Pěstitelé se letos obávají malého odbytu vánočních hvězd. Jejich kvalitu poznáte podle květů

Pěstitelé se letos obávají malého odbytu vánočních hvězd. Kde je koupíte a jak poznat ty zdravé? Canva

Vánoční hvězda je nedílnou součástí vánoční výzdoby a mnozí si bez ní nedokážou Vánoce ani představit. I přesto se ale letos pěstitelé bojí, že zájem o ně bude nižší než v předchozích letech a velkou část budou muset po svátcích vyhodit. Co za tím stojí a kde vánoční hvězdy můžete letos koupit? To, i tipy, jak je v obchodech vybírat, vám prozradíme v našem článku.

Přečtěte si také

Jak se zbavit bradavice? Než podstoupíte zákrok, zkuste přípravky z lékárny a babské rady

Vánoční hvězdy koupíte během lockdownu i v hobbymarketech, lidé to však neví

Již během první vlny pandemie se ukázalo, že koronavirová krize měla negativní dopad také na české pěstitele, kterým zavřené obchody výrazně snížily odbyt květin.

Na jaře tak museli například vyhodit velkou část vypěstovaných primulí a macešek, na podzim chryzantémy. Nyní jsou v ohrožení vánoční hvězdy. Důvod je prostý – zavřené hobbymarkety a nejasné podmínky pro otevření dalších typů prodejen. Lidé zkrátka neví, kde všude je otevřeno a kde mohou vánoční hvězdy (případně další květiny a rostliny) kupovat.

Problém představují zejména výše zmíněné hobbymarkety. Zatímco hlavní prodejny jsou uzavřené, málo zákazníků ví, že zahradní centra a oddělení zahrady hobbymarketů zůstávají otevřená a je možné v nich květiny osobně nakupovat. Většinou jsou tyto části prodejen zpřístupněny speciálně vyčleněným vchodem.

Koupit je můžete i v supermarketech

V těchto obchodech můžete vánoční hvězdy koupit, jsou otevřené:

  • zahradní centra hobbymarketů (Hornbach, Obi, Unihobby apod.)
  • květinářství a zahradnictví
  • supermarkety a hypermarkety

Většina prodaných hvězd u nás pochází z tuzemské produkce, napoví značka Česká květina

Podle Svazu květinářů a floristů ČR (SKF ČR) se u nás každoročně prodají zhruba 2 miliony vánočních hvězd. A 80–90 % produkce pochází přímo od nás z Česka. Jak uvedl Jiří Horák, předseda SKF ČR, právě české vánoční hvězdy jsou zárukou kvality. Nejsou totiž při převozu vystaveny rizikovým podmínkám (skladování v chladu apod.), jako je tomu u květin dovážených ze zahraničí, převážně z Holandska.

Aby mezi českými zákazníky zvýšili povědomí o tuzemské produkci květin a pomohli domácím producentům, vytvořil Svaz květinářů a floristů marketingovou značku Česká květina. Ta zaručuje, že byla rostlina vypěstována v Česku (snadno ji díky této značce rozpoznáte od těch dovezených ze zahraničí) a při dodržení přísných podmínek kvality.

Jak poznat v obchodě kvalitní vánoční hvězdu? Sledujte substrát, listy i její umístění

Pokud chcete mít v obchodě jistotu, že vybíráte zdravou vánoční hvězdu, která vám bude zdobit domov po celé Vánoce, vyplatí se sledovat pár znaků, které její stav odhalí.

  • Všeobecně nemají vánoční hvězdy rády zimu a přílišné vlhko. Vyvarujte se proto těm, které v obchodech stojí v průvanu, chladu nebo přímo venku. Zkontrolujte také jejich substrát – pokud jsou již na prodejně přelité a nacucané vodou, existuje riziko, že jejich kořeny uhnijí a doma vám rychle uvadnou.
  • Listy by neměly po zvednutí rostliny odpadávat, měly by být celozelené a růst již odspodu květináče. Nekupujte rostliny, které mají listy svraštělé, skvrnité nebo s různými výrůstky – to značí napadení škůdci.
  • Dobrým znamením jsou poupata ve středu barevných listenů. To znamená, že hvězda není odkvetlá a bude vám krásně kvést ještě několik měsíců.
  • Nezapomeňte ani na její správný převoz domů, aby vám cestou neprochladla. Na její nákup si sebou vezměte tašku, balicí papír nebo jiný transportní přebal, do kterého ji budete moci zabalit a nenechávejte ji příliš dlouho ani v nevytopeném autě.