Recept na cukroví s alkoholem: Opilé vánoční cukroví, které dospělí milují

Klasické vánoční cukroví si můžete ozvláštnit tím opilým: Rumové kuličky s kokosem Canva

K Vánocům kromě tradičních vanilkových rohlíčků a lineckého cukroví patří také vůně rumu, svařáku, punče a vaječného likéru. Tyto vánoční nápoje si však nemusíte dopřávat jen v jejich tekuté podobě, skvěle poslouží i jako ingredience do cukroví. Přinášíme vám takové, v nichž i největší škarohlíd a pochybovač uzná, že skutečně obsahují lihovinu.

Přečtěte si také

Mastercard fandí kryptoměnám: Klientům je umožní nakupovat i prodávat a věrnostní body nahradí bitcoinem
Mastercard fandí kryptoměnám: Klientům je umožní nakupovat i prodávat a věrnostní body nahradí bitcoinem

Včelí úly alias vosí hnízda či rumové kuličky zná asi každý. Pokud rádi zkoušíte nové recepty, zaměřte svoji pozornost na jejich méně známé kolegy z řad pečeného i nepečeného cukroví.

Pečené opilé cukroví

Do přípravy pečeného cukroví se můžete s klidným svědomím pustit už teď, sladké kousky se krásně rozleží. Začít můžete i se slepovanými druhy, jen pozor na jejich náplň. Zatímco u klasického lineckého lze marmeládu namazat hned, u krémových náplní je tomu jinak. Ve většině případů totiž obsahují mléko či smetanu, které mají tendenci se brzo kazit. A nezamezí tomu ani alkohol. 

Srdíčka s vaječným likérem Alžběta Šírková

Srdíčka s vaječným likérem

Těsto:

  • 400 gramů hladké mouky
  • 200 gramů změklého másla
  • 100 gramů moučkového cukru (a zbytek na posyp)
  • 1 prášek do pečiva
  • 5 lžic vaječného likéru
  • 2 vaječné žloutky

Likérový krém:

  • 250 ml mléka
  • 1 vanilkový pudink
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 125 gramů másla
  • 5 lžic vaječného likéru

Nejdříve si smícháme sypké suroviny – mouku, cukr a prášek do pečiva. Poté přidáme změklé máslo nakrájené na menší kousky, žloutky a likér a vypracujeme do pevného těsta, které se nelepí. Hotové těsto zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici. Další den vyválíme a vykrajujeme srdíčka nebo jiné oblíbené tvary. Na jeden plech klademe plná srdíčka, na druhý plech ta s vyříznutým středem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů 10 až 15 minut.

Na pořádně dospělé cukroví se bude likér hodit

Krém si kvůli obsaženému mléku připravíme těsně před Vánoci. Nejprve si z mléka a pudinkového prášku uvaříme pudink, který necháme vychladnout. Poté vyšleháme cukr s máslem, přilijeme likér a na závěr přidáme studený pudink. Krém pořádně zamícháme a necháme chvíli odpočinout v lednici. Na srdíčka, která jsme nechali pár dní odležet, nanášíme krém pomocí nože nebo plnicího sáčku. Slepená je na závěr posypeme moučkovým cukrem.

Rumové hvězdičky s bílou polevou Canva

Rumové hvězdičky

  • 250 g polohrubé mouky
  • 150 g másla
  • 60 g moučkového cukru
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžičky kakaa

Změklé máslo utřeme s oběma cukry, postupně přidáme rum, kakao a prosátou mouku. Vypracujeme pevné, nelepivé těsto, které dáme přes noc uležet do lednice. Z odleželého těsta vykrajujeme hvězdičky a pečeme zvolna při 150-180 stupních 10 až 15 minut.

Na závěr můžeme hvězdičky polít bílou polevou, kterou vytvoříme smícháním bílku, moučkového cukru a pár kapek citronové šťávy, do které lze přidat i lžičku rumu. 

Aby mělo sladké ten správný říz

Kdy začít s přípravou nepečeného opilého cukroví? 

S přípravou nepečeného cukroví začněte těsně před Vánoci – ideálně o čtvrté adventní neděli, která letos vychází na 20. prosince. Nepečené sladkosti mají totiž tendenci se kazit a tomuto procesu nezabrání ani alkohol. Do karet jim oproti pečenému cukroví hraje snadná a rychlá příprava

Z Magot tyčinky si můžete připravit punčové kuličky Alžběta Šírková

Punčové margot kuličky

  • 1 velká tyčinka Margot Artemis
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 30 piškotů
  • 80 g másla
  • 4 lžíce rumu
  • 3 lžíce malinové nebo jahodové marmelády
  • strouhaný kokos na obalení

Margot tyčinku nastrouháme nahrubo, přidáme rozdrcené piškoty, rum, rozpuštěné máslo, marmeládu a kokos. Všechny suroviny v ruce promícháme a vytvarujeme pevnou směs, kterou dáme alespoň na hodinu odležet do lednice. Následně z těsta tvoříme kuličky, které obalujeme v kokosu. Hotové kuličky skladujeme v chladu.

Přísada do cukroví i chutný dárek

Švestkové kuličky s vůní svařáku

  • 30 ks sušených švestek bez pecek
  • 1 ks perníku na strouhání
  • 200 ml svařeného vína
  • cukr podle potřeby (nemusí být, švestky jsou sladké)
  • 150 g hořké čokolády
  • 50 g ztuženého tuku

Sušené švestky nakrájíme a namočíme na jednu hodinu do svařeného vína. Mezitím si nastrouháme perník, který přidáme k osušeným švestkám a pořádně zamícháme. Podle potřeby přidáme med nebo třtinový cukr. Z těsta tvarujeme kuličky. Dále si ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu se ztuženým tukem, ve které švestkové kuličky máčíme.

Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz