Popraskané crinkles se stanou hitem vašich letošních Vánoc! Musíte ale vybrat tu správnou čokoládu

Popraskané crinkles se stanou hitem vašich letošních Vánoc! Musíte ale vybrat tu správnou čokoládu Freepik

Tento čím dál tím populárnější druh cukroví si našel cestu do české vánoční kuchyně teprve před pár lety, jakmile ho ale jednou ochutnáte, okamžitě si jej zamilujete. Crinkles jsou chutí i strukturou podobné brownies. Pod křupavou popraskanou kůrkou, která vypadá jako zasněžená, se ukrývá vláčně měkké těsto rozplývající se na jazyku. V našem článku pro vás máme recept na čokoládové crinkles i tipy, jak vybrat vhodné suroviny, aby se vám výsledek povedl.

Přečtěte si také

Klíšťata přenášejí nejčastěji encefalitidu a lymskou boreliózu, od komára se jí bát nemusíme
Klíšťata přenášejí nejčastěji encefalitidu a lymskou boreliózu, od komára se jí bát nemusíme

Výběr hořké čokolády je důležitý, zapomeňte na náhražky s rostlinnými tuky

Základem výborných čokoládových crinkles je kvalitní hořká čokoláda. Ta by měla mít kolem 50 % kakaa (pokud byste použili mléčnou, bude cukroví až příliš sladké, vysokoprocentní čokoláda by zase nezajistila požadovanou vláčnost a popraskání).

Těsto je při pečení podobné tomu od brownies, základem je kvalitní hořká čokoláda bez rostlinných tuků Unsplash

Důležité je ovšem také její složení, které doporučujeme v obchodech důkladně prozkoumat. A to i u známých značek. Nikdy by neměla obsahovat rostlinné oleje a tuky, jako je tomu u většiny náhražek čokolád na vaření, které obsahují palmový či bambucký tuk. Ty způsobují, že se crinkles roztékají do placky a nejsou krásně nadýchané. Vždy proto vybírejte hořkou čokoládu, která obsahuje pouze kakaové máslo.

Poctivá čokoláda je základ pečení

U přípravy crinkles také vždy sáhněte pouze po pravém másle, žádných jiných náhražkách a tucích na pečení. Máslo se teď před Vánocemi objevuje často ve slevových akcích za nižší ceny a nakoupit jej můžete i s více než 30% slevou.

Crinkles se obalují v moučkovém cukru ještě před pečením, během pečení popraskají a vytvoří krásný efekt Tracy Friesen / Flickr

Recept na čokoládové crinkles

Suroviny:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hořké čokolády s 50 % kakaa (bez obsahu rostlinných tuků)
  • 120 g cukru krupice (lze použít i třtinový)
  • 50 g másla
  • 2 vejce
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • půl lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli
  • cukr moučka na obalení

Postup:

  1. Zvlášť si připravte sypké a tekuté suroviny. Mouku, prášek do pečiva a sůl smíchejte v jedné míse.
  2. Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni spolu s máslem a nechce trochu vychladnout, aby byla tekutina vlažná. Vajíčka vyšlehejte spolu s cukrem (krupice i vanilkovým) do husté pěny.
  3. K našlehaným vejcím pomalu vmíchejte vlažnou čokoládu s máslem a poté přisypte smíchané sypké suroviny. Vytvořte hladké těsto, které dejte v míse zakryté fólií alespoň na 1 hodinu odležet do lednice (lze ovšem nechat i přes noc). Zatuhne a bude se s ním lépe pracovat.
  4. Z hotového těsta vytvarujte menší kuličky (jedna by měla mít v průměru asi 2 cm), které ještě před pečením celé nahusto obalte v moučkovém cukru (ten nijak nesklepávejte). Pokud se vám tvarování nedaří, můžete vždy lžičkou nabrat kousek těsta, vhodit jej nejprve do cukru krystal a obalit a až poté vytvarovat kuličku a obalit v cukru moučkovém.
  5. Kuličky rozprostřete na plech s pečicím papírem – nechte mezi nimi vždy dostatek místa, během pečení totiž nabydou.
  6. Troubu si předehřejte na 180 °C (horkovzdušnou stačí na 160 °C). Kuličky pečte asi 10 minut, maximálně 14 min. (v závislosti na typu trouby může stačit i 8 minut).
  7. Hotové je poznáte tak, že je jejich povrch popraskaný, kůrka tvrdá a pevná, ale po jemném zmáčknutí se propadá – to značí měkký střed (po vychladnutí se ještě trochu více zpevní). Pokud byste nechali crinkles péct déle, vysušily by se a nebyly tak dobré.
Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz