Nepodceňujte zimní přípravu svého auta. Pět tipů, co nezapomenout zkontrolovat, než uhodí mrazy

Člověk leje nemrznoucí směs do auta Marian Weyo / Shutterstock.com

Připravit auto na zimu není nic složitého, jedná se jen o pár kroků. Důležité je opravdu na nic nezapomenout, abyste se nedostali do nepříjemné situace. Poradíme vám, co všechno je potřeba udělat a kde seženete veškerou nezbytnou výbavu.

Přečtěte si také

Výborný snack z listového těsta: Oblíbené pizza šneky chutnají všem

Výměnou pneumatik ideálně před 1. listopadem příprava auta na zimu rozhodně nekončí. Mnoho lidí každoročně situaci podcení a zbytečně si poté komplikují jízdu, nebo dokonce ohrožují svou bezpečnost. Až přijdou první mrazíky, svou přípravu náležitě oceníte.

1. Přezujte pneumatiky

Každý, kdo už v nepříznivém zimním počasí jel, nám dá určitě za pravdu, že kvalitní zimní obutí je zkrátka základem bezpečné jízdy. Osobní automobil musí mít zimní pneumatiky na všech čtyřech kolech a hloubka jejich dezénu nesmí být nižší než čtyři milimetry.

Dle zákona je řidič povinen použít zimní pneumatiky v období od 1. listopadu do 31. března, pokud je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza. Jestliže tak neučiníte, hrozí vám v případě silniční kontroly za těchto podmínek pokuta až 2 000 Kč.

Pokud nezvládnete vyměnit pneumatiky sami, zajeďte do pneuservisu. Obvyklá cena za přezutí běžné sady se pohybuje od 700 do 1 300 Kč. Jestli to ještě nemáte nyní na konci listopadu hotové, doporučujeme opravdu co nejdříve!

Muž přezouvá pneumatiku na autě BELL KA PANG / Shutterstock.com

2. Zkontrolujte stěrače a kapalinu do ostřikovačů

Správně fungující stěrače jsou v zimě velmi důležité, proto rozhodně nevyčkávejte s jejich výměnou až na jaro. Stírací gumičky musí být zcela v pořádku, aby si poradily jak se sněhem, tak s kousky ledu. Měnit můžete samotné gumičky, ale i celá ramena stěračů.

Nezapomínejte ani na pravidelné promazávání ramen s přítlačnou pružinou, protože koroze v těchto místech může způsobit nedostatečné dosednutí stěračů na sklo. A samozřejmá je i potřeba kapaliny do ostřikovačů. Tu vybírejte určitě zimní, nemrznoucí, která zvládne teploty až do cca -70 °C. Raději si ji vždy vozte v zásobě, protože v zimě je její spotřeba vysoká.

3. Myslete také na olej a chladicí kapalinu

Motor auta by měl na zimu dostat kvalitní olej, protože při startování v nízkých teplotách dostává zabrat. Pokud ho pravidelně kontrolujete a měníte, mělo by být vše v pořádku. Pro zimu jsou ovšem vhodnější oleje tekutější – poznáte je podle nízkého počátečního čísla (SAE 10W-40). Se správným výběrem vám ale určitě poradí odborník v servisu.

Přes léto dost pravděpodobně ubyla také chladicí kapalina, proto raději zkontrolujte i její množství. Doplňte ji, nebo zcela vyměňte ideálně za tu nemrznoucí, která vydrží až do -30 °C.

4. Ošetřete karosérii voskem

Nezáleží na tom, jestli máte auto nové, nebo ojeté – zima na něm dokáže nadělat velké škody. Zvláště voda v kombinaci se solí ze silnic nahrává korozi, takže se určitě vyplatí nechat ošetřit lak voskováním. Nejdříve je potřeba auto důkladně umýt a zbavit ho kompletně všech nečistot. Ty totiž efekt vosku výrazně snižují.

  • Tip: Tekutý nano vosk koupíte od 239 Kč, půl litru barevného vosku vyjde na 700 Kč a tvrdý lak lze sehnat od 200 Kč.
Člověk seškrabuje námrazu a sníh z čelního skla auta Krasula / Shutterstock.com

5. Nepodceňte ani škrabku a startovací kabely

Výbava auta by měla být v zimě oproti letním měsícům o něco bohatší. Rozhodně by vám neměla chybět škrabka na led a smetáček na sníh. Pokud se chystáte do hor, vybavte se také řetězy.

Ujistěte se také, že máte v autě startovací kabely, které se nyní mohou hodit více než v létě. Pro případ, že uvíznete v nějaké sněhové kalamitě, se vyplatí mít s sebou taktéž vždy deku, svítilnu a třeba i nějaké malé občerstvení.

Zdroj: autorevue.cz, garaz.cz, uamk.cz