Recept na dokonalou majonézu. Vyzkoušejte klasiku, variantu z červené čočky či hospodskou verzi

Domácí příprava majonézy je skutečné umění – ovládněte ho i vy! Canva

Snad v každé rodině se vedou debaty nad tím, která majonéza do salátu je ta nejlepší. Babičky si drží své tajné recepty, tatínci i maminky inovují přípravu po svém, dětem chutná vždy nějaká jiná a do toho všeho se motají i názory kamarádů a známých. O tu nejlepší majonézu se dokáže pohádat do krve snad každý. My pro vás ale máme tři recepty, které zaručeně musíte vyzkoušet!

Přečtěte si také

9 zapomenutých vánočních tradic. Přinesou vám štěstí, bohatství i lásku
9 zapomenutých vánočních tradic. Přinesou vám štěstí, bohatství i lásku

Jaká majonéza je ta nejlepší?

Pokud předpokládáte, že vám poradíme zaručený recept na majonézu, která nepochybně roztančí chuťové buňky vás i vašich bližních, zklameme vás. Chutě každého jsou totiž individuální, a ne každému tedy stejný recept sedne.

I proto vám ale přinášíme hned tři – a na jejich vyladění vám do Vánoc zbývá ještě spousta času. Vyzkoušejte je a doveďte jejich přípravu k dokonalosti. Anebo se jimi jen inspirujte a vyrobte si majonézu vlastní.

V hlavní roli vejce

Dobrou majonézu dělají vajíčka. V obchodech si sice můžete již hotové majonézy koupit, těm domácím se ale zpravidla nevyrovnají – nejen, že jejich chuť neovlivníte, ale váš salát vám mohou i úplně zničit. Lepší je tak dát si tu práci s domácí přípravou. Majonézy můžete mít ze syrových vajec, ale také z těch tepelně upravených ve vodní lázni. Připočtěte k tomu velké množství ingrediencí, koření... fantazii se zkrátka meze nekladou. Základ je však zpravidla stejný.

Domácí majonéza dá nejen vašemu salátu opravdu vyniknout Sinan COŞKUN / Pixabay

Suroviny na základ nepasterované majonézy

Kromě úpravy vajíček můžete na majonézy využít i velké množství ingrediencí a koření, fantazii se meze takřka nekladou. Její základ je však vždy stejný. Jak si jej připravit? 

Budete potřebovat:

  • 3 vejce od slepic z volného chovu (doporučujeme sehnat si kvalitní vejce, klidně i z biochovu),
  • kvalitní rostlinný olej (řepkový nebo slunečnicový, ideálně také v bio kvalitě).

Žloutky oddělíme od bílků a po malých kapičkách (cca vždy po pěti) do nich vmícháme olej. Ke konci je tento proces už složitější, protože vejce mají tendenci se od oleje vysrážet – důležité je však vytrvat. Může to zabrat trochu déle, ale výsledek stojí za to!

Olej přidáváme, dokud hmota není opravdu hustá, zhruba jako velmi tuhý puding. V tu chvíli je základ hotový – a je čas vybrat si další suroviny podle typu majonézy, kterou chcete připravit. 

Základ naší první majonézy tvoří jogurt a plnotučná hořčice. Pokud však preferujete exotiku, zvolte hořčici dijonskou a citron Canva

1. Majonéza s jogurtem

Tento recept patří mezi ostřílené klasiky, které nezklamou. Je univerzální a můžete jej použít i do jiných typů salátů, případně si ho doladit podle chuti a přidat další koření.

Budete potřebovat:

  • vymíchaný základ (žloutek a olej)
  • sůl a pepř
  • plnotučnou hořčici
  • 500 ml jogurtu zrajícího v kelímku
  • trochu mléka na rozředění (dle potřeby)
  • lák z okurek

Do mísy s vymíchaným základem (žloutek a olej) přidejte celý jogurt, 1 lžíci plnotučné hořčice, lžičku soli, 1/4 lžičky pepře a pořádně prošlehejte ruční metličkou. Pokud by se vám základ zdál příliš hustý, můžete ho lehce doředit mlékem a lákem z okurek. Ochutnejte a dolaďte podle sebe. Poté už můžete nalít do salátu, promíchat a nechat odstát do druhého dne.

Tip: Dijonská exotika

Pokud preferujete ostřejší pokrmy s nádechem exotiky, vyzkoušejte alternativu této majonézy – variantu s dijonskou hořčicí a citronem. Postupujte úplně stejně, pouze plnotučnou hořčici zaměňte za dijonskou. Po smíchání surovin pak přidejte kůru a šťávu z půlky citronu, případně 1/2 lžičky citronové trávy, pokud chcete mít chuť i vůni intenzivnější.

Místo jogurtu smetana? V případě této majonézy to není žádný problém! timolina / Freepik

2. Smetanová majonéza se šlehačkou

Tento typ majonézy patří mezi typicky poctivé, ale také hutnější a těžší varianty zálivky do salátu. Rozhodně vás svou plností a smetanovou chutí okouzlí. Pokud si tedy nepotrpíte na žádné výstřelky v citronu či jogurtu, je tato majonéza právě pro vás!

Budete potřebovat:

  • vymíchaný základ (žloutek a olej)
  • sůl a pepř
  • plnotučnou hořčici
  • 300 ml 30% smetany
  • trochu plnotučného mléka na rozředění (dle potřeby)
  • lák z okurek

Postup je opět stejný jako u receptu prvního, tentokrát však budete nahrazovat jogurt smetanou. Do vymíchaného základu ze žloutků a oleje přidejte smetanu, lžíci plnotučné hořčice, lžičku soli a 1/4 lžičky pepře a ruční metličkou důkladně prošlehejte. Opět lze v případě potřeby doředit mlékem a lákem. Po dochucení pak spojte majonézu se salátem a nechte uležet.

Tip: Majonéza z vodní lázně

Někoho by majonéza z čerstvých vajec mohla děsit svou syrovostí. My pro vás ovšem máme řešení – tepelně upravenou majonézu z vodní lázně.

Budete potřebovat:

  • 4 žloutky
  • 1,5 dcl bio oleje (slunečnicového nebo řepkového)
  • 1 lžíci plnotučné hořčice
  • špetku pepře a lžičku soli
  • 2 dcl láku z okurek

Vše nalijeme do nerezové misky, kterou umístíme do hrnce s lehce bublající, horkou vodou. Docílíme tak efektu vodní lázně. Mixérem budeme šlehat cca 10 minut, dokud vejce neprojde tepelným zpracováním, a poté necháme vychladnout. Do hotové směsi můžeme případně pro zjemnění a odlehčení přidat ještě jogurt – množství dle chuti, cca 250–400 ml.

Červená čočka je zdravou ingrediencí a přílohou, i do majonézy se ovšem může hodit Canva

    3. Veganská majonéza z červené čočky

    Pokud jste vegan a hledáte alternativu na zálivku do bramborového salátu, máme pro vás geniální náhražku. Zálivka z červené čočky běžně chutná i masožravcům – vyzkoušeno a ověřeno!

    Budete potřebovat:

    • 200 g červené čočky
    • sterilované okurky (2 ks a cca 1 dcl láku)
    • lžičku soli a špetku pepře
    • plnotučnou hořčici
    • 1 dcl slunečnicového nebo řepkového oleje

    Uvařte si červenou čočku doměkka a nechte vychladit. Pokud vám zbylo hodně vody, mírně slijte, cca 1 dcl ale klidně můžete nechat. Čočku následně smíchejte se zbylými surovinami a rozmixujte dohladka. Můžete použít jak do bramborového, tak jakéhokoliv jiného salátu, geniálně se však hodí i na těstoviny s rajčaty. A pokud by vám v zálivce chyběla mírná nakyslost, můžete do ní přidat jogurt.

    A co vy, už máte připravené ingredience na vaši domácí majonézu? Canva

    Bonus: Tajný recept na „hospodskou zálivku“

    Pokud jste někdy ochutnali salát z restaurace, pak jistě víte, že docílit jeho typické chuti není nic snadného. My vám ovšem poradíme, jak na to:

    1. V hrnci si svaříme 4 ks kostkového cukru s 1,5 velkým panákem octa a 1 panákem vody.
    2. Mícháme do doby, než se cukr rozpustí, poté směs necháme vychladnout.
    3. Pak už stačí jen do hotového salátu s majonézou zálivku přidat a vše naposledy promíchat. Uvidíte, že chuť bude vskutku jedinečná!

    Ať už se pustíte do kterékoli majonézy, zaručujeme vám, že se budete oblizovat až za ušima. Všechny druhy jsme otestovali a pravidelně je do našeho jídelníčku zařazujeme. Pokud se nedokážete rozhodnout, kterou vybrat, připravte si od každé malé množství, a poté je promíchejte se salátem ve čtyřech různých mísách – celá rodina pak může ochutnávat a zjistit, který je ten nejlepší!

    Kupi Magazín na homepage Seznamu?Přidat boxík na Seznam.cz