Snad v každé rodině se vedou debaty nad tím, která majonéza do salátu je ta nejlepší. Babičky si drží své tajné recepty, tatínci i maminky inovují přípravu po svém, dětem chutná vždy nějaká jiná a do toho všeho se motají i názory kamarádů a známých. O tu nejlepší majonézu se dokáže pohádat do krve snad každý. My pro vás ale máme tři recepty, které zaručeně musíte vyzkoušet!
Pokud předpokládáte, že vám poradíme zaručený recept na majonézu, která nepochybně roztančí chuťové buňky vás i vašich bližních, zklameme vás. Chutě každého jsou totiž individuální, a ne každému tedy stejný recept sedne.
I proto vám ale přinášíme hned tři – a na jejich vyladění vám do Vánoc zbývá ještě spousta času. Vyzkoušejte je a doveďte jejich přípravu k dokonalosti. Anebo se jimi jen inspirujte a vyrobte si majonézu vlastní.
Dobrou majonézu dělají vajíčka. V obchodech si sice můžete již hotové majonézy koupit, těm domácím se ale zpravidla nevyrovnají – nejen, že jejich chuť neovlivníte, ale váš salát vám mohou i úplně zničit. Lepší je tak dát si tu práci s domácí přípravou. Majonézy můžete mít ze syrových vajec, ale také z těch tepelně upravených ve vodní lázni. Připočtěte k tomu velké množství ingrediencí, koření... fantazii se zkrátka meze nekladou. Základ je však zpravidla stejný.
Kromě úpravy vajíček můžete na majonézy využít i velké množství ingrediencí a koření, fantazii se meze takřka nekladou. Její základ je však vždy stejný. Jak si jej připravit?
Budete potřebovat:
Žloutky oddělíme od bílků a po malých kapičkách (cca vždy po pěti) do nich vmícháme olej. Ke konci je tento proces už složitější, protože vejce mají tendenci se od oleje vysrážet – důležité je však vytrvat. Může to zabrat trochu déle, ale výsledek stojí za to!
Olej přidáváme, dokud hmota není opravdu hustá, zhruba jako velmi tuhý puding. V tu chvíli je základ hotový – a je čas vybrat si další suroviny podle typu majonézy, kterou chcete připravit.
Tento recept patří mezi ostřílené klasiky, které nezklamou. Je univerzální a můžete jej použít i do jiných typů salátů, případně si ho doladit podle chuti a přidat další koření.
Budete potřebovat:
Do mísy s vymíchaným základem (žloutek a olej) přidejte celý jogurt, 1 lžíci plnotučné hořčice, lžičku soli, 1/4 lžičky pepře a pořádně prošlehejte ruční metličkou. Pokud by se vám základ zdál příliš hustý, můžete ho lehce doředit mlékem a lákem z okurek. Ochutnejte a dolaďte podle sebe. Poté už můžete nalít do salátu, promíchat a nechat odstát do druhého dne.
Pokud preferujete ostřejší pokrmy s nádechem exotiky, vyzkoušejte alternativu této majonézy – variantu s dijonskou hořčicí a citronem. Postupujte úplně stejně, pouze plnotučnou hořčici zaměňte za dijonskou. Po smíchání surovin pak přidejte kůru a šťávu z půlky citronu, případně 1/2 lžičky citronové trávy, pokud chcete mít chuť i vůni intenzivnější.
Tento typ majonézy patří mezi typicky poctivé, ale také hutnější a těžší varianty zálivky do salátu. Rozhodně vás svou plností a smetanovou chutí okouzlí. Pokud si tedy nepotrpíte na žádné výstřelky v citronu či jogurtu, je tato majonéza právě pro vás!
Budete potřebovat:
Postup je opět stejný jako u receptu prvního, tentokrát však budete nahrazovat jogurt smetanou. Do vymíchaného základu ze žloutků a oleje přidejte smetanu, lžíci plnotučné hořčice, lžičku soli a 1/4 lžičky pepře a ruční metličkou důkladně prošlehejte. Opět lze v případě potřeby doředit mlékem a lákem. Po dochucení pak spojte majonézu se salátem a nechte uležet.
Někoho by majonéza z čerstvých vajec mohla děsit svou syrovostí. My pro vás ovšem máme řešení – tepelně upravenou majonézu z vodní lázně.
Budete potřebovat:
Vše nalijeme do nerezové misky, kterou umístíme do hrnce s lehce bublající, horkou vodou. Docílíme tak efektu vodní lázně. Mixérem budeme šlehat cca 10 minut, dokud vejce neprojde tepelným zpracováním, a poté necháme vychladnout. Do hotové směsi můžeme případně pro zjemnění a odlehčení přidat ještě jogurt – množství dle chuti, cca 250–400 ml.
Pokud jste vegan a hledáte alternativu na zálivku do bramborového salátu, máme pro vás geniální náhražku. Zálivka z červené čočky běžně chutná i masožravcům – vyzkoušeno a ověřeno!
Budete potřebovat:
Uvařte si červenou čočku doměkka a nechte vychladit. Pokud vám zbylo hodně vody, mírně slijte, cca 1 dcl ale klidně můžete nechat. Čočku následně smíchejte se zbylými surovinami a rozmixujte dohladka. Můžete použít jak do bramborového, tak jakéhokoliv jiného salátu, geniálně se však hodí i na těstoviny s rajčaty. A pokud by vám v zálivce chyběla mírná nakyslost, můžete do ní přidat jogurt.
Pokud jste někdy ochutnali salát z restaurace, pak jistě víte, že docílit jeho typické chuti není nic snadného. My vám ovšem poradíme, jak na to:
Ať už se pustíte do kterékoli majonézy, zaručujeme vám, že se budete oblizovat až za ušima. Všechny druhy jsme otestovali a pravidelně je do našeho jídelníčku zařazujeme. Pokud se nedokážete rozhodnout, kterou vybrat, připravte si od každé malé množství, a poté je promíchejte se salátem ve čtyřech různých mísách – celá rodina pak může ochutnávat a zjistit, který je ten nejlepší!