K Vánocům kromě tradičních vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví patří také vůně rumu, svařáku, punče a vaječného likéru. Tyto vánoční nápoje si však nemusíte dopřávat jen v jejich tekuté podobě, skvěle poslouží i jako ingredience do cukroví. Přinášíme vám takové, v nichž i největší škarohlíd a pochybovač uzná, že skutečně obsahují lihovinu.
Včelí úly alias vosí hnízda či rumové kuličky zná asi každý. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zaměřte svoji pozornost na jejich méně známé kolegy z řad pečeného i nepečeného cukroví.
Do přípravy pečeného cukroví se můžete s klidným svědomím pustit už teď, sladké kousky se krásně rozleží. Začít můžete i se slepovanými druhy, jen pozor na jejich náplň. Zatímco u klasického lineckého lze marmeládu namazat hned, u krémových náplní je tomu jinak. Ve většině případů totiž obsahují mléko či smetanu, které mají tendenci se brzo kazit. A nezamezí tomu ani alkohol.
Těsto:
Likérový krém:
Nejdříve si smícháme sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a likér a vypracujeme do pevného těsta, které se nelepí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Další den vyválíme a vykrajujeme srdíčka nebo jiné oblíbené tvary. Na jeden plech klademe plná srdíčka, na druhý plech ta s vyříznutým středem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 až 15 minut.
Kupte se slevou Likér vaječný moravský Metelka.
Krém si kvůli obsaženému mléku připravíme těsně před Vánoci. Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Poté vyšleháme cukr s máslem, přilijeme likér a na závěr přidáme studený pudink. Krém pořádně zamícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici. Na srdíčka, která jsme nechali pár dní odležet, nanášíme krém pomocí nože nebo plnicího sáčku. Slepená je na závěr posypeme moučkovým cukrem.
Změklé máslo utřeme s oběma cukry, postupně přidáme rum, kakao a prosátou mouku. Vypracujeme pevné, nelepivé těsto, které dáme přes noc uležet do lednice. Z odleželého těsta vykrajujeme hvězdičky a pečeme zvolna při 150-180 stupních 10 až 15 minut.
Na závěr můžeme hvězdičky polít bílou polevou, kterou vytvoříme smícháním bílku, moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy, do které lze přidat i lžičku rumu.
Kupte se slevou Božkov Original Tuzemský.
S přípravou nepečeného cukroví začněte těsně před Vánoci – ideálně o čtvrté adventní neděli, která letos vychází na 20. prosince. Nepečené sladkosti mají totiž tendenci se kazit a tomuto procesu nezabrání ani alkohol. Do karet jim oproti pečenému cukroví hraje snadná a rychlá příprava.
Margot tyčinku nastrouháme nahrubo, přidáme rozdrcené piškoty, rum, rozpuštěné máslo, marmeládu a kokos. Všechny suroviny v ruce promícháme a vytvarujeme pevnou směs, kterou dáme alespoň na hodinu odležet do lednice. Následně z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Hotové kuličky skladujeme v chladu.
Kupte se slevou Tyčinka Margot Orion.
Sušené švestky nakrájíme a namočíme na jednu hodinu do svařeného vína. Mezitím si nastrouháme perník, který přidáme k osušeným švestkám a pořádně zamícháme. Podle potřeby přidáme med nebo třtinový cukr. Z těsta tvarujeme kuličky. Dále si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, ve které švestkové kuličky máčíme.