caraway je kmín kořenný, tedy náš český kmín, zatímco za slovem cumin se skrývá kmín římský. Oba druhy si jsou podobné, a tak není divu, že při překladech dochází často k chybám. Přestože si jsou oba co do vzhledu velice podobné, kdybyste měli možnost přičichnout si k nim či je ochutnat, rozdíl poznáte okamžitě.

Pokud se vydáte do obchodu pro kmín, nehrozí však, že byste se spletli. Zatímco se kmín kořenný běžně prodává pod označením „kmín“, kmín římský má v názvu vždy napsáno „římský“.

Vážně – pohlídejte si ho v akci

Kmín kořenný má komplexní a hřejivou chuť, Evropané jej velmi dobře znají

Jak jsme již zmínili, u nás o dost známější je kmín kořenný. Jeho hlavní aromatickou sloučeninou je S-karvon, který je ve vůni zodpovědný za silnou kořenitost s nádechem lékořice, mentolu, žita a anýzu. Dalšími výraznějšími aromatickými sloučeninami jsou pak limonen a sabinen.

Právě díky karvonu můžete kmín kombinovat s anýzem, který s ním sdílí lékořicové aroma, které bude tím pádem výraznější. Pokud tato dvě koření smícháte, docílíte nejen opojně lékořicové vůně, ale vytvoříte také příjemnou, dřevitě hřejivou kombinaci. Pokud s ním naopak spárujete skořici a nové koření, probudíte ve výsledné chuti příjemnou sladkost. Ta se však projeví taktéž v kombinaci s kardamomem či muškátovým oříškem.

Tak tohle je náš kmín, tedy kmín kořenný, na který jsme zvyklí David Mark / Pixabay

Na co se kmín kořenný v kuchyni nejvíce hodí?

Kmín v kuchyni oceníte zejména při přípravě zelí, červené řepy, červeného masa, kachny, husy, tučných ryb, sušenek a samozřejmě při pečení chleba.

Na co se kmín třeba hodí?

Kmín římský je základním komponentem exotických pokrmů

Římský kmín má na rozdíl od toho našeho trochu jiné složení. Jeho hlavní aromatickou sloučeninou je kuminaldehyd, který je zemitý, nahořklý a vonící po bylinkách. Toto koření je u nás o něco méně známé, ve světě je však přesto oblíbené. Nejvíce se používá coby nedílná součást indické, severoafrické a mexické kuchyně a náramně se hodí do kyselejších pokrmů.

Kmín římský je skutečně velmi podobný kmínu kořennému Azwar Thaufeeq / Pixabay

I kmín římský je v kombinaci s určitými druhy koření hřejivý

Kombinací kmínu římského se skořicí, kardamomem či muškátovým oříškem dosáhnete právě díky kuminaldehydu příjemné hřejivosti. Jeho dalšími výraznými aromatickými sloučeninami jsou pak pinen (vhodné kombinovat s černým pepřem a černým kardamomem) a cymen (vhodné kombinovat s anýzem, koriandrem či koptským kmínem).

Jak využít kmín římský v kuchyni?

Kmín římský v kuchyni oceníte zejména při přípravě lilku, kořenové zeleniny, luštěnin, hovězího a jehněčího masa či dresinků. Je ale také součástí několika exotických směsí koření, jako je turecký babarat, advieh, dukkah, hawaji či chaat masala.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz